Презентація до уроку "Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій)".
Містить теоретичний матеріал, ілюстрації до нього, посилання на відео з експериментами, рефлексію та домашнє завдання.
Має на меті допомогти учням у вивченні даної теми.
Актуалізація опорних знань 1. Чи можна записати загальну формулу для всіх амінокислот?2. Доведіть, що амінокислоти є амфотерними сполуками. 3. Наведіть відповідні рівняння реакцій.4. Складіть формулу дипептиду, утвореного аміноетановою кислотою. Закінчити рівняння:a) Амінооцтова кислота +калій оксид =b) Амінооцтова кислота +кальцій карбонат =c) Амінооцтова кислота+літій гідроксид =d) Поліконденсація двох амінокислот
Вивчення нового матеріалу Білки ще називають протеїнами, від грец. «протос» - первинний. На білкиприпадає 50% сухої маси клітини. Білків найбільше міститься в м’язах, вонивиконують роль ферментів, гормонів, утворюють слизові оболонки внутрішніхорганів, утворюють клітинну оболонку, а також рогові покриви (пір’я, волосся,нігті).
Будова і склад білків. Інсулін. Гемоглобін. Молекули білків утворюються у клітині організму з α-амінокислот Білки- це складні високомолекулярні природні сполуки, побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних у певній послідовності пептидним зв’язком. Білки (поліпептиди) – біологічні полімери, що складаються з α -амінокислот сполучених пептидними зв’язками. Молекулярна маса білків – від кількох тисяч до кількох мільйонів. Наприклад,інсулін має масу 5700 (складається з 51 амінокислоти), гемоглобін – 68000.
В живих організмах налічується до 5 млн. білків. Кожен з них виконує лише йому властиву функцію. Але всі вони побудовані лише з 20 α - амінокислот. Як таке можливе?Зміна хоча б однієї амінокислоти у поліпептиді призводить до зміни структури, а, отже, і функцій білка. Білки, що містять всі амінокислоти називають повноцінними – білки горіхів, гречки, вівса, молока, м’яса, яєць, риби.
В організмі вони виконують найголовніші функції: каталітична – ферментативна – пепсин, трипсин структурна – кератин рогових покривів, колаген сполучної тканини,еластин рухова – актин та міозин м’язових волокон транспортна – гемоглобін, міоглобін регуляторна – гормони інсулін (51 амінокислота), вазопресин (9),соматотропін (190) захисна – антитіла, інтерферон енергетична – 17 к. Дж енергії виділяється з 1 г білку рецепторна – передача нервового імпульсу
Важливим етапом розвитку біологічної та хімічної науки стало вивченняпервинної структури білків. Першим було вивчено інсулін Сенгером у 1945 -54р. Дослідження структури білків сьогодні здійснюється в спеціальному приладісеквенаторі, який відриває по одній амінокислоті, які потім піддають ідентифікації. Оскільки білки складаються з великої кількості амінокислот, їхня просторовабудова досить складна, в ній виокремлюють чотири рівні. Білки - поліпептиди тому що їх молекулярна маса більша за 10000. Структура білка (Схема «Структура білків»)
Хімічні властивості білків 1. Гідроліз (відбувається під впливом ферментів або кислот, які руйнують пептидні зв’язки, в такій послідовності: білок – поліпептид – дипептид – амінокислота)NH2-CH2-CONH-CH2-COOH + HOH = NH2-CH2-COOH + NH2-CH2-COOH2. Денатурація – руйнування ІІ, ІІІ, IV структури білка, що веде до втрати його функцій. Можливий зворотній процес – ренатурація – відновлення структури білка. Денатурацію спричиняють: температура сильні кислоти, луги, солі важких металів (свинець, ртуть, цинк, мідь) спирт струшування радіація. Посилання на відео
3. Кольорові реакції білків (якісні реакції):a) ксантопротеїнова (для білків, що містять бензольне кільце):білок + нітратна кислота(конц.) = жовте забарвлення при нагріванні;b) біуретова (виявляю пептидні зв’язки):білок + луг + купрум (ІІ) сульфат = фіолетове забарвлення. Ксантопротеїнова реакція. Біуретова реакція
Бесіда «Чомучки»: Чому, коли ввести в кров людині яєчний білок, вона гине, а колиз’їдає його – ні? Чому для людини температури тіла +42ºС є смертельною, а длякурей – нормальною? Чому хворі на алкоголізм не мають апетиту? Натомість в них часторозвивається виразка, гастрит. Чому? В Стародавньому Римі були страшні тортури: людину прив’язували достовпа, на сонці і годували лише м’ясом, не даючи води. За три дні вона гинула. Чому? Чому денатуровані білки не можуть виконувати свої функції?
Домашнє завдання Опрацювати відповідний параграф підручника. Підготувати навчальні проекти:1. Натуральні волокна тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування.2. Анілін – основа для виробництва барвників.3. Синтез білків.4. Збалансоване харчування – запорука здорового життя.5. Виведення плям органічного походження