Презентація" Білокрилка капустяна"

Про матеріал
Дослідити, вплив шкідливих комах на овочеві культури. Практично визначити дію різних народних методів на чисельність білокрилки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні методи боротьби з Білокрилкою капустяною (Aleyrodes proletella)

Номер слайду 2

Мета дослідження. Встановити найдієвіший метод боротьби з комахами, які шкідливо впливають на врожайність овочевих культур.

Номер слайду 3

Об'єкт дослідження. Рослини капусти білокачанної пізньостиглого сорту та цвітної.

Номер слайду 4

Предмет дослідження. Урожайність білокачанної та цвітної капусти в залежності від дії різних методів боротьби з Білокрилкою капустяною (Aleyrodes proletella)

Номер слайду 5

Основні завдання. Дослідити, вплив шкідливих комах на овочеві культури. Практично визначити дію різних народних методів на чисельність білокрилки. Виявити безпечність даних методів для організму людини, Дослідити шляхи підвищення урожайності цвітної та білокачанної капусти.

Номер слайду 6

Біологічна класифікація. Домен: Ядерні (Eukaryota)Царство: Тварини (Animalia)Тип: Членистоногі (Arthropoda)Підтип: Шестиногі (Hexapoda)Клас: Комахи (Insecta)Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)Підряд: Sternorrhyncha. Надродина: Aleyrodoidea. Родина: Білокрилки (Aleyrodidae)Рід: Білокрилка (Aleyrodes)Вид: A. proletella. Білокрилка капустяна (Aleyrodes proletella)

Номер слайду 7

Комаха дуже маленьке за розміром (1,5 - 5 міліметрів), біленька, зазвичай з жовтуватим відтінком, зовні схожа на звичайну міль. Виявити шкідника досить просто. При дотику до ураженої рослини мошки розлітаються, але важливо звертати увагу і на личинки, які білокрилка відкладає. Вони зовсім маленькі, овальної форми, зелено-прозорого кольору. Додамо, що самка за сезон здатна відкласти до 150 яєць. Шкідники не тільки псують зовнішній вигляд культури, а й, що найголовніше, позбавляють рослину поживних речовин, уповільнюють фотосинтез рослин. А метелики переносять збудників небезпечних захворювань. Комахи розмножуються при температурі до 24 ° C, а за температури нижче + 10 ° C - гинуть. Найчастіше причиною появи та розповсюдження білокрилки є  висока температура і  підвищена вологість. Біологічні особливості Білокрилки капустяної (Aleyrodes proletella)

Номер слайду 8

Основні методи боротьби з Білокрилкою капустяною (Aleyrodes proletella) Біологічні засоби боротьби з білокрилкою капусти: Актофіт (15-20 мл + 10 літрів води) обробка проводиться протягом вегетації - дві-чотири обробки. Фітоверм ( 50 мл + 10 літрів води ). Натургард (10 мл + 5 літрів води). Вертицилін (10-12 л на га проводиться обробка не нижче температури 26-28 °С). 

Номер слайду 9

Хімічні засоби боротьби з білокрилкою капусти: Актара + Децис суміш (по 0.5 грами на 5-8 літрів води). Проводять протягом вегетації 2-3 обробки. Остання за 25 днів до збирання. Енжіо  (0.5 грам + 5 літрів води) — обробка протягом вегетації. Моспілан (0.5 грам + 5 літрів води) — обробка протягом вегетації. Конфідор (0.5 грам +5 літрів води) — обробка протягом вегетації.Інспектор (1 грам + 10 літрів води) — препарат системної дії  підходить ідеально, комахи гинуть через 2-3 години. Захист триває до 30 днів.

Номер слайду 10

Народні методи боротьби з білокрилкою капусти. Метод 1. Обприскування (1 столова ложка рідкого мила + 2 склянки золи на 10 літрів води);Метод 2. 100 г цибулевих чи часникових стрілок подрібнити та закрити в герметичній ємності, настоюючи тиждень. Після цього вкинути суміш до 5 л. води й обробляти отриманим розчином раз на два тижні;

Номер слайду 11

Народні методи боротьби з білокрилкою капусти. Метод 3. Розчин нашатирного спирту - одну 1 ст. л. аміаку додати до одного відра води. Застосовувати не частіше раз на місяць. Аміак містить багато азоту, який буде накопичуватися у ґрунті та рослині. Метод 4. Щотижня можна обробляти розчином оцту - на десять  л води додати 50 мл яблучного оцту та 30 г мильної стружки

Номер слайду 12

Народні методи боротьби з білокрилкою капусти. Метод 5. Тютюновим розчином можна оприскувати як для лікування капусти, так і для профілактики. Дві скл. тютюну розчиняють в 1 л води.  Для профілактики обприскують один раз в 15 діб, для лікування – обприскувати кожного дня протягом трьох днів. Метод 6. Дієвим є такий розчин: в одному літрі теплої води розчинити дві ст. л засобу, що миє, шість ст. л соди та дві ч. л йоду, розмішати, додати 10 л води та добре обприскувати.

Номер слайду 13

Результати дослідження. Після проведених експериментів боротьби з Білокрилкою капустяною (Aleyrodes proletella) на сортах пізньої та цвітної капусти, є перші результати, що найдієвішими методами виявилися під номером 2 та 6. Кількість популяції шкідливих комах зменшився у 3 рази порівняно з іншими методами. Також виявили, що краще саджати капусту недалеко від часнику, по його фітонциди згубно впливає на кількість білокрилки.

Номер слайду 14

Використані джерелаhttps://www.unian.ua/lite/ogorod/edinstvennoe-effektivnoe-sredstvo-sovet-kak-bystro-izbavitsya-ot-belokrylki-12287661.html2. https://www.unian.ua/lite/ogorod/edinstvennoe-effektivnoe-sredstvo-sovet-kak-bystro-izbavitsya-ot-belokrylki-12287661.html3. https://www.apteka-sadivnyka.ua/blog/ogorod/pikluiemos-pro-horod/bilokrylka-zakhyst-ovochevykh-kultur-u-teplytsiakh-i-vidkrytomu-grunti4. https://asterias.od.ua/785-bilokrilka-yak-pozbutisya-preparati-narodni-zasobi.html5. https://soncesad.com/statti/ovochi/kapusta/yak-borotisya-z-bilokrilkoyu-kapusti.html6. https://thegard.city/blogs/145956/znischiti-bilokrilku7. https://lmr.gov.ua/news/1628085537/8. https://ukrdomguru.ru/rizne/10266-harakteristika-borotbi-z-bilokrilka-narodnimi.html

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
10 вересня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку