Презентація для 10 класу містить загальну характеристику грибів, поділ їх на відділи, характерні риси й представники, характеристика лишайників, значення грибів в природі та житті людини
Загальна характеристика грибів. Гетеротрофи. Живляться,всмоктуючи розчинені поживні речовини поверхнею тіла. Клітинна стінка містить хітин. Запасна речовина – глікоген. Вегетативне тіло – грибниця (міцелій)В процесі обміну речовин утворюється сечовина. Прикріплений спосіб життя. Необмежений ріст. Розмножуються вегетативно, статево і нестатево. Які з цих рис також притаманні рослинам, а які тваринам?Цвілеві гриби
Номер слайду 3
Найбільші й найрізноманітніші відділи грибів: Зигоміцети. Аскоміцети (сумчасті гриби) Базидіоміцети. Мукор. Пеніцил. Зморшок. Трутовик. Аспергіл
Номер слайду 4
Зигоміцети Представником зигоміцетів є звичайна хлібна пліснява — мукор. Тіло зигоміцетів — це грибниця, яка не формує плодові тіла, — гриби з такою будовою, зазвичай, називають пліснявами Нитки грибниці мукора не розділені перетинками і являють собою величезну розгалужену, багатоядерну клітину. Спочатку цвіль білого кольору, а після утворення спорангієв зі спорами стає чорною
Номер слайду 5
Аскоміцети. На відміну від зигоміцетів, значна кількість аскоміцетів здатна формувати плодові тіла. Зморшки. Пеніцил. Значна кількість аскоміцетів вторинно втратила здатність утворювати плодові тіла й існує у формі плісняви. Строчки. Аспергіл
Номер слайду 6
Аскоміцети. Аспергіл і пеніцил є сапротрофами (живляться за рахунок органіки, що гниє). Отже, їм доводиться конкурувати з бактеріями за їжу, тому вони розвинули здатність виділяти речовини, що вбивають бактерії - антибіотики. В 1928 році Александером Флемінгом (1881-1955), британським бактеріологом, був відкритий перший у світі антибіотик. Пеніцил. Аспергіл. Пеніцилін — перший антибіотик, отриманий людиною з пеніцилу, значно зменшив смертність унаслідок поранень під час Другої світової війни
Номер слайду 7
Дріжджі – одноклітинні гриби. Не мають справжнього міцелію. Розмножуються брунькуванням. Плоди винограду з шаром восків кутикули і дріжджів на них. Деякі види дріжджів здавна використовуються людиною у приготуванні хліба та алкогольних напоїв (пива, вина, квасу )Внаслідок спиртового бродіння формуються бульбашки вуглекислого газу, що змушують тісто «підніматися» і після випічки додають хлібові губчасту структуру і м'якість
Номер слайду 8
Базидіоміцети. Грибниця базидіоміцетів формує плодові тіла з переплетених гіф. Опеньки. Підосичник. Лисички. Білий гриб
Лишайники. Лишайники — симбіоз гриба та водоростіУ лишайнику клітини водоростей розташовуються між гіфами гриба. Гриб отримує від водорості органічні речовини, що утворилися в процесі фотосинтезу, а водорість, зазвичай, може існувати й без гриба, хоча гриб захищає водорість від навколишніх факторів. Пармелія. Ксанторія. Ягель
Номер слайду 11
Лишайники. Лишайники невибагливі до умов існування: вони переносять холод, спеку і майже повне висихання. Ростуть дуже повільно (часто менше 1мм за рік)Живуть сотні і навіть тисячі років. Лишайники чутливі до забруднення повітря, тому часто слугують біоіндикаторамилишайники є першими організмами, що заселяють голе каміння. При цьому вони сприяють вивітрюванню гірських порід та ґрунтоутворенню. Уснея. Аспіцилія їстівна
Номер слайду 12
Значення грибів. Мікориза є взаємовигідним способом існування — гриб отримує від рослини органічні речовини, а рослина за рахунок гриба багаторазово збільшує поверхню всмоктування води й мінеральних солейвикористовуються тваринами й людиною в їжулюдина здавна застосовує гриби в біотехнологічному виробництві: дріжджі використовуються для отримання хліба, пива й виназабезпечують розклад мертвої органікивикликають захворювання рослин і тварингриби вступають у тісні взаємини з рослинами, утворюючи мікоризу