Презентація Біологія 7 клас НУШ Характерні риси грибів. Гриби. Загальна характеристика

Про матеріал
Відеоурок за посиланням https://youtu.be/8ybwKpfYXJo У цьому уроці ми дізнаємося про особливості грибів, які є унікальною групою організмів. Гриби, це не просто створіння, що на межі рослин і тварин, а ціла група евкаріотичних гетеротрофних організмів, що мають унікальні особливості. На уроці ми розглянемо такі ключові моменти: 1. Структура та класифікація: Дізнаємося, що гриби бувають як одноклітинні, так і багатоклітинні, і вивчимо основні особливості їх структури. 2. Хімічний склад:Детально розглянемо склад грибів, зокрема їхню клітинну стінку, яка містить хітин, важливий компонент, що надає їм особливі властивості. 3. Міцелій та грибниця: Вивчимо, як гриби формують свої тіла за допомогою гіфів, які об'єднуються в міцелій та грибницю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологія 7 клас НУШГриби. Загальна характеристика

Номер слайду 2

Відомо понад 140 тисяч видів грибів; Щорічно описують сотні нових видів; Одноклітинні (дріжджі або мукор); Багатоклітинні (шапинкові гриби);

Номер слайду 3

КЛІТИННА БУДОВАЕукаріотичні клітини: 1 – клітинна стінка; 2 – плазматична мембрана; 3 – ядро; 4 – зона в клітині прокаріотів, де міститься спадковий матеріал; 5 – вакуоля з клітинним соком; 6 – мітохондрія; 7 – хлоропласт; 8 – ендоплазматична сітка; 9 – рибосоми; 10 – цитоплазма; 11 – слизова капсула; 12 – джгутик; 13 – вирости оболонки клітини

Номер слайду 4

СХЕМА БУДОВИ МІЦЕЛІЮ ОДНОКЛІТИННОГО ТА БАГАТОКЛІТИННОГО ГРИБ

Номер слайду 5

Тривалість життя грибів: Дріжджі мають дуже короткий життєвий цикл: від одного брунькування клітини до іншого за сприятливих умов становить всього 20–30 хвилин. Шапинкові гриби, натомість, можуть жити десятки років. Розповсюдження грибів: Гриби не здатні до активного руху. Вони поширюються або за рахунок розростання міцелію, або за допомогою спор. Спори можуть розповсюджуватися вітром, водою чи тваринами. Гетеротрофні організми: Гриби, як і тварини, отримують необхідні речовини з навколишнього середовища. Вони створюють власні речовини з органічних сполук, які вбирають з навколишнього середовища. У клітинах грибів відкладається вуглевод глікоген, а не крохмаль, як у рослин. Харчування грибів: Гриби не здатні споживати тверду їжу.Їхні клітини вбирають через оболонку лише розчини різних сполук. Тверді речовини вони можуть розщеплювати, виділяючи назовні травні ферменти, і згодом поглинаючи рідкі продукти такого зовнішнього травлення.

Номер слайду 6

Розмноження. Нестатеве розмноження забезпечується за допомогою спор або відокремленням ділянок грибниці (фрагментацією)Для грибів також характерні різні форми статевого процесу.

Номер слайду 7

Грибоподібні організми

Номер слайду 8

Отже, гриби – це група еукаріотичних гетеротрофних організмів, які мають низку спільних ознак з рослинами та тваринами. Гриби бувають одноклітинні та багатоклітинні. Їхня клітинна стінка містить хітин. Тіло грибів складається з ниткоподібних утворів – гіфів, які утворюють грибницю, або міцелій.

Номер слайду 9

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
23 квітня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку