Презентація "Борщовий форум"

Про матеріал

Позакласний захід, інтегрований урок з біології, хімії, основ здоров'я

Мета:

• навчальна - стимулювати творче ставлення учнів до кулінарної справи, технологій і особливостей приготування борщів української кухні як цілісної системи знань з основ наук;

• виховна - виховувати відповідальне ставлення до обраної професії, практичне впровадження набутих навичок і вмінь, почуття патріотизму, культури спілкування, етикету;

• розвивальна - розвивати пізнавальну, пошукову ініціативу, потребу у самоосвіті; вміти аналізувати та узагальнювати програмовий матеріал,знаходити необхідну інформацію в мережі «Internet».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласний захід″ Борщовий форум″ 

Номер слайду 2

Пісня про борщ

Номер слайду 3

Немає страви кращої борщу…П'ять казанів стояло юшки,А в чотирьох були галушки,Борщу трохи було не з шість…І. Котляревський, «Енеїда»

Номер слайду 4

Дотримуємося правил, які ми створили при роботі на уроці: Гарний і позитивний настрій обов`язковий. Пам`ятайте,щоб знання були ефективні, все залежить від вашого налаштування.  Малювати на екрані без прохання вчителя заборонена. Це відволікає вас, однокласників і вчителя. Відокремтесь, по можливості, як можна більш у тихому місці. Адже, якщо навколо буде шум, то вас це буде відволікати.  Слухайте уважно вчителя і відповіді своїх однокласників так, ніби це звичайний урок в школі, де всі бачать, чим ви зайняті на уроці.  Якщо під час заходуу вас є будь-які питання, які стосуються теми, їх можна написати в чаті. Вчитель,як тільки помітить повідомлення, відразу прокоментує його. Якщо вчитель просить відповісти конкретного учня, то включи мікрофон і дай відповідь.  

Номер слайду 5

Рефлексія

Номер слайду 6

Хмара слів

Номер слайду 7

Картина "Їдці картоплі" Ван Гога.

Номер слайду 8

Документально підтверджена історія моркви і введення її в культуру. Джерело: http://vidpoviday.com/bagatobarvna-istoriya-morkvi

Номер слайду 9

Пітер Глейзбрук, фермер-любитель з Великої Британії, зумів виростити цибулину, вага якої склала понад 8 кілограмів і була занесена но Книги рекордів Гіннеса.

Номер слайду 10

Пам'ятник помідору красується в центрі міста Кам'янка-Дніпровська Запорізької області з 2009року

Номер слайду 11

У Китаї вперше придумали кислу капусту. Її вимочували у вині. Таким блюдом годували рабів – будівельників Великої Китайської стіни

Номер слайду 12

У 2008-році в Києві встановили пам'ятник буряку

Номер слайду 13

21.11.2018 року в Одеській області в районному центрі Велика Михайлівка виготовлено найбільше «Борщове дерево», що складається з 49 інгредієнтів

Номер слайду 14

Козаки під час облоги фортеці опинилися у скрутному становищі. А їсти хотілося. Вони взяли все, що залишилося, і зварили. Всім дуже сподобалося. І вигадали назву – «борщ». Просто поміняли букви у слові «щерба» (уха).

Номер слайду 15

Етикет подачі борщів. Температура відпуску – 70-750 С. В посудині на 500 г борщу повинно бути 350 г рідини і 150 г гарніру (або твердої частини). 

Номер слайду 16

За допомогою обсмажування вітаміни групи А і К стають доступними для засвоєння організмом людини, що, в свою чергу, веде до поліпшення самопочуття і зміцнення здоров’я

Номер слайду 17

Харчова цінність борщу. Борщ за харчовою цінністю відносять до низькалорійного продукту. Калорійність 100 г борщу складає 57,7 ккал. Борщ – вітамінний продукт, який містить майже всі відомі вітаміни: A, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Д, Е,Н. Серед макроелементів, які входять до складу борщу, є калій, фосфор, натрій, кальцій, сірка, хлор, магній. Мікроелементів нараховується більше 20, ми привели в таблиці найбільш розповсюджені. Нутрієнтний баланс українського борщу показує відсотковий вміст цієї страви та біологічну активну цінність кожного з хімічних компонентів. Жовтим маркером відмічені вітаміни, рожевим – подібні речовини, синім – макро- і мікроелементи. Серед хімічних елементів найбільший вміст хрому – 13,1%, калію – 6,9%, заліза – 6,7%, але як бачимо за довжиною блакитного маркера найбільшу біологічну активність проявляють мікроелементи: ванадій, марганець, кобальт, концентрація яких в борщі менше 0,1%. Так як у приготуванні борщу більшість інгредієнтів підлягають термічній обробці, то головне завдання – не допустити їх руйнацію. Тому велике значення має посуд, в якому готують борщ, тепловий режим, послідовність з’єднань овочів.

Номер слайду 18

Борщ - частина української ідентичності та наша національна цінність.  В березні 2021 року українське МЗС подало заявку на включення українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, а 1 липня 2022 року, український елемент «Культура приготування Українського Борщу» включили до цього списку, як такий, що потребує термінової охорони. Таке рішення ухвалили більшістю голосів "за" на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Вперше в історії номінаційне досьє розглянули поза чергою через воєнні дії в Україні та реальну загрозу культурному елементу. Заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова: «ЮНЕСКО бере під свій захист не лише історико-культурні пам'ятки, природні об'єкти, документальну або підводну спадщину, а й «живу традицію» — нематеріальну спадщину, що включає і національні страви, знання про які, рецептуру та культуру їхнього приготування передають із покоління в покоління. Український борщ це не просто страва, а частина української ідентичності та наша національна цінність». 

Номер слайду 19

Сертифікат ЮНЕСКО про включення борщу до списку Всесвітньої нематеріальної спадщини

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Товстий Гнат,При землі не знать. Сам червоний,А чуб зелений. Червоний Макар. По полю скакав,А в борщ плигнув. Де зсапано, де сполото,По вибалках, по пагорбках. Цвіте воно, мов золото. Плоди на нім, мов яблука. Коса надворі,А панна в коморі. Я росла в темній темниці,Як зросла — взяли в світлиці. З мене шкуру всі деруть,Мене варять, мене труть,Пироги з мене печуть. Сорок сорочок,Сорок торочок,Всі одягає —Не застібає.

Номер слайду 24

Має шкір сім, витискає сльози всім. Сидить пані на ґанку,У червонім каптанку,А хто її рушить,Той плакати мусить. Без очей, без рук,А лізе на дрюк. Що то за голова,Що лише зуби і борода? Я кругленька, червоненька,З хвостиком тоненьким. На городі мене рвутьІ до столу подають. Довгий, зелений,Добрий солоний,Добрий і сирий. Хто він такий?

Номер слайду 25

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
7 січня
Переглядів
166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку