Презентація "Ботулізм: що варто знати?"

Про матеріал
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах. Основним шлях передачі захворювання є харчовий, найчастіше - при вживанні консервованих в домашніх умовах продуктів харчування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ботулізм: що варто знати?

Номер слайду 2

Захворювання виникає внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування

Номер слайду 3

Ботулізмгостра кишкова інфекційна хвороба, що спричиняється ботулотоксином, характеризується тяжким ураженням нервової системи, порушенням зору, ковтання, моторики кишок 

Номер слайду 4

Захворювання найчастіше пов’яне з вживанням продуктів домашнього консервування (гриби, м’ясо, риба, салати, овочі). Зрідка ботулізм виникає після споживання забрудненої спорами ковбаси чи шинки

Номер слайду 5

Продукти, що містять ботулотоксин, частіше нічим не відрізняються від незабруднених за виглядом, запахом і смаком. Дуже рідко ботулізм має ранові походження

Номер слайду 6

Ботулотоксин з їжею потрапляє у шлунок і кишківник, де не руйнується травними ферментами. Всмоктавшись у кров, він уражає нервову систему, зокрема рухові нейрони спинного мозку, виникають паралічі різних м’язів, розлади ковтання і дихання, нерідко приводять до пневмонії, смерті

Номер слайду 7

Хворий на ботулізм не становить небезпеки щодо зараження інших людей. Захворювання починається, як правило, гостро. Біль в животі, нудота, блювання і пронос, головний біль, м’язова слабкість

Номер слайду 8

У ряді випадків хвороба одразу може починатись з дихальних розладів. Це найтяжчий варіант перебігу, оскільки раптово може настати зупинка дихання чи параліч серця і хворий помирає

Номер слайду 9

Необхідно неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології приготування консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах при температурі 120°С. Ознакою забруднення консервів може бути їх здуття і неприємний запах

Номер слайду 10

Десять «золотих» правил для запобігання харчових отруєнь (інфекцій)

Номер слайду 11

     1. Вибір безпечних харчових продуктів

Номер слайду 12

2. Ретельно готуйте їжу

Номер слайду 13

3. Їжте приготовлену їжу без зволікання

Номер слайду 14

4. Ретельно зберігайте харчові продукти

Номер слайду 15

5. Ретельно підігрівайте приготовлену заздалегідь їжу

Номер слайду 16

6. Уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами

Номер слайду 17

7. Часто мийте руки

Номер слайду 18

8. Тримайте кухню в ідеальній чистоті

Номер слайду 19

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин

Номер слайду 20

10. Використовуйте чисту воду

Номер слайду 21

Кожна людина повинна відчувати себе відповідальною не лише за своє здоров'я, але і за здоров'я тих, хто її оточує

pptx
Додано
2 квітня
Переглядів
91
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку