Презентація "Будова кореня та його видозміни"

Про матеріал

Презентація допоможе учням розвивати знання про поняття "корінь", вивчити його зовнішню будову, типи кореневих систем та ознайомитися з основними функціями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОРІНЬ. БУДОВА І ФУНКЦІЇ.

Номер слайду 2

Корінь – осьовий вегетативний орган рослин, якому притаманні необмеженийверхівковий ріст, позитивний геотропізм, радіальна будова і який ніколи не маєлистя. Верхівка кореня захищена кореневим чохликом. Корінь закріплює таутримує рослину в грунті, а також вбирає воду з розчиненими в ній мінеральни-ми речовинами і транспортує її до надземної частини, тим самим забезпечуючимінеральне живлення рослин.

Номер слайду 3

ВИДИ КОРЕНІВГоловний корінь. Розвивається із зародкового корінця. Додатковий корінь. Розвивається ізстебла або листка. Бічний корінь. Відгалужується від головногоабо додаткового кореня

Номер слайду 4

Типи кореневих систем(Коренева система - це сукупність усіх коренів рослин, розташованих у грунті, повітрі, воді)СТРИЖНЕВАКоренева система з добрерозвиненим головним коренем. Головний. БічніМИЧКУВАТАКоренева система, що має переважнододаткові корені і не має головного кореня. ДодатковіБічні

Номер слайду 5

Зовнішня будова кореня. Корінь складається з різних за особливостями будови ділянок – зон кореня. Зони кореня – це структури, що послідовно змінюють одна одну в міру росту кореня в довжину.

Номер слайду 6

Кореневий чохлик – багатошарове утворення на верхівці зростаючого кореня, яке постійно оновлює захисну функцію. Визначає напрямок росту кореня таорієнтацію в просторі.

Номер слайду 7

2. Зона поділу – утворена з клітин твірної тканини, що забезпечує ріст кореня в довжину за рахунок безперервного поділу клітин.

Номер слайду 8

3. Зона розтягування – зона, в якій клітини ростуть, видовжуються, просуваючи зону поділу з кореневим чохликом у глиб грунту.

Номер слайду 9

4. Зона всмоктування або зона кореневих волосків – забезпечує поглинання водита поживних речовин з грунту. Саме кореневі волоски вбирають із грунту розчину воду й мінеральні солі. Вони постійно відновлюються.

Номер слайду 10

5. Зона проведення – зона кореня, розташована вище зони всмоктування, де посудинах здійснюється переміщення води й мінеральних солей, а по ситоподібнихтрубках – вуглеводів. Корінь у цій зоні покритий корковою тканиною.

Номер слайду 11

Внутрішня будова кореня. Кора кореня складається з багатьох шарівклітин основної тканини. По ним відбувається рух поживних речовин. У центральному циліндрі формуєтьсяпровідна система рослин, до складуякої входять судини і ситоподібні трубки. По судинах відбувається висхіднийрух води, а по ситоподібним трубкам – низхідний. У центральному циліндрірозташовані механічна, основна та запасаюча тканини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Отрощенко Юлія Володимирівна
    Дякую за чудовий матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 грудня 2018
Переглядів
13783
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку