Презентація. "Будова атома. Основний та збуджений стан атома."

Про матеріал
Пропоную презентацію за темою " Будова атома. Основний та збуджений стан атома." Презентація має цікаве оформлення, лаконічна за змістом, містить відповідну за темою інформацію. Презентація містить деякі родзинки щодо оформлення, може бути цікавою і корисною для вчителів хімії та може бути використана для підготовки до уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель хімії навчально – виховного комплексу «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №7 – дошкільний навчальний заклад» Джос Людмила Григорівна Будова атома Будова електронних оболонок атомів. Основний і збуджений стан атома.

Номер слайду 2

Будова атома Скласти “хмару” з слів, яка містить поняття щодо будови електронної оболонки атома. Приклад “хмари” з слів:

Номер слайду 3

Будова атома. Назвати одне з важливих понять, яке використовували на попередньому уроці. Підказки : QR- коди. Для чого на слайді є картинки з вікнами?

Номер слайду 4

Будова атома. Перевірка знань. Дати відповіді: 1.Яку природу має електрон, що електрони утворюють в просторі. 2. Чим різняться електронні орбіталі. 3. Які особливості характерні для s орбіталі і p орбіталі. 4. Скільки електронів розміщається на одній орбіталі, яку умовну позначку використовують для запису електронів та орбіталей. 5. Назвати принципи, за якими іде заповнення електронних орбіталей в атомах. 6. Які атоми мають таку будову: а) б) в) г)

Номер слайду 5

Перевіримо відповіді. 1.Електрон має подвійну природу( дуалізм), в просторі електрони утворюють електронні хмари, атомні орбіталі. 2. Електронні орбіталі різняться за формою, напрямком у просторі. 3. s- орбіталь- сферична форма. Найстійкіша, міститься найблище до ядра. р- орбіталь гантелеподібна, як веретено,може займати 3 положення вздовж осей координат x y z 4. На одній орбіталі розміщується максимально 2 електрона. Умовні позначки 5. Принцип Паулі, принцип найменьшої енергії, правило Гунда (Хунда) 6. а) Сульфур, S б) Be, Берилій в) Алюміній, Al г) Натрій, Na

Номер слайду 6

Будова атома. Повторення знань.

Номер слайду 7

Електрони заповнюють енергетичні рівні в порядку послаблення притягання їх до ядра і зростанням їх енергії. Першим заповнюється перший енергетичний рівень, потім другий, і тільки після остаточного заповнення другого енергетичного рівня розпочинається заповнення третього рівня. У межах одного енергетичного рівня першим заповнюється s - підрівень, другим – p-підрівень. Будова атома. Повторення знань.

Номер слайду 8

Повторення знань.

Номер слайду 9

1s2 2s2 2р6 3s2 3р6 4s1 Якого хімічного елемента відображена електронна конфігурація ІІІ ІІ І ІV Число електронних шарів Число електронів на останьому шарі 1 Елемент знаходится в четвертому періоді Елемент знаходится в першій групі Вказана конфігурація останнього шару 19 Порядковий номер елемента Загальне число електронів 4s1 Повторення знань. Читаємо вірно електронні формули.

Номер слайду 10

Якщо атом має вакантні електронні орбіталі на останньому рівні, то він здатний переходити в збуджений стан. Спарені електрони розпаровуються і переходять на вільні орбіталі. Атом Карбону основний стан атома ( незбуджений стан) збуджений стан атома Стан електронів в атомі.

Номер слайду 11

Стан електронів в атомі.

Номер слайду 12

Стан електронів в атомі.

Номер слайду 13

Стан електронів в атомі.

Номер слайду 14

Стан електронів в атомі. Закріплення знань.

Номер слайду 15

Вивчити інформацію за підручником. Виконати творчі завдання. Разгадати що в малюнках записано, скласти “хмару” з слів. (Хмару слів можна легко згенерувати за використанням - WordArt.com WordArt.com

Номер слайду 16

Джерела інформації http://ptable.com Динамічна Періодична система Менделєєва. http://ptable.com Хмару слів можна легко згенерувати з використанням - WordArt.com http://www.tagxedo.com/ створення хмар слів Tagxedo хмарки слів AtomVisualizerforARCorehttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.signalgarden.atomvisualizer Virtual Orbitals 3D Chemistryhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.AnuragAnandHazaribag.VirtualOrbitals3D

ppt
Додано
21 вересня 2020
Переглядів
1183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку