Мета Познайомити учнів з будовою насіння, біологічним значенням насіння,вмістом поживних речовин, формою, розмірами, насінням однодольних, дводольних рослин. Розширювати кругозір знань в учнів,розвивати біологічне мислення, різні види компетентностей: ключові, природничі предметні, міжпредметні компетентності. Виховувати інтерес до природи, знань, предмета, теми “Насіння”.
Формування насіння Після запліднення в результаті поділу яйцеклітини формується тіло зародка, що складається з корінця, стеблинки, сім'ядолі та брунечки. Стеблинка переходить у корінець, що є зачатком головного кореня. Наверху стеблинки знаходяться сім'ядолі, або зародкові листки. У насіння бобів і квасолі в сім'ядолях відкладаються запасні поживні речовини. З центральної клітини утворюється ендосперм.
Склад насіння у пшеничних зернах багато крохмалю, значно менше білка і мало жирів. У насінні бобових багато білків (квасоля, горох, боби), але мало крохмалю. У насінні олійних рослин (олійна пальма, маслина, соняшник, льон тощо) міститься від 25 до 80 % рослинних жирів (масел). Насіння різних рослин сильно розрізняються за масою. Так, тисячі дрібного насіння орхідеї важать частки грама, а насіння деяких пальм сягає маси 8-15 кг.
Насіння гарбуза використовують, як протиглистяний засіб, та від серця і судин. Насіння соняшника і гарбуза багаті на макро та мікроелементи – покращують роботу мозку. Багаті вони на олії, які використовують у харчовій промисловості. Мак є хорошою приправою у хлібопекарській промисловості Гарбузовим насінням лікують депресію.
ЛЬОНУ НАСІННЯ Запальні та виразкові захворюваннях слизових оболонок шлунково-кишкового тракту (ентерити, коліти, езофагіти, виразкова хвороба. сприяє зміцненню і нормалізації роботи судинної системи, має яскраво виражену протигрибкову, антивірусну та антибактеріальну дію, одночасно позитивно впливаючи на збереження свіжості і еластичності шкіри.
На кухні лляне насіння можна додавати в найрізноманітніші страви - від перших до десертів. Дуже часто цільними або подрібненими зернами льону присмачують випічку або урізноманітнюють смак домашніх каш або навіть котлет. Льон здатний допомогти вам і в питаннях схуднення: будучи дуже поживним продуктом, він надовго подарує вам відчуття ситості, знижуючи позиви організму до булочок і відбивних.Щоб омолодити, зволожити і підтягти шкіру як обличчя, так і тіла, з льоном роблять найрізноманітніші маски. Його можна змішувати з медом, молоком, яєчним жовтком або просто заварювати окропом і наносити отриману суміш на шкіру. Відвар льону також здатний з успіхом замінити вам лак або пінку для волосся - зачіска на такій основі тримається куди краще, а стан і зовнішній вигляд вашого волосся помітно поліпшуються.
Література 1. Урок на тему: "Репродуктивные органы растений" Шерстюк О. В. 2. М.М. Мусієнко, П.С. Славний, П.Г. Балан, Біологія, 7 клас 3. Тимонин А.К. Ботаника. Том 4. Систематика высших растений. Книга 2 Учебник для студ. высш. учеб. заведений. Издательский центр "Академия". 2009. -- 352 с. 4. Ботаника. Андреева И.И., Родман Л.С. 2 - е изд., перераб. и доп. - М.: КолосС, 2002. - 488 с. 5. Биология. Современная иллюстрированная энциклопедия л. ред. Горкин А. П. - М.: Росмэн-Пресс, 2006. - 560 с. (Серия: Современная иллюстрированная энциклопедия.)