Презентація" Будова плодів"

Про матеріал
Презентація містить розробку уроку з біології для учнів 6 класу з теми: «Будова плодів». Методичні матеріали за змістом і структурою відповідають навчальній програмі для загальноосвітніх навчальних закладів, 6-9 класи. Запропонована презентація допоможе краще засвоїти, систематизувати й узагальнити знання учнів з даної теми та сприяє розвитку в них ключових предметних компетентностей. Рекомендовано вчителям біології загальноосвітніх навчальних закладів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова плоду. Способи поширення плодів

Номер слайду 2

Плід - генеративний орган покритонасінних рослин, що містить насінину (насінини) і формується після запліднення з маточки, а іноді із інших частин квітки.

Номер слайду 3

стінка зав’язі оплоденьнасінний зачаток насінина маточка плід

Номер слайду 4

Плоди властиві лише покритонасінним рослинам. Плід захищає насіння рослини від висихання, дощу та інших несприятливих екологічних умов і приваблює тварин, які, поїдаючи їх, сприяють поширенню насіння.

Номер слайду 5

1. Насінина2. Оплодень. Захищає насіння від механічних ушкоджень, висихання. Сприяє поширенню насіння. Будова плоду

Номер слайду 6

Плід складається з насінини та оплодня. Зовнішній шар представлений шкірочкою Середній шар Внутрішній шар Будова плоду

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Плід вишніПлід соняшника

Номер слайду 11

Ягода: у томатів,смородини баклажана, картоплі. Яблуко: у яблуні, груші, айви, горобини. Гарбузина: у гарбуза, огірка, диніПомаранча: у лимона, апельсина. Багатокістянка: у ожини, малини. Суничина: у суниці, полуниці. Соковиті плоди – це плоди з м’ясистим соковитим оплоднем у якому міститься 70-80% води

Номер слайду 12

Кістянка- це однонасінний плід із дерев’янистим внутрішнім шаром ( вишня, слива, черешня, абрикос, персик)

Номер слайду 13

Ягода – багатонасінний плід зі шкірястим зовнішнім шаром ( смородина, баклажан, картопля, томати).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Яблуко - багатонасінний плід із плівчастими камерами для насіння( груша, айва, горобина, яблуня). Плід яблуко

Номер слайду 16

Плід яблуко

Номер слайду 17

Гарбузина – багатонасіннний плід із твердим шкірястим зовнішнім шаром ( гарбуз, кавун, диня)

Номер слайду 18

Помаранча - багатонасінний плід із зовнішнім товстошкіримшаром, багатим на ефірні олії ( апельсин, мандарин, лимон)

Номер слайду 19

Багатогорішок – багатонасінний плід, утворений соковитим квітколожем ( суниця, полуниця).

Номер слайду 20

Багатокістянка – плід, що складається з кістянок, утворених із багатьох маточок однієї квітки ( малина, ожина)

Номер слайду 21

Супліддя. Плоди формуються із квіток суцвіття в результаті зростання їх між собою та перетворення в одне ціле

Номер слайду 22

Плоди можуть утворюватися і без запліднення, але тоді вони не мають насіння. Людина широко використовує рослини, які мають здатність давати плоди без насіння. Вчені-селекціонери виводять нові сорти плодових рослин, що дають безнасінні плоди. Наприклад, безнасінні сорти винограду, банана, мандарина. Розмножують такі сорти вегетативним способом.

Номер слайду 23

Сухі плоди мають сухий шкірястий або здерев’янілий оплодень із незначним вмістом води.

Номер слайду 24

Зернівка – сухий плід, у якого є плівчастий оплодень та одна насінина, що з ним зрослася. Насінину відокремити від шкірки не можливо( наприклад у жита, пшениці, ячменю, рису, кукурудзи).

Номер слайду 25

зернівка

Номер слайду 26

Сім’янка – сухий однонасінний плід із шкірястим оплоднем, у якому насінина лежить вільно, наприклад у кульбаби, соняшника, жоржини.шкірястий оплодень лише прилягає до насінини, проте не зростається з нею

Номер слайду 27

Горіх — нерозкривний плід з однією вільною насіниною в твердому дерев'янистому оплодні (наприклад, ліщина, дуб, бук, грецький горіх).

Номер слайду 28

Листянка – плід, який розкривається по одному шву (наприклад, у півонії, магнолії, сокирок). Коробочка – багатонасінний плід, що розкривається дірочками, кришечкою, зубчиками, щілинами ( наприклад , у маку, блекоти, дзвоників). Усередині коробочки багато насіння, яке висипається через отвори в ній або після розкривання плоду

Номер слайду 29

Біб - багатонасінний плід, який розкривається по швах і в якому насіння розташоване на стулках (наприклад, у квасолі, гороху, акації).

Номер слайду 30

Стручок – багатонасінний плід, який розкривається по швах і в якому є перегородка ( наприклад, редька, капуста, гірчиці)стручечок — у грициків, рижію

Номер слайду 31

Поширення плодів і насіння Автохорія – поширення плодів, насіння, спор  та вегетативних частин рослинного організму за допомогою пристосувань самої рослини, без дії зовнішніх агентів. Скажений огірок. Акація. Горох. Квасоля. Мак

Номер слайду 32

Анемохорія – розповсюдження насіння, плодів і спор рослин повітряними течіями. Тополя Клен Ясен Верба. Береза Липа. Кульбаба

Номер слайду 33

Гідрохорія – розповсюдження насіння, плодів і спор рослин за допомогою води Кокосова пальма. Латаття. Глечики. Осока. Частуха. Стрілолист

Номер слайду 34

Зоохорія– поширення рослин (спор, плодів, насіння) тваринами. Лопух. Череда

Номер слайду 35

Орнітохорія – поширення плодів, насіння рослин птахами, які або поїдають плоди, викидаючи насіння, або роблять з них запаси в певному місці, частина яких потім там і проростаєКалина. Горобина. ВишніМалина

Номер слайду 36

Плоди і насіння багаті на вуглеводи, білки, жири, мінеральні солі, вітаміни, ефірні олії. Зернові ( пшениця, рис), містять багато крохмалю, бобові (горох, квасоля, соя) - з підвищеним вмістом білка, з олійних культур ( соняшник, кунжут, ріпак, рижій, гірчиця, льон) добувають дуже цінні продовольчі та технічні олії. Понад 20 видів рослин людина використовує з метою одержання дуже цінних ефірних олій ( кмин, фенфель, аніс). Плоди і насіння – важлива кормова база для людей та тварин. Значення плодів і насіння в житті людини

Номер слайду 37

Плоди і насіння багаті на вуглеводи, білки, жири, мінеральні солі, вітаміни, ефірні олії. Значення плодів і насіння в житті людини

Номер слайду 38

Зернові культуриячміньпшениця жито

Номер слайду 39

З олійних культур ( соняшник, кунжут, ріпак, рижій, гірчиця, льон) добувають дуже цінні продовольчі та технічні олії

Номер слайду 40

бавовник. Льон та бавовна є сировиною для виготовлення тканин, олії, масел

Номер слайду 41

Плоди і насіння – важлива кормова база для людей та твариновес

Номер слайду 42

Назвіть типи плодів. Бібяблуко гарбузина Супліддя

Номер слайду 43

коробочка сімянка коробочка Горіх

Номер слайду 44

Назвіть плоди стручокбіб зернівка сімянкакоробочка

Номер слайду 45

назвіть плоди стручокбібстручечокстручечок горіхкоробочка

Номер слайду 46

Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
19 травня 2021
Переглядів
1344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку