Презентація. Біологія 10 клас. Репродукція, як механізм забезпечення безперервності існування видів

Про матеріал
Презентація з біології. 10 клас. Тема "Репродукція, як механізм забезпечення безперервності існування видів "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродукція, як механізм забезпечення безперервності існування видів Біологія 10 клас

Номер слайду 2

Мозковий штурм

Номер слайду 3

РОЗМНОЖЕННЯ, або РЕПРОДУКЦІЯ (від лат. re- – префікс, що означає зворотну або повторну дію, і produco – створюю), – відтворення собі подібних, що є основою безперервності існування виду. Здатність розмножуватись притаманна всім живим організмам, і реалізується ця універсальна властивість живого на кожному з рівнів організаціїНа організмовому рівні репродукцію живих істот забезпечують дві основні форми розмноження – нестатеве й статеве. Для здійснення розмноження у багатоклітинних організмів існують репродуктивні системи органів.

Номер слайду 4

На популяційно-видовому рівні відтворення видів пов’язане зі стратегіями розмноження. Ці дві головні стратегії відомі як: K-стратегія (відтворення незначної кількості нащадків) К-стратегом у тваринному світі є, наприклад, синій кит (Balaenoptera musculus) – найбільша тварина на Землі, самки яких народжують одне маля в два роки впродовж 40 – 45 років життя. R-стратегія (репродукція великої кількості нащадків). «Найвидатнішим R-стратегом» тваринного світу є риба-місяць (Mola mola) – найбільша за масою відома кісткова риба і найплодючіша риба у світі (одна самка може відкладати до 300 млн ікринок)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Нестатеве розмноження – це відтворення собі подібних за участі нестатевих клітин. Перевагою такого розмноження у тварин є те, що воно відбувається без затрат енергії на пошуки партнера протилежної статі. Водночас нестатеве розмноження має й суттєвий недолік – подібність нащадків. Типи: Поділ навпіл – спосіб розмноження в одноклітинних, за якого з однієї материнської клітини утворюються дві дочірні, причому удвічі дрібніші, кожна з яких дає новий самостійний організм (наприклад, у бактерій, архей, амеб, інфузорій). Брунькування – спосіб розмноження, за якого на клітині (наприклад, у дріжджів) або тілі (наприклад, у губок, гідр, коралових поліпів) формується брунька-клітина чи брунька-багатоклітинний утвір, що згодом відокремлюється або залишається на все життя. Спороутворення – спосіб розмноження, що здійснюється за участі спор, що формуються всередині одноклітинних організмів (наприклад, хлорели, хламідомонади) або в спеціалізованих органах багатоклітинних організмів (наприклад, у вищих спорових рослин)

Номер слайду 7

Нестатеве розмноження – це відтворення собі подібних за участі нестатевих клітин. Перевагою такого розмноження у тварин є те, що воно відбувається без затрат енергії на пошуки партнера протилежної статі. Водночас нестатеве розмноження має й суттєвий недолік – подібність нащадків. Типи: Множинний поділ (шизогонія) – спосіб розмноження одноклітинних, за якого з однієї материнської клітини утворюється багато дочірніх. Фрагментація – спосіб розмноження, за якого тіло багатоклітинної тварини ділиться поперечним поділом на багато частин, кожна з яких росте й утворює новий організм. Вегетативне розмноження – спосіб розмноження, що здійснюється багатоклітинними частинами, які відокремлюються від материнського організму

Номер слайду 8

Статеве розмноження – відтворення собі подібних за участі статевих клітин. Ці клітини містять гаплоїдний набір хромосом, оскільки у статевому розмноженні беруть участь дві батьківські особини. Поліембріонія – процес розвитку кількох зародків з однієї заплідненої яйцеклітини. Гермафродитизм – спосіб статевого розмноження, за якого чоловічі та жіночі гамети розвиваються в одному організмі (наприклад, плоскі та малощетинкові черви, п’явки)Партеногенез – спосіб розмноження, за якого розвиток нового організму здійснюється із незаплідненої яйцеклітини. Роздільностатевість – спосіб статевого розмноження, за якого сперматозоони утворюються в чоловічому організмі, яйцеклітини – в жіночому (наприклад, у членистоногих, хребетних)

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознака Нестатеве розмноження Статеве розмноження. Поділ клітин. Участь клітин. Набір хромосом у клітинах. Джерело мінливостіУчасть батьківських особинІдентичність нащадків. Основні способи розмноження. Біологічне значення. Самостійна робота з таблицею Порівняйте ознаки нестатевого й статевого розмноження та сформулюйте висновок про їхню роль у забезпеченні безперервності існування видів.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: п. 53, підручник В.І. Соболь

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кучук Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Корнійчук Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
7251
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку