Презентація "Безпека на дорозі"

Про матеріал
Презентація "Безпека на дорозі" використовується при вивченні інтегрованого курсу "Здоров`я, безпека та добробут" у 5-му класі НУШ відповідно до модельної навчальної програми, що затверджена наказом МОН №795.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека на дорозі

Номер слайду 2

Місця підвищеної небезпеки на дорозіЛюдина може пересуватися в різний спосіб: пішки або транспортним засобом, тобто бути пішоходом, пасажиром чи водієм. Якими способами і в яких ролях можна пересуватися у твоєму віці? Пішоходи, пасажири та водії мають дотримуватися правил дорожнього руху. Як ти думаєш, чи однакові ці правила для всіх?

Номер слайду 3

Правила дорожнього руху можуть відрізнятися залежно від:виду транспорту (згадай, як треба обходити трамвай, а як — автобус чи тролейбус);учасників дорожнього руху(для водіїв різних видів транспорту і для пішоходів);Віку осіб (дитина до 14 років може пересуватися лише в супроводі батьків або інших дорослих, які відповідають за її безпеку).

Номер слайду 4

Пригадай, як правильно переходити дорогу - проаналізуй малюнки. Переходити проїжджу частину дороги можна підземним чи надземним переходами або пішоходом на зелене світло світлофора. Перед тим, як переходити дорогу, обов`язково треба подивитися спочатку наліво. Дійшовши до середини дороги, треба подивитися направо. Крокувати треба швидко і впевнено, але в жодному разі не бігти.

Номер слайду 5

Пригадай, як правильно переходити дорогу - проаналізуй малюнки. Не можна переїжджати дорогу на транспортних засобах. Велосипед, самокат чи санчата треба перевозити.

Номер слайду 6

Пригадай, як правильно переходити дорогу - проаналізуй малюнки. Не можна розмовляти, зокрема по телефону. Небезпечно переходити дорогу в наушниках, адже можна не почути попереджувальні сигнали транспорту. Небезпечно переходити дорогу, дивлячись у мобільний телефон, адже можна не побачити транспорт, що наближається, або небезпечну ситуацію.

Номер слайду 7

Нині світловідбивальні стрічки, наклейки та жилети можна купити практично скрізь або виготовити самостійно. Людиприкріплюють стрічки та стікери до одягу, на роликові ковзани, скейтборди, велосипеди, рюкзаки, щоб водії могли їх краще бачити в темний час доби.

Номер слайду 8

Алгоритм реалізації принципівбезпеки життєдіяльності

Номер слайду 9

Ситуація 1 Діти обрали пересування на транспортіМаршрутка під’їхала до зупинки, на якій діти мали виходити. Але в цей час вони були далеко від дверей. Зупинившись, водій маршрутки почекав і знову рушив.— Ой! — вигукнула Олеся. — Ми ще не вийшли!І вони разом із Русланом стали швидко пробиратися до виходу, штовхаючи інших людей у салоні. Чим небезпечні дії дітей?

Номер слайду 10

Ситуація 2. Діти обрали пересування пішки. Дорогою додому діти мали скористатися надземним переходом. Руслан запропонував просто перебігти проїжджу частину дороги. Чим небезпечні дії дітей?

Номер слайду 11

Ситуація 3 Дітей забирає автівкою мама. Діти сіли на заднє сидіння. Олеся пристебнулася паском безпеки, а Руслан почав захоплено розповідати мамі про день у школі, а пристебнутися забув. Аж раптом він побачив на дорозі друга, відчинив вікно і став махати хлопчикові рукою. Мама пригальмувала. Чим небезпечні дії дітей?

Номер слайду 12

Правила безпечної поведінки у транспорті1. Заходити у громадський транспорт і виходити з нього треба після повної зупинки.2. У громадському транспорті треба заздалегідь готуватися до виходу — підходити до дверей.3. Не можна під час руху автівки виставляти рукичи голову у відчинені вікна.4. Не можна під час руху транспорту без необхідності ходити по салону, штовхати інших пасажиріві створювати перешкоди.5. Під час поїздки автомобілем треба пристібатися пасками безпеки.6. Не можна під час руху заважати водію.7. Переходити дорогу можна на зелене світло або, якщо світлофора немає, просто пішохідним переходом: “зеброю”, підземним або надземним.

Номер слайду 13

Запам`ятай, що дорога — місце підвищеної небезпеки. Нехтування правилами дорожнього руху та необачність можуть стати причиною дорожньо-транспортної пригоди. Тож завжди і за будь-яких обставин дотримуйся цих правил. Не ризикуй своєю безпекою і безпекою інших.

Номер слайду 14

Використані матеріали. Підручник Здоров`я, безпека та добробут (інтегрований курс)5 клас Шиян О.І.,Дяків В. Г.

pptx
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
1426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку