Презентація " Бджола медоносна – майбутнє людства "

Про матеріал
Об’єктом наших досліджень є бджола медоносна. Предмет досліджень – це форми та методи утримання бджолосімей та популяризація породи серед населення. Метою науково-дослідницької роботи є розведення та утримання бджіл на власній пасіці для отримання якісного продукту – меду, прополісу, пилку та інших, а також вивчення хвороб бджолосімей та їх профілактика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бджола медоносна – майбутнє людства. Роботу виконала: Губаль Антоніна Іванівнаучениця 10 класу Липчанської ЗОШ I-III ступенівнауковий керівник: Губаль Наталія Степанівнавчитель біологіїЛипчанської ЗОШ I -IIIступенів

Номер слайду 2

Актуальність обраної теми полягає в отриманні екологічно чистих продуктів бджільництва з метою профілактики населення.

Номер слайду 3

Об’єктом наших досліджень є бджола медоносна. Предмет досліджень – це форми та методи утримання бджолосімей та популяризація породи серед населення. Метою науково-дослідницької роботи є розведення та утримання бджіл на власній пасіці для отримання якісного продукту – меду, прополісу, пилку та інших, а також вивчення хвороб бджолосімей та їх профілактика.

Номер слайду 4

Для досягнення мети були поставлені такі завдання: Огляд літературних джерел та спостереження за життям бджіл. З’ясувати корисність бджіл для запилення рослин. Дізнатися про цілющі властивості продуктів бджільництва. Вивчити захворювання бджіл та їх лікування. Практично займатися розведенням та утриманням бджіл на власній пасіці.

Номер слайду 5

Бджолярство може забезпечити населення екологічно чистими бджолопродуктами

Номер слайду 6

Особливості сім’ї медоносної бджоли. Матка і робочі бджоли. Трутень

Номер слайду 7

Способи розмноження бджолиних сімей. Природне - рій. Штучне – поділ сім’ї навпіл

Номер слайду 8

Огляд сімей на пасіці

Номер слайду 9

Догляд за бджолами. Утеплення гнізд. Оброблення від вароатозу Прослуховування

Номер слайду 10

Різноманітність бджолопродуктів на нашій пасіці пилок мед прополіс воск

Номер слайду 11

Розпечатування та викачування меду

Номер слайду 12

Хвороби та шкідники бджілІнфекційна хвороба – гнилець. Оброблення сімей молочною сироваткою

Номер слайду 13

Інфекційна хвороба – гнилець. Готування сиропу з препаратом тетрацикліну і підгодовування бджіл

Номер слайду 14

Вірусна хвороба - аскосфероз. Змішування кормового тіста з ністатином ірозміщення його над гніздом. Оприскування сімей нітрофунгіном

Номер слайду 15

Інвазійні хвороби. Вароатоз. Кліщ вароа Якобсоні Вражена личинка і бджола кліщем вароа. Мертві кліщі Осипання бджіл, вражених кліщем

Номер слайду 16

Інвазійні хвороби. Вароатоз Препарат КАС -81 Полин гіркий Бруньки сосни. Застосування біпіну Розведення і вливання біпінуза допомогою димової “пушки”

Номер слайду 17

Результати досліджень. Навесні обстежили сім’ї у ветеринарній лабораторії. Виявилося, що сім’ям, до яких ми застосували всі профілактичні заходи, були на 98% вільні від кліща. Гнізда сухі, чисті, з досить великим запасом меду, бджоли активні, осипання не більше 10 - 20 бджіл на сім’ю. Сім’ї, які були оброблені тільки біпіном, були вивільнені від кліща на 85%. Дві сім’ї ми залишили для контролю без догляду. Обидві сім’ї загинули.

Номер слайду 18

Результати досліджень Отже, виходячи з досліджень, можемо зробити висновок, що сім’ї , до яких було застосовано комплекс заходів (природні препарати, будівельна рамка) були набагато активніші і сильніші, ніж сім’ї, оброблені тільки хімічними препаратами

Номер слайду 19

Шкідники бджіл. Воскова міль Воскова міль Пошкоджені стільники. Сонячна воскотопка Парова воскотопка

Номер слайду 20

Боротьба з восковою міллю. Очищення вулика від молі Видалення личинок з ходів Обкурювання сірчистим газом

Номер слайду 21

Висновки На нашу думку, утримання і розведення бджіл є актуальним у наш час. Адже екологічна ситуація в Україні досить невтішна і захворюваність людей зростає з кожним роком. Лікувальні цінності бджолопродуктів не знаходять собі рівних серед інших продуктів. І зараз ми впевнено можемо стверджувати, що перш ніж зайти в аптеку за ліками, краще вживати бджолопродукти, які підвищують імунітет людини у будь-якому віці.

Номер слайду 22

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Екологія, 10 клас, Презентації
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
12 березня 2023
Переглядів
1167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку