Презентація: (Будова насіння)

Про матеріал
Презентація «Будова насіння» дасть можливість вчителям повторити з учнями процес запліднення квіткових рослин, зокрема термінологію, а також тему запилення та його види. В презентації розкривається суть питання утворення насіння, тобто з яких складових утворюється насіння, а також користь, практичне значення, цілющі властивості насіння. Усім гарних успіхів…
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова насіння Великонизгірецька ЗОШ І-ІІІ ступенів Семенівська ОТГ Вчитель: Бурило Г.В.

Номер слайду 2

Мета Познайомити учнів з будовою насіння, біологічним значенням насіння,вмістом поживних речовин, формою, розмірами, насінням однодольних, дводольних рослин. Розширювати кругозір знань в учнів,розвивати біологічне мислення, різні види компетентностей: ключові, природничі предметні, міжпредметні компетентності. Виховувати інтерес до природи, знань, предмета, теми “Насіння”.

Номер слайду 3

Тип уроку: засвоєння нових знань Методи роботи: розповідь, бесіда, робота з таблицями, підручником, зошитами з друкованою основою, самостійна робота. Обладнання Таблиця: Будова насіння, зошити з друкованою основою, робочі зошити, презентація: «Насіння»

Номер слайду 4

НАСІННЯ РІЗНИХ ВИДІВ РОСЛИН Насіння Цибулі-чорнушки Насіння коноплів Насіння квасолі

Номер слайду 5

Пояснити механізм запилення

Номер слайду 6

Як називають такий вид запилення ?

Номер слайду 7

Види запилення

Номер слайду 8

Пояснити процес самозапилення

Номер слайду 9

Пояснити механізм подвійного запліднення

Номер слайду 10

Сергій Гаврилович Навашин Вперше подвійне запліднення дослідив у 1898 році український вчений С.Г. Навашин.

Номер слайду 11

Пояснити, що показано на малюнку

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу

Номер слайду 13

Формування насіння Після запліднення в результаті поділу яйцеклітини формується тіло зародка, що складається з корінця, стеблинки, сім'ядолі та брунечки. Стеблинка переходить у корінець, що є зачатком головного кореня. Наверху стеблинки знаходяться сім'ядолі, або зародкові листки. У насіння бобів і квасолі в сім'ядолях відкладаються запасні поживні речовини. З центральної клітини утворюється ендосперм.

Номер слайду 14

Будова насіння однодольних рослин

Номер слайду 15

Будова насіння дводольних рослин

Номер слайду 16

Будова насіння

Номер слайду 17

Зародок Складається із: зародкового корінця, зародкового стебельця зародкової брунечки

Номер слайду 18

Ендосперм Ендосперм - це сукупність поживних речовин насінини

Номер слайду 19

Насінна шкірка Насінна шкірка вкриває насінину ззовні. Захищає її від висихання, переживання несприятливих умов зовнішнього середовища

Номер слайду 20

Будова насіння

Номер слайду 21

Схема будови насіння (сл.21) квасолі (А) і зернівки пшениці (Б): 1 — насінна шкірка; 2 — брунька зародка; З — стеблинка; 4 — корінець; 5 — сім'ядоля; 6 — ендосперм

Номер слайду 22

Склад насіння у пшеничних зернах багато крохмалю, значно менше білка і мало жирів. У насінні бобових багато білків (квасоля, горох, боби), але мало крохмалю. У насінні олійних рослин (олійна пальма, маслина, соняшник, льон тощо) міститься від 25 до 80 % рослинних жирів (масел). Насіння різних рослин сильно розрізняються за масою. Так, тисячі дрібного насіння орхідеї важать частки грама, а насіння деяких пальм сягає маси 8-15 кг.

Номер слайду 23

Різноманітність насіння

Номер слайду 24

Лікарські властивості насіння Насіння кропу - це регуляція роботи шлунково-кишкового тракту. Укропну воду дають пити немовлятам. Примочки з насіння кропу прикладають до очей. Насіння дикої моркви – входить до ліків для кращої роботи нирок.

Номер слайду 25

Насіння гарбуза використовують, як протиглистяний засіб, та від серця і судин. Насіння соняшника і гарбуза багаті на макро та мікроелементи – покращують роботу мозку. Багаті вони на олії, які використовують у харчовій промисловості. Мак є хорошою приправою у хлібопекарській промисловості Гарбузовим насінням лікують депресію.

Номер слайду 26

До складу гарбузового насіння входить серотонін – відома речовина проти смутку і печалі. Вважається, що гарбузове насіння виводить з організму важкі метали. Насіння гарбуза додають до тіста хліба при його випічці та інших кулінарних виробів, лишень не можна пересушувати його.

Номер слайду 27

ЛЬОНУ НАСІННЯ Запальні та виразкові захворюваннях слизових оболонок шлунково-кишкового тракту (ентерити, коліти, езофагіти, виразкова хвороба. сприяє зміцненню і нормалізації роботи судинної системи, має яскраво виражену протигрибкову, антивірусну та антибактеріальну дію, одночасно позитивно впливаючи на збереження свіжості і еластичності шкіри.

Номер слайду 28

Насіння льону

Номер слайду 29

На кухні лляне насіння можна додавати в найрізноманітніші страви - ​​від перших до десертів. Дуже часто цільними або подрібненими зернами льону присмачують випічку або урізноманітнюють смак домашніх каш або навіть котлет. Льон здатний допомогти вам і в питаннях схуднення: будучи дуже поживним продуктом, він надовго подарує вам відчуття ситості, знижуючи позиви організму до булочок і відбивних.Щоб омолодити, зволожити і підтягти шкіру як обличчя, так і тіла, з льоном роблять найрізноманітніші маски. Його можна змішувати з медом, молоком, яєчним жовтком або просто заварювати окропом і наносити отриману суміш на шкіру. Відвар льону також здатний з успіхом замінити вам лак або пінку для волосся - зачіска на такій основі тримається куди краще, а стан і зовнішній вигляд вашого волосся помітно поліпшуються.

Номер слайду 30

Сім’янка соняшника, насіння кульбаби із зонтиком, та череди з причіпками

Номер слайду 31

Плоди із насінням

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Насіннєва картопля. Яке насіння в картоплі ?

Номер слайду 34

Пояснити будову насіння

Номер слайду 35

Проростання насіння

Номер слайду 36

Дякую за увагу

Номер слайду 37

Література 1. Урок на тему: "Репродуктивные органы растений" Шерстюк О. В. 2. М.М. Мусієнко, П.С. Славний, П.Г. Балан, Біологія, 7 клас 3. Тимонин А.К. Ботаника. Том 4. Систематика высших растений. Книга 2 Учебник для студ. высш. учеб. заведений. Издательский центр "Академия". 2009. -- 352 с. 4. Ботаника. Андреева И.И., Родман Л.С. 2 - е изд., перераб. и доп. - М.: КолосС, 2002. - 488 с. 5. Биология. Современная иллюстрированная энциклопедия л. ред. Горкин А. П. - М.: Росмэн-Пресс, 2006. - 560 с. (Серия: Современная иллюстрированная энциклопедия.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корнійчук Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
1669
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку