Презентація "АЗОВСЬКЕ МОРЕ"

Про матеріал

Презентація дає основну, необхідну дітям інформацію про Азовське море.Можна використати як супровід до повідомлення вчителя або ж як самостійне джерело інформації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Азовське море”

Номер слайду 2

План1. Загальні відомості про Азовське море.2. З історії досліджень Азовського моря3. Характеристика рослинного і тваринного світів Азовського моря.4. Вплив діяльності людини на природу Азовського моря. Охорона водойм.

Номер слайду 3

1)Азовське море відноситься до басейну Атлантичного океану. 2)Загальна площа моря становить 39 тис км кв. 3)Загальний об’єм води в моря становить 320 куб. км.4)Середня глибина моря становить 7.4 м , максима 15 м.5)Середня солоність води становить 13-15 проміле. Воназначно нижча, ніж у Чорному морі.

Номер слайду 4

Особливістю моря являється майже повна відокремленість від світового океану. Основною водною артерією Азовського моря являється Дон , що приносить щорічно майже 30 тис. куб. км води та Кубань – 11 тис. куб. км води. В акваторії Азовського моря нараховується близько 130 штучних водоймищ з загальною площею водного дзеркала майже 6000 кв. км.

Номер слайду 5

ДОН

Номер слайду 6

Кубань

Номер слайду 7

З історії досліджень

Номер слайду 8

Особливості органічного світу Азовського моря. Одною із основних особливостей Азовського моря являється його рослинний і тваринний світ. В минулому в Азовському морі в великих кіллькостях мешкали такі риби , як :білуга , осетр , судак , тарань , але через збільшення солоності в морі їх кількість стрімко зменшується.

Номер слайду 9

Осетер

Номер слайду 10

Судак

Номер слайду 11

Але не зважаючи на це органічний світ Азовського моря дуже різноманітний. Справжньою перо моря є бички , яких в морі налічується дев’ять видів. В Бердянську навіть встановлений пам’ятник цим рибам за те , що вони являлися основною їжею жителів прибережних районів в часи глодомору. Загалом в Азовському морі нараховують близько 400 видів тварин з них 140 видів риб.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Не менш цікавим є рослинний світ Азовського моря. В морі переважають бурі водорості , діатонові , червоні, зелені, морська трава , мікроводорості.

Номер слайду 14

На березі Азовського моря гніздуються рідкісні птахи: Нерозень

Номер слайду 15

Кулик-довгоніг

Номер слайду 16

Лежень

Номер слайду 17

Азовське море – це зона екологічної катастрофи. Якигось 40-50 років тому тут виловлювалося більш ніж 300 тис. т риби на р. , а це у 35 разів більше , ніж у Чорному морі і у 12 разів більше , ніж у Балтійському. Сьгодні ж вилови риби впали в 6 разів , а та риба , що виловлювалася забруднена отрутохімікатами. Вплив діяльності людини на природу Азовського моря

Номер слайду 18

До головних причин загибелі Азова можна віднести:1. Хижацький вилов риби.2. Будівництво гребель і водосховищ на основних артеріях Азова.3.Інтенсивне використання вод з основних артерій моря на зрошення полів.4. Збільшення брудних викидів хімічної й металургійної промисловостей.

Номер слайду 19

Важливе значення для України мають цілющі грязі Азовського моря, тому на узбережжі Азовського моря існує дуже багато різних оздоровчих центрів , санаторіїв. Через лікувальні властивості грязей Азовського моря туди їде багато іноземців , що приносить значний прибуток до бюджетів прибережних міст.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Охорона флори і фауни Моря мають велике значення. Це дім для багатьох рослин і тварин. Але внаслідок діяльності людини забруднюються моря і все гине. Тому моря потребують охорони. З цією метою створено Казантипський природний заповідник.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Булат Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Булат Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. xD NeBrAsKa
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
16 жовтня 2018
Переглядів
17183
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку