Презентація. "Атомна енергетика України. Переваги та недоліки"

Про матеріал
Матеріал можна використати як додаткове повідомлення для розширення кругозору учнів під час проведення виховних заходів, приурочених річниці Чорнобильської трагедії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АТОМНА ЕНЕРГЕТИКАУКРАЇНИПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

Номер слайду 2

Атомна енергетика — 1) - галузь енергетики, що використовує атомну енергію для електрифікації і теплофікації; 2) - область науки і техніки, що розробляє методи і засоби перетворення атомної енергії в електричну і теплову.

Номер слайду 3

Атомна енергетика належить до невідновлюваних джерел енергії — вона використовує атомне пальне, в основному уран, запаси якого не безмежні.

Номер слайду 4

Основа атомної енергетики — атомні електростанції. Перша атомна електростанція (5 МВт), що поклала початок використанню атомної енергії в світових цілях, була запущена в СРСР у 1954 р.

Номер слайду 5

1977-й рік - рік народження української атомної енергетики. В промислову експлуатацію введено перший енергоблок Чорнобильської АЕС з реактором РБМК-1000 (1000 МВт). Зростаюча потреба в електроенергії, прагнення замінити теплові та гідроелектростанції на потужніші - атомні, сприяли їх швидкому будівництву. На час техногенної аварії на 4-му блоці Чорнобильської АЕС в Україні перебувало в експлуатації 10 енергоблоків, 8 з яких потужністю 1000 МВт.

Номер слайду 6

1986 і до 1990 - введено ще 6 атомних блоків потужністю 1000 МВт кожний: три на Запорізькій АЕС і по одному на Південноукраїнській, Рівненській та Хмельницькій АЕС. На час здобуття незалежності (серпень 1991 р.) в Україні працювало 15 енергоблоків на 5 атомних електростанціях.

Номер слайду 7

АЕС УКРАЇНИЧорнобильська атомна електростанція (закрита 21 липня 2007) - у м. Прип'ять (Київська обл.) Південно-українська атомна електростанція — у м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл.; 3 атомних енергоблоки. Хмельницька атомна електростанція — у м. Нетішин на Хмельниччині; 2 атомних енергоблоки. Запорізька атомна електростанція — у м. Енергодар (Запорізька область); найбільша в Україні (і в Європі); 6 атомних енергоблоків. Рівненська атомна електростанція — у м. Кузнецовськ , 4 атомних енергоблоки.

Номер слайду 8

Найбільша перешкода для розвитку атомної енергетики пов'язана з проблемами безпеки. За час використання атомних реакторів відбулася низка техногенних катастроф, найбільшою з яких була Чорнобильська катастрофа.

Номер слайду 9

Важливою проблемою залишається захоронення радіоактивних відходів. Впродовж роботи атомного реактора в ньому накопичується велика кількість радіоактивних ізотопів із значним періодом напіврозпаду, які продовжуватимуть розпадатись ще тисячі років.

Номер слайду 10

Атомна енергетика в Україні займає ключові позиції у виробництві електроенергії (біля 50% виробітку). Потужність 15 атомних реакторів (АР), розташованих на 4 працюючих АЕС, складає 13,8 тис. МВт. Сьогодні енергетичною стратегією України обрано курс на розширення атомної галузі, будівництво нових АР, продовження термінів функціонування діючих реакторів, вирішення проблемних питань атомної енергетики. Україна має всі передумови для створення власного атомного паливного циклу – родовища урану і цирконату та розвинуті потужності з урано-цирконієвого виробництва (Східний гірничо-збагачувальний комбінат, м. Жовті Води, Вільногірський гірничо-металургійних комбінат, а також низку наукових установ відповідного профілю).

Номер слайду 11

ПЕРЕВАГИ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИНизька собівартість Відсутність газових викидів Великі запаси сировини в Україні (Урану) Можливість орієнтування на споживача Енергоємність атомного палива Нові перспективи використання «мирного атома» Відносно сприятливе розташування України для будівництва АЕС

Номер слайду 12

НЕДОЛІКИ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИРадіоактивні відходи та опромінення АЕС Можна будувати лише у сейсмічно неактивних зонах Загроза атомної катастрофи Забруднення родючих земель Негативний вплив на здоров'я людей

Номер слайду 13

ВИСНОВКИНа сьогоднішній день питання атомної енергетики стоїть досить гостро. Значна частина країн світу планує відмовитись від використання атомної енергетики через її небезпечність. Проте атомна енергетика має багато переваг, зокрема низька собівартість електроенергії. Крім того, Україна залежна від електроенергії, котру виробляють АЕС, і швидка відмова від атомної енергетики приведе до економічного занепаду.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Казьміна Тамара Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 січня 2022
Переглядів
15877
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку