Презентація "Боротьба проти страху й рабської покірності в суспільній свідомості. Образ головного героя в динаміці. "

Про матеріал
В матеріалі використовується уривок з мультиплікаційного фільму "Скотоферма"https://www.youtube.com/watch?v=_TP_ZDwimxM
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Боротьба проти страху й рабської покірності в суспільній свідомості. Образ головного героя в динаміці. Поетика антиутопії (фантастика, мова, символи, алегорії та ін.)

Номер слайду 2

Епіграф уроку«Тверезість розуму і сила духу – ось панацея від небезпечних бажань»Г. Г. Маркес «Осінь патріарха»

Номер слайду 3

Тест

Номер слайду 4

Теоретичний словничок. Політична казка – літературний твір, у якому за допомогою алегорії та сарказму висміюються політичний лад держави та його представники. Карикатура – сатиричний або гумористичний малюнок загостреного критично-викривального характеру; переносно-смішне наслідування, перекручування оригіналу.

Номер слайду 5

Внесок тварин у революцію

Номер слайду 6

Динаміка образу Наполеона

Номер слайду 7

Номер слайду 8

В основі «Тваринної ферми» лежить відомий казковий прийом пошивання в дурні. Але, як правило, в фольклорі головний крутій — це лис, мавпа або ворон. Ці герої не позитивні, але симпатичні. В алегоричній казці Оруелла місце крутія заступає інша тварина — свиня, за якою у фольклорі закріплена різко негативна роль. Порівняння зі свинею дорівнює образі, лайці. Тому в «Тваринній фермі» комічне втрачає свою веселість, підсилюється критичне, негативне начало.

Номер слайду 9

Поміркуйте!Назвіть літературні казки та байки, де теж прослідковується суспільно-політичний підтекст. Назвіть людські риси характеру уособлені в казкових героях. Висловіть власні враження від прочитаної казки, у чому її алегоричний смисл?

Номер слайду 10

Казкова дія художнього вимислуЄвро-азійська політика до середини ХХ століття «…до мене прийшло усвідомлення, що людина визискує тварин майже так само, як багаті класи визискують пролетаріат» Дж. Орвелл (з передмови до українського видання). Анімалізм («Скотизм»)Панський двір і його господар містер Джонс. Гімн «Тварини Англії», гімн повстання. Наполеон, Сніжок, Крикун. Боксер, Травка – тяглові коні. Їх девіз: «Будемо працювати ще більше». Культ особи Наполеона. Наполеон – абсолютний диктатор, який затверджує єдину заповідь: «Всі тварини рівні, але деякі рівніші за інших»8. Примирення між людьми і свинями. Ключовим моментом у житті Орвелла стала Іспанська війна. Саме там письменник зрозумів, що можливий зовсім інший соціалізм, відмінний від радянського. Комунізм. Царська Росія на чолі з Миколою II.Інтернаціонал. Й. Сталін, Л. Троцький, радянське ЗМІ. Робітничий клас. Стаханівський рух.7. Культ особи Й. Сталіна.  8. Тегеранська конференція. Ілюзорне покращення стосунків між СРСР і Заходом. Початок Холодної війни.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Готуватись до контрольної роботи з теми: «Лірика. Антиутопія»

pptx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
6600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку