Презентація "Болота"

Про матеріал
Презентація до теми Поняття про болото та заболочені землі. Класифікація боліт. Значення боліт у природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Болота

Номер слайду 2

 Болото — це надмірно зволожена ділянка земної поверхні. Вода в ньому не тече, а застоюється. У болоті ростуть вологолюбні рослини. З їх напіврозкладених решток утворюється торф.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Болота можуть виникати унаслідок заростання озер. Спочатку на дні озера о сідають пісок, глина, мул, принесені струмками й річками. Нагромаджуючись, вони поступово заповнюють озерні улоговини. Озеро міліє, і його площа зменшується. На мілинах виростають очерет, рогіз, осока. Згодом рослини поширюються майже на все озеро. Коли вони відмирають, їх рештки відкладаються на дні. З часом вони накопичуються, ущільнюються і перетворюються на торф. Так на місці озера з’являється болото.  Інший шлях утворення болота — перезволоження суходолу в разі неглибокого залягання підземних вод.

Номер слайду 5

 Болота займають близько 5 % усього суходолу. Вони поширені майже повсюдно, крім пустель. Більше заболочений суходіл Північної півкулі. Найбільше боліт у субарктичному поясі у районах з надмірним зволоженням і багаторічною мерзлотою. Найбільш заболочений район світу — Західний Сибір (Росія). Болота охоплюють там площу 1 млн км2. Потужність торф'яних відкладів в них досягає б м.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Д/З опрацювати параграф 50 Записати висновки

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
22 березня 2023
Переглядів
1079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку