Презентація "Біорізноманіття: гриби", біологія 10 клас

Про матеріал
Презентація для 10 класу містить загальну характеристику грибів, поділ їх на відділи, характерні риси й представники, характеристика лишайників, значення грибів в природі та житті людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біорізноманіття: гриби

Номер слайду 2

Загальна характеристика грибів. Гетеротрофи. Живляться,всмоктуючи розчинені поживні речовини поверхнею тіла. Клітинна стінка містить хітин. Запасна речовина – глікоген. Вегетативне тіло – грибниця (міцелій)В процесі обміну речовин утворюється сечовина. Прикріплений спосіб життя. Необмежений ріст. Розмножуються вегетативно, статево і нестатево. Які з цих рис також притаманні рослинам, а які тваринам?Цвілеві гриби

Номер слайду 3

Найбільші й найрізноманітніші відділи грибів: Зигоміцети. Аскоміцети (сумчасті гриби) Базидіоміцети. Мукор. Пеніцил. Зморшок. Трутовик. Аспергіл

Номер слайду 4

Зигоміцети Представником зигоміцетів є звичайна хлібна пліснява — мукор. Тіло зигоміцетів — це грибниця, яка не формує плодові тіла, — гриби з такою будовою, зазвичай, називають пліснявами Нитки грибниці мукора не розділені перетинками і являють собою величезну розгалужену, багатоядерну клітину. Спочатку цвіль білого кольору, а після утворення спорангієв зі спорами стає чорною

Номер слайду 5

Аскоміцети. На відміну від зигоміцетів, значна кількість аскоміцетів здатна формувати плодові тіла. Зморшки. Пеніцил. Значна кількість аскоміцетів вторинно втратила здатність утворювати плодові тіла й існує у формі плісняви. Строчки. Аспергіл

Номер слайду 6

Аскоміцети. Аспергіл і пеніцил є сапротрофами (живляться за рахунок органіки, що гниє). Отже, їм доводиться конкурувати з бактеріями за їжу, тому вони розвинули здатність виділяти речовини, що вбивають бактерії - антибіотики. В 1928 році Александером Флемінгом (1881-1955), британським бактеріологом, був відкритий перший у світі антибіотик. Пеніцил. Аспергіл. Пеніцилін — перший антибіотик, отриманий людиною з пеніцилу, значно зменшив смертність унаслідок поранень під час Другої світової війни

Номер слайду 7

Дріжджі – одноклітинні гриби. Не мають справжнього міцелію. Розмножуються брунькуванням. Плоди винограду з шаром восків кутикули і дріжджів на них. Деякі види дріжджів здавна використовуються людиною у приготуванні хліба та алкогольних напоїв (пива, вина, квасу )Внаслідок спиртового бродіння формуються бульбашки вуглекислого газу, що змушують тісто «підніматися» і після випічки додають хлібові губчасту структуру і м'якість

Номер слайду 8

Базидіоміцети. Грибниця базидіоміцетів формує плодові тіла з переплетених гіф. Опеньки. Підосичник. Лисички. Білий гриб

Номер слайду 9

БазидіоміцетиІржа пшениціТрутовик. Гриби- паразити. Сажка кукурудзи

Номер слайду 10

Лишайники. Лишайники — симбіоз гриба та водоростіУ лишайнику клітини водоростей розташовуються між гіфами гриба. Гриб отримує від водорості органічні речовини, що утворилися в процесі фотосинтезу, а водорість, зазвичай, може існувати й без гриба, хоча гриб захищає водорість від навколишніх факторів. Пармелія. Ксанторія. Ягель

Номер слайду 11

Лишайники. Лишайники невибагливі до умов існування: вони переносять холод, спеку і майже повне висихання. Ростуть дуже повільно (часто менше 1мм за рік)Живуть сотні і навіть тисячі років. Лишайники чутливі до забруднення повітря, тому часто слугують біоіндикаторамилишайники є першими організмами, що заселяють голе каміння. При цьому вони сприяють вивітрюванню гірських порід та ґрунтоутворенню. Уснея. Аспіцилія їстівна

Номер слайду 12

Значення грибів. Мікориза є взаємовигідним способом існування — гриб отримує від рослини органічні речовини, а рослина за рахунок гриба багаторазово збільшує поверхню всмоктування води й мінеральних солейвикористовуються тваринами й людиною в їжулюдина здавна застосовує гриби в біотехнологічному виробництві: дріжджі використовуються для отримання хліба, пива й виназабезпечують розклад мертвої органікивикликають захворювання рослин і тварингриби вступають у тісні взаємини з рослинами, утворюючи мікоризу

Номер слайду 13

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Струннікова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
1018
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку