Презентація "Бактерії – найменші одноклітинні організми. Будова, поширення, розмноження бактерій"

Про матеріал
Презентацію "Бактерії – найменші одноклітинні організми. Будова, поширення, розмноження бактерій" можна використовувати на уроках біології в 6-7 класах як додаток до конспекту уроку з даної теми. Дає можливість ознайомитись учням з будовою бактерій, їх життєдіяльністю та значенням у природі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бактерії – найменші одноклітинні організми. Будова, поширення, розмноження бактерій

Номер слайду 2

МЕТА:- сформувати поняття про бактерії як найменші одноклітинні організми; ознайомити з будовою бактерій, особливостями їхнього розмноження та поширенням; - розвивати вміння порівнювати біологічні об’єкти між собою, аналізувати та робити відповідні висновки та узагальнення; розвивати пам’ять, увагу, спостережливість; - виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища та розуміння єдності всіх живих організмів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Порівняльна характеристика тваринної, рослинної та бактеріальної клітини

Номер слайду 5

Будова бактеріальної клітини

Номер слайду 6

За способом живлення Автотрофи Гетеротрофи Сапротрофи Паразити За потребою в кисні Аероби (потребують для нормальної життєдіяльності вільний кисень) Анаероби (живуть у безкисневому середовищі) Способи розмноження Поділ клітини навпіл. Брунькуванням 

Номер слайду 7

Паличкоподібні(бацили)Стафілококи. Кулькоподібні(коки)Стрептококи. Диплококи. СтебельковіШестикутовіВібріони. ЗіркоподібніВеретеноподібніСарцини. Спірили. Тороїди. Форми бактеріальної клітини

Номер слайду 8

Як розмножуються бактерії?Виділяють 3 різних типи розмноження: поділ - одна бактерія ділиться на дві абсолютно генетично ідентичні. брунькування - на полюсах материнської бактерії формується одна або кілька бруньок (до 4-х), при цьому материнська клітина старіє і вмирає. примітивний статевий процес - частина ДНК батьківських клітин переноситься в дочірню, при цьому з'являється бактерія з принципово новим набором генів. Перший тип найбільш поширений і швидкий, останній - неймовірно важливий, причому не тільки для бактерій, але й для всього життя в цілому.

Номер слайду 9

Розмноження бактеріальної клітини поділом. Бактерії розмножуються, як правило, безстатевим шляхом - поділом материнської клітини на дві дочірні. Поділ відбувається дуже швидко і йому передує реплікація ДНК. За сприятливих умов деякі бактерії діляться кожні 20-30 хв. 

Номер слайду 10

Утворення спор У несприятливих умовах (при нестачі їжі, вологи, різких змінах температури) цитоплазма бактеріальної клітини, стискаючись, відходить від материнської оболонки, заокруглюється і утворює всередині неї на своїй поверхні нову, більш щільну оболонку. Таку бактеріальну клітину називають спорою (від грецького слова «спора» — насіння). Спори деяких бактерій зберігаються дуже довго у найнесприятливих умовах. Вони витримують висушування, спеку і мороз, не відразу гинуть навіть у окропі.

Номер слайду 11

Цікаві факти про бактерії: У грамі ґрунту міститься близько 40 мільйонів бактерій. Бактерії можуть виживати в дуже суворих умовах, включаючи глибокі ділянки земної кори та радіоактивні відходи. У людському організмі є приблизно стільки клітин бактерій, скільки клітин людини. Бактерії використовуються для допомоги навколишньому середовищу, обробляючи стічні води та розбиваючи нафту від розливів. Деякі бактерії мають хімічні речовини, які можуть генерувати світло. Це називається біолюмінесценцією.

Номер слайду 12

Cенкан «Бактерії»без’ядерні, кулястірозмножуються, живляться, дихаютьмікроскопічні організми нашої планетипрокаріоти

Номер слайду 13

Домашнє завдання1. Прочитати §17 с.63-66.2. Підготувати міні-проєкти на тему: «Чому скисає молоко?», «Корисний йогурт», «Живі фільтри».

Номер слайду 14

Джерела. Біологія : підруч. для загальноосвіт. навч. закл. 6-й клас / Л.І. Остапченко [ та ін.]. - К. : Генеза.2.  Заведея Т. Л. Біологія : довідник [для школ. та студ.] / Т. Л. Заведея. — Донецьк : ТОВ ВКФ «БАО», 2008.3. Інтернет-джерела.4. https://osvita.ua/vnz/reports/biolog/27243/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чижик Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воловицька Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 серпня 2021
Переглядів
21978
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку