ПРЕЗЕНТАЦІЯ. Австралія. Географічне положення.Рельєф, корисні копалини

Про матеріал
Презентація до теми "АВСТРАЛІЯ. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ МАТЕРИКА. РЕЛЬЄФ, ТЕКТОНІЧНІ СТРУКТУРИ, КОРИСНІ КОПАЛИНИ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АВСТРАЛІЯ. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ МАТЕРИКА. РЕЛЬЄФ, ТЕКТОНІЧНІ СТРУКТУРИ, КОРИСНІ КОПАЛИНИ

Номер слайду 2

Площа материка — 7,7 млн км2. Населення — 24,3 млн осіб. Довжина берегової лінії — 35,9 тис. км. Найвища точка над рівнем моря — гора Косцюшко (2228 м). Найнижча точка від рівня моря — озеро Ейр (-16 м). Середня висота над рівнем моря — 215 м. Найдовша річка — Дарлінг(2740 км). Найбільше за площею озеро — Ейр (до 15 тис. км2). Найбільший острів — Тасманія (68 тис. км2).

Номер слайду 3

Крайні точки Австралії: на півночі — мис Йорк, на півдні — мис Південно- Східний, на заході — мис Стіп-Пойнт, на сході — мис Байрон.

Номер слайду 4

Затока Карпентарія Велика Австралійська затока

Номер слайду 5

Метью Фліндерс. Джеймс Кук. Абель Тасман. Назва «Австралія» виникла задовго до відкриття материка. Давні географи були переконані, що в південних широтах існує величезний масив суші, який називали «Невідома Південна Земля» (латинською Терра Австраліс Інкогніто). Першим на півострів Кейп-Йорк висадився в 1606 р. голландський мореплавець Вілем Янсзон. У 1642 р. голландець Абель Тасман відкрив острів, який пізніше назвали його ім’ям. У 1770 р. англійський мореплавець Джеймс Кук відкрив східне узбережжя Австралії. У 1814 р. англійський мореплавець Метью Фліндерс уперше обійшов навколо материка морем і запропонував назвати його Австралією. Українці почали селитися в Австралії з 1820 р. Нині тут проживає 32 тис. українців.

Номер слайду 6

Австралія розташована в центральній частині Індо-Австралійської літосферної плити. Основою материка є давня Австралійська платформа. Тривалі рухи земної кори — підняття, опускання й розломи — зумовили формування на заході Австралійської платформи великого щита. На схід від платформи вздовж узбережжя простяглась область давньої складчастості.

Номер слайду 7

В Австралії переважають рівнинні форми рельєфу: Західно-австралійське плоскогір’я та Центральна низовина, що пояснюється будовою земної кори. Тільки на сході є невисокі гори — Великий Вододільний хребет з найвищою точкою материка — горою Косцюшко

Номер слайду 8

Австралія дуже багата на корисні копалини. Переважають рудні корисні копалини. За покладами залізних, нікелевих, поліметалічних, уранових руд, золота Австралія посідає провідні місця у світі. Австралія багата й на кам’яне вугілля, поклади якого залягають в осадових породах передгірського прогину на південному сході. Є родовища нафти й природного газу на Центральній низовині та в Бассовій протоці

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коханова Ольга Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 грудня 2022
Переглядів
6489
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку