Презентація "Базові форми в орігамі"

Про матеріал
Мета презентації: наочно ознайомити учнів з основними базовими формами в орігамі: «трикутник», «подвійний трикутник», «подвійний квадрат», «млинець», «повітряний змій», «птах»; навчити учнів за схемою виготовляти базові форми та складати з базової форми «птах» модель журавлика
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:«Базові форми в орігамі»

Номер слайду 2

При створенні будь-яких моделей орігамі, простих або складних, завжди використовуються базові форми – заготовки, з яких вони складуються. Знаючи, як їх складати, ви зможе самі придумувати та складати різноманітні моделі орігамі. Знання базових форм також необхідно для того, щоб не перевантажувати схеми (особливо це стосується складних фігур) додатковими схожими кроками. Будь-яка базова фігура орігамі складається з квадратних аркушів паперу певного розміру. Усі базові форми складаються на першому етапі однаково. З трикутника виходять базові форми: подвійний трикутник, млинець,  риба, повітряний змій. З квадрату роблять подвійний квадрат, птаха, жабу. З прямокутника – книгу, будинок, двері, катамаран.

Номер слайду 3

Базові форми «трикутник» та «подвійний трикутник»«Трикутник» — найлегша форма орігамі. Квадратний аркуш паперу складаємо по діагоналі. Для цього аркуш положіть ромбом та опустіть верхній кут, поєднавши з нижнім, щоб вийшов рівносторонній трикутник. «Подвійний трикутник» — має дві трикутні плоскості та складається з попередньої базової форми «трикутник». Згинаємо та розгинаємо квадратний аркуш навпіл по двом діагоналям і переверніть його. Після цього, поєднуємо верхню та нижню сторони, перегинаємо квадрат навпіл. Надавлюємо на середину квадрату, вгинаємо бокові трикутники всередину. Змінюємо трикутники місцями, перегорнувши фігуру.

Номер слайду 4

Базова форма «млинець»Перегніть квадратний аркуш навпіл по двом діагоналям. По черзі зігніть кожен кут в напрямку середини так, щоб вони поєднались.

Номер слайду 5

Базова форма «повітряний змій»Покладіть квадратний аркуш ромбом, позначте лінію, зігнувши та розігнувши його по діагоналі «долиною» (складка перегин). Залишилось скласти бокові сторони від вершини кута до діагональної лінії.

Номер слайду 6

Базова форма «квадрат»Квадратний аркуш паперу перегніть навпіл так, щоб вийшов трикутник, який необхідно зігнути «долиною» вправо. Після цього, верхній кут відігніть «горою» вліво. Перегорніть та повторіть дії (зробіть згин «долиною» та «горою»).

Номер слайду 7

Базова форма «подвійний квадрат»Квадратний лист аркушу перегніть по діагоналі, поєднуючи протилежні кути. Перегорніть аркуш та перегніть квадрат навпіл два рази, поєднуючи протилежні сторони. Після цього зігніть аркуш по наміченим лініям в напрямку складок. Для цього бокові квадрати увігніть всередину, склавши їх навпіл та опустивши верхню частину вниз від себе. У вас вийде дві видимі квадратні площини.

Номер слайду 8

Базова форма орігамі «птах»Складіть базову форму «квадрат». Перегніть заготовку, опускаючи сторони від кута, який розкривається до лінії перегину. Бокові частини моделі увігніть всередину. Закритий «глухий» кут перегніть та повторіть теж сема з іншої сторони. Залишилось підняти нижні кут догори.

Номер слайду 9

Як зробити пташку журавлик з орігамі Одна з найбільш відомих фігурок в техніці орігамі - це японський журавлик. Це одна з Древа моделей орігамі, тим не менш журавель з паперу ніколи не поступиться своїми позиціями навіть самим сучасним моделям орігамі… Існує легенда, що перед тим, хто виконає 1000 подібних журавликів, відкриваються приховані двері, і збуваються мрії. Зробити його досить просто. Для роботи знадобиться: квадратний аркуш паперу

Номер слайду 10

Інструкція. Візьміть квадратний аркуш паперу. Зігніть його навпіл по діагоналі так, щоб вийшов трикутник. Отриманий трикутник ще раз згорніть навпіл, поєднавши бічні сторони. Розташуйте фігуру так, як показано на малюнку. Зігніть і розправте верхній шар отриманого трикутник так, щоб бічний кут сумістився з нижнім, утворюючи квадрат. Переверніть фігуру і зробіть з іншого боку те ж саме. У підсумку ви отримаєте одну з базових форм орігамі - подвійний квадрат. 

Номер слайду 11

Зігніть до центру нижні сторони квадрата і розігніть їх назад. Переверніть фігуру і виконайте те ж саме з іншого боку. Візьміть нижній кут квадрата, використовуючи тільки верхній шар паперу і вигніть його вгору по намічених згинах. В результаті має вийти витягнутий ромб. Переверніть фігурку і виконайте крок 5 з іншого боку. Отримана фігура називається базова форма «птах». Саме з такої фігури складається більшість птахів орігамі , в тому числі і наш літаючий журавлик.

Номер слайду 12

Візьміть одну з «ніжок» отриманої фігури і вигніть її вбік між шарами паперу так, як показано на малюнку. Це буде хвіст майбутньої пташки. Виконайте те ж саме з другою «ніжкою», формуючи майбутню шию. Вігніть кінчик шиї всередину по напрямку вниз, щоб вийшов дзьоб.

Номер слайду 13

Зігніть крила донизу і знову підніміть їх, але не до кінця. Ваш журавлик готовий!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
4054
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку