Презентація " Будова квітки"

Про матеріал
Презентація містить розробку уроку з біології для учнів 6 класу з теми: " Будова квітки". методичні матеріали за змістом і структурою відповідають навчальній програмі для загальноосвітніх навчальних закладів. 6-9 класи. Запропонована презентація допоможе краще засвоїти, систематизувати й узагальнити знання учнів та сприяє розвитку в них ключових компетентностей. Рекомендовано вчителям біології загальноосвітніх навчальних закладів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова квітки

Номер слайду 2

Поява квітки сприяла швидкому поширенню квіткових рослин у всіх кліматичних зонах планети, вони стали панівною формою на Землі

Номер слайду 3

Рафлезія Арнольда. Найбільша квітка на планеті — Rafflesia arnoldii. Квітки бувають до 1 м в діаметрі вагою більше 10 кг.

Номер слайду 4

Вольфія. Наймініатюрніша квіткова рослина на планеті. Її розмір становить від 0,5 до 0,8 мм. Живуть ці маленькі квіточки на поверхні вод, і були названі на честь німецького ботаніка і ентомолога Йохана Вольфа.

Номер слайду 5

Квітка – орган статевого розмноженя покритонасінних рослин, вкорочений, видозмінений і обмежений у рості пагін, на місці якого утворюється плід з насінням.

Номер слайду 6

Основні елементи будови квітки1- пиляк2 – тичинкова нитка3- тичинка4- пелюстки 5- приймочка маточки6 – стовпчик7 – зав'язь8- маточка9 – квітколоже10 – чашолистики11- квітконіжка

Номер слайду 7

Квітконіжка – частина стебла, що несе на собі квітку.

Номер слайду 8

Чашолистики. Чашечка – нижня частина квітки, яка складається з чашолистиків.

Номер слайду 9

Квітколоже - верхня вкорочена стеблова розширена частина квітконіжки

Номер слайду 10

Віночок – яскраво забарвлена частина квітки, що сприяє привабленню комах-запилювачів.

Номер слайду 11

Подвійна оцвітина. Оцвітина – це віночок з пелюстками та чашечка з чашолистиків. Віночок (пелюстки)Чашечка (чашолистки)Подвійнаоцвітина

Номер слайду 12

Проста оцвітина. Віночок (пелюстки)Чашечка відсутня

Номер слайду 13

Головні частини квітки. Маточка. Тичинка

Номер слайду 14

тичинка. Тичинки – чоловічі репродуктивні частини квітки, у яких утворюються пилкові зерна. Пилок – сукупність пилкових зерен.

Номер слайду 15

Будова тичинки. Тичинкова нитка. Пиляк

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Маточка. Маточка – жіноча репродуктивна частина квітки. У ній формуються насінні зачатки

Номер слайду 18

Будова маточки. Приймочка маточки. Стовпчик. Зав'язь

Номер слайду 19

Стерильні квітки

Номер слайду 20

Двостатеві – це квітки, які мають і тичинки, і маточки. Це більшість квіток нашої флори.

Номер слайду 21

Одностатеві – це квітки, які мають лише тичинки або маточки. Їх називають тичинкові і маточкові.маточковітичинкові

Номер слайду 22

Симетрія квітки. Якщо через квітку можна провести лише одну площину симетрії – вона неправильна або зигоморфна. Неправильні квітки у гороху, квасолі, кропиви, акації.

Номер слайду 23

Симетрія квітки. Якщо через квітку можна провести кілька площин симетрії, її називають правильною або актиноморфною. Правильні квітки у вишні, тюльпана, троянди, лілії, суниці, капусти, латаття.

Номер слайду 24

Симетрія квіткиІноді у квітці неможливо провести жодної площини симетрії, тоді квітку називають асиметричною. Такі квітки мають гладіолуси, канни, антуріум.

Номер слайду 25

Однодомні рослини. Рослини, на яких розвиваються і маточкові, і тичинкові квітки, називаються однодомними ( кукурудза, огірки). Чоловіче суцвіття. Жіноче суцвіття

Номер слайду 26

Дводомні рослини. Рослини, на яких розвиваються лише маточкові, або тичинкові квітки, називаються дводомними ( верба, коноплі, тополя). Чоловічі(тичинкові) квіти. Жіночі (маточкові) квіти

Номер слайду 27

Вправа «так - ні»Квітколоже - частина стебла, що несе на собі квітку (ні). Чашечка - нижня частина квітки, яка складається з зелених листочків (так). Головні частини квітки – маточка та зав’язь (ні) . Віночок утворений чашолистиками (ні) . Найпомітніша частини квітки – віночок (так). Подвійна оцвітина утворена пелюстками та чашолистиками (так). Тюльпан має подвійну оцвітину (ні) . Пилкові зерна містить чоловічі статеві клітини - яйцеклітини (ні). Квітки, які мають і тичинки, і маточки називають двостатевими (так). Рослини на яких розвиваються і маточкові, і тичинкові квітки, називають однодомними (так). Верхня частина маточки, що вловлює пилок називається зав’язь (ні) .

Номер слайду 28

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
19 травня 2021
Переглядів
10976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку