Презентація: "Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій)"

Про матеріал

Презентація до уроку "Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій)".

Містить теоретичний матеріал, ілюстрації до нього, посилання на відео з експериментами, рефлексію та домашнє завдання.

Має на меті допомогти учням у вивченні даної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій)

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань 1. Чи можна записати загальну формулу для всіх амінокислот?2. Доведіть, що амінокислоти є амфотерними сполуками. 3. Наведіть відповідні рівняння реакцій.4. Складіть формулу дипептиду, утвореного аміноетановою кислотою. Закінчити рівняння:a) Амінооцтова кислота +калій оксид =b) Амінооцтова кислота +кальцій карбонат =c) Амінооцтова кислота+літій гідроксид =d) Поліконденсація двох амінокислот

Номер слайду 3

Вивчення нового матеріалу Білки ще називають протеїнами, від грец. «протос» - первинний. На білкиприпадає 50% сухої маси клітини. Білків найбільше міститься в м’язах, вонивиконують роль ферментів, гормонів, утворюють слизові оболонки внутрішніхорганів, утворюють клітинну оболонку, а також рогові покриви (пір’я, волосся,нігті).

Номер слайду 4

Будова і склад білків. Інсулін. Гемоглобін. Молекули білків утворюються у клітині організму з α-амінокислот Білки- це складні високомолекулярні природні сполуки, побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних у певній послідовності пептидним зв’язком. Білки (поліпептиди) – біологічні полімери, що складаються з α -амінокислот сполучених пептидними зв’язками. Молекулярна маса білків – від кількох тисяч до кількох мільйонів. Наприклад,інсулін має масу 5700 (складається з 51 амінокислоти), гемоглобін – 68000.

Номер слайду 5

В живих організмах налічується до 5 млн. білків. Кожен з них виконує лише йому властиву функцію. Але всі вони побудовані лише з 20 α - амінокислот. Як таке можливе?Зміна хоча б однієї амінокислоти у поліпептиді призводить до зміни структури, а, отже, і функцій білка. Білки, що містять всі амінокислоти називають повноцінними – білки горіхів, гречки, вівса, молока, м’яса, яєць, риби.

Номер слайду 6

В організмі вони виконують найголовніші функції:  каталітична – ферментативна – пепсин, трипсин структурна – кератин рогових покривів, колаген сполучної тканини,еластин рухова – актин та міозин м’язових волокон транспортна – гемоглобін, міоглобін регуляторна – гормони інсулін (51 амінокислота), вазопресин (9),соматотропін (190) захисна – антитіла, інтерферон енергетична – 17 к. Дж енергії виділяється з 1 г білку рецепторна – передача нервового імпульсу

Номер слайду 7

Важливим етапом розвитку біологічної та хімічної науки стало вивченняпервинної структури білків. Першим було вивчено інсулін Сенгером у 1945 -54р. Дослідження структури білків сьогодні здійснюється в спеціальному приладісеквенаторі, який відриває по одній амінокислоті, які потім піддають ідентифікації. Оскільки білки складаються з великої кількості амінокислот, їхня просторовабудова досить складна, в ній виокремлюють чотири рівні. Білки - поліпептиди тому що їх молекулярна маса більша за 10000. Структура білка (Схема «Структура білків»)

Номер слайду 8

Хімічні властивості білків 1. Гідроліз (відбувається під впливом ферментів або кислот, які руйнують пептидні зв’язки, в такій послідовності: білок – поліпептид – дипептид – амінокислота)NH2-CH2-CONH-CH2-COOH + HOH = NH2-CH2-COOH + NH2-CH2-COOH2. Денатурація – руйнування ІІ, ІІІ, IV структури білка, що веде до втрати його функцій. Можливий зворотній процес – ренатурація – відновлення структури білка. Денатурацію спричиняють: температура сильні кислоти, луги, солі важких металів (свинець, ртуть, цинк, мідь) спирт струшування радіація. Посилання на відео

Номер слайду 9

3. Кольорові реакції білків (якісні реакції):a) ксантопротеїнова (для білків, що містять бензольне кільце):білок + нітратна кислота(конц.) = жовте забарвлення при нагріванні;b) біуретова (виявляю пептидні зв’язки):білок + луг + купрум (ІІ) сульфат = фіолетове забарвлення. Ксантопротеїнова реакція. Біуретова реакція

Номер слайду 10

Бесіда «Чомучки»:  Чому, коли ввести в кров людині яєчний білок, вона гине, а колиз’їдає його – ні? Чому для людини температури тіла +42ºС є смертельною, а длякурей – нормальною? Чому хворі на алкоголізм не мають апетиту? Натомість в них часторозвивається виразка, гастрит. Чому? В Стародавньому Римі були страшні тортури: людину прив’язували достовпа, на сонці і годували лише м’ясом, не даючи води. За три дні вона гинула. Чому? Чому денатуровані білки не можуть виконувати свої функції?

Номер слайду 11

Підсумок уроку Рефлексія «Матеріал уроку для мене…» Важкий Зрозумілий Незрозумілий

Номер слайду 12

Домашнє завдання Опрацювати відповідний параграф підручника. Підготувати навчальні проекти:1. Натуральні волокна тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування.2. Анілін – основа для виробництва барвників.3. Синтез білків.4. Збалансоване харчування – запорука здорового життя.5. Виведення плям органічного походження

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
27 квітня 2023
Переглядів
2733
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку