Презентація "Азовське море"

Про матеріал
Презентація на тему: Азовське море. В цій презентації учні початкових класів ознайомляться з цікавою інформацією про Азовське море.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Азовське море

Номер слайду 2

Азовське море – одне з найменших у світі. Воно менше від Чорного моря в 10 разів. Його площа становить майже 40 000 км². Море мілководне. Середня глибина – 8 м, а найбільша – 14 м. Через Керченську протоку і Чорне море сполучається зі Світовим океаном. Солоність води набагато нижча, ніж у Чорному морі. Крім прісної води, річки несуть поживні речовини.

Номер слайду 3

Температура води в Азовському морі протягом року біля поверхні коливається від 32°С (у липні) до 1°С (у січні-лютому). Максимальні літні температури бувають лише в деяких мілководних районах біля узбережжя, а пересічно вони не перевищують 28°С. Середня температура у липні-серпні дорівнює 24-25°С, а взимку – близька до 0°С.

Номер слайду 4

У рельєфі дна Азовського моря наявні системи підводних пагорбів, які витягнуті уздовж східного та західного узбережжів. Морські береги переважно плоскі та піщані, лише на південному березі зустрічаються пагорби вулканічного походження, які місцями переходять в круті передні гори. Тобто, за морфологічними ознаками воно відноситься до плоских морів і є мілководним водоймищем з невисокими береговими схилами.

Номер слайду 5

Найбільші острови Азовського моря. Острови ПіщаніОстрів Черепаха(штучного походження)Бирючий острів

Номер слайду 6

Головна і найцікавіша особливість Азовського моря є велика кількість кіс. Коси складаються з піску і гальки, що нагромаджуються під час переміщення їх течією вздовж берегів

Номер слайду 7

Рослинний світ. В Азовському морі ростуть:водні квіткові рослини, червоні й зелені водорості.

Номер слайду 8

Тваринний світ. Загалом в Азовському морі нараховують близько 400 видів тварин з них 140 видів риб. Осетер. Білуга. Сервюга. Камбала. Колючка триголкова

Номер слайду 9

На березі Азовського моря гніздуються рідкісні птахи: Нерозень. Кулик-довгоніг. Лежень

Номер слайду 10

Вплив діяльності людини на природу Азовського моря. Азовське море – це зона екологічної катастрофи. 40-50 років тому тут виловлювалося більш ніж 300 тисяч тонн риби на рік, а це у 35 разів більше, ніж у Чорному морі і у 12 разів більше, ніж у Балтійському. Сьогодні ж вилови риби впали в 6 разів, а та риба, що виловлювалася забруднена отрутохімікатами. До головних причин загибелі Азовського моря можна віднести:1. Хижацький вилов риби.2. Будівництво гребель і водосховищ на основних артеріях Азовського моря.3. Збільшення брудних викидів хімічної й металургійної промисловостей. Важливе значення для України мають цілющі грязі Азовського моря, тому на узбережжі Азовського моря існує дуже багато різних оздоровчих центрів, санаторіїв.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Охорона флори і фауни Моря мають велике значення. Це дім для багатьох рослин і тварин. Але внаслідок діяльності людини забруднюються моря і все гине. Тому моря потребують охорони. З цією метою створено Казантипський природний заповідник.

Номер слайду 13

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО АЗОВСЬКЕ МОРЕ1. З усіх морів світу Азовське море – наймілкіше, його глибина не перевищує 5 метрів в найглибшій точці.2. Азовське море – найвіддаленіше на Землі від будь-якого океану море, тобто найбільш континентальне.3. У менш солоних (точніше, майже прісноводних) областях Азовського моря мешкають прісноводні риби, наприклад, щука і карась.4. Рівень води в Азовському морі неухильно падає щороку. Якщо ситуація не зміниться, рано чи пізно воно і зовсім зникне.5. Друга назва Азовського моря – Море молюсків. Його так називають через величезну кількість молюсків, які мешкають в ньому.

Номер слайду 14

6. За всю історію спостережень в Азовському морі ніколи не спостерігалися хвилі вище чотирьох метрів.7. В Азовському морі водяться дельфіни.8. Над поверхнею Азовського моря вітер дме цілий рік. Він буває настільки сильним, що наганяє воду на берег, і рівень моря в прибережній зоні через це підвищується на кілька метрів.9. Незважаючи на те, що море має невелику середню глибину, у 2007 році, під час шторму, тут потонули чотири суховантажних судна. 10. Лікарі вважають, що пісок на узбережжі Азовського моря цілющий, тому радять довго купатися в ньому (не менше 1-2 годин на день).

pptx
Додано
2 червня 2021
Переглядів
4653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку