Презентація "Борис Грінченко " Украла"

Про матеріал
Презентація уроку літературне читання 4 клас " Борис Грінченко "Украла "( підручник Барна М.М., Волощенко О.В., Козак О.П.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 2

Че-че-че,Че-че-че – Бабуся калачі пече. Ча-ча-ча,Ча-ча-ча –Дай, бабусю, калача. Чі-чі-чі,Чі-чі-чі – Їж, будь ласка, калачі.

Номер слайду 3

Іп-іп-іп – зеленіє кріп, Ушка-ушка-ушка- а іще й петрушка. Ель-ель-ель-зелений щавель. Уп-уп-уп – смачний дуже буде суп.

Номер слайду 4

Ав-ав-ав – на уроках не лови гав. Удь-удь-удь- ти уважним завжди будь. Ва-ва-ва – в тебе книжечка нова. Ай-ай-ай- її дітям прочитай.

Номер слайду 5

Вдіну джемпер, джинси вдіну –Джентельмен наполовину. Ще вести себе навчуся,Буде щаслива бабуся.

Номер слайду 6

Розшифруй словотоулеараунтаніустьтолерантність

Номер слайду 7

Толерантність( від латинського tolerantia – терпимість до чужого способу життя, поведінки, звичаїв)

Номер слайду 8

Терпимість – це здатність без агресії сприймати думки, поведінку, спосіб життя інших.

Номер слайду 9

Притча«Терпимість»Чого навчає нас притча?

Номер слайду 10

Притча «Терпимість»Вміти прислухатися до ідей і думок інших. Вміти домовлятися між собою. Вміти визнавати свої помилки.

Номер слайду 11

Бути толерантним - це. Культурно спілкуватися;Допомагати близьким і чужим людям;Вчасно відгукуватися на чужий біль;Підтримувати людину і в радості і в горі;Поважати й шанувати традиції свого народу

Номер слайду 12

Чи вважаєте ви себе толерантним ?

Номер слайду 13

БОРИС ДМИТРОВИЧ ГРІНЧЕНКО(1863-1910)Украла

Номер слайду 14

Б. Д. Грінченко народився 9 грудня 1863 року на Харківщині хоч в панській, але бідній сім’ї. У них вдома була велика бібліотека.

Номер слайду 15

Хлопчик навчився читати в 5 років і відтоді його не можна було відтягти від книжки. Він читав усе підряд. Особливо любив читати про козаків. У 7 років почав писати вірші, записував їх у зошит.

Номер слайду 16

Ставши дорослим, він вивчився на вчителя, працював у школі. Для дітей Грінченко писав вірші, байки, оповідання.

Номер слайду 17

Ознайомлення із твором «Украла». На вашу думку , чому твір має таку назву?До якої категорії ви б віднесли крадіжку?Як ви ставитися до людей , які крадуть?Що змушує людей красти?

Номер слайду 18

Фактори, які сприяли злочину:тяжкі умовизлочинголодспокуса. Нещаснедитинствовідчай

Номер слайду 19

Крадіжка - це злочин, який карається законом. Стаття 10 Кримінального кодексу України говорить: “ Таємне викрадення індивідуального майна громадян карається позбавленням волі на строк до трьох років або виправними роботами строком до двох років ”

Номер слайду 20

Словникова роботанепевнеюрмоюгомонілипалкодокорялисиломіцьприкажчикзавсігдиторохтіланезрозумілегуртом. Дорікали, осуджували, звинувачували. Помічник господаря, найманий робітник. Завзято, пристрасно. нестримно

Номер слайду 21

Читання вчителем з передбаченням. Мовчазне читання тексту учнями. Знайти речення зі словами із словникової роботи і пояснити їхнє значення. Бесіда по прочитаному. Вправи на вироблення навиків швидкого читання

Номер слайду 22

Скласти план оповідання (простий).1. Сердитий і неласкавий гомін.2. Страшна звістка.3. Гірке ридання і зізнання Олександри.4. Розумне вирішення проблеми.5. Вийшла з школи розумна і чесна дівчина.

Номер слайду 23

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Героїня. Соціальне походження. Умови життя. Портрет. Олександра«Дочка сільськогописарчука -п'яниці»«Ми їмо сухарі вже другий тиждень»« … її біляве, вже у веснянках, обличчя було як крейда», «Бліде обличчя», «Мале, біляве дівча». Пріська«Батько її був в економії за прикажчика»«Вона завсіди приносила з дому гарячу їжу: пиріжки,перепічки, коржі».«Пріська була дівчина сита, добре годована, її нерозумні очі зі сміху аж сховалися за ситними очима».

Номер слайду 24

Метод « Сенкан»(Олександра, Пріська)1. Олександра. 1. Пріська.2. Бліда, добра. 2. Ситна, черства.3. Ридала, недоїдала, бідувала. 3. Звинувачує, сміється, зраджує4. Відповідає за свої вчинки. 4. Не могла говорити не сміючись5. Школярка. 5. Сита дівчина

Номер слайду 25

Які риси характеру виховує вчитель у школярів?Товариськість, довірливість, ввічливість, взаєморозуміння, взаємоповага, вміти прощати,чесність, доброта, вдячність, привітність, милосердя, толерантність, вірність, благородство, щедрість. А що ж засуджує? Жорстокість, байдужість, грубість, заздрість, лінощі, хитрість, зазнайство, ненависть, зраду. Чого навчає цей твір? Співчувати, пам’ятати, що завжди є вихід з будь-якої ситуації, бути милосердними, допомагати, робити добрі справи.

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Миронова Олена Миколаївна
    Велике дякую за цікаву роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Барна М. М., Волошенко О. В., Козак О. П.)
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
10208
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку