Ягода: у томатів,смородини баклажана, картоплі. Яблуко: у яблуні, груші, айви, горобини. Гарбузина: у гарбуза, огірка, диніПомаранча: у лимона, апельсина. Багатокістянка: у ожини, малини. Суничина: у суниці, полуниці. Соковиті плоди – це плоди з м’ясистим соковитим оплоднем у якому міститься 70-80% води
Плоди можуть утворюватися і без запліднення, але тоді вони не мають насіння. Людина широко використовує рослини, які мають здатність давати плоди без насіння. Вчені-селекціонери виводять нові сорти плодових рослин, що дають безнасінні плоди. Наприклад, безнасінні сорти винограду, банана, мандарина. Розмножують такі сорти вегетативним способом.
Листянка – плід, який розкривається по одному шву (наприклад, у півонії, магнолії, сокирок). Коробочка – багатонасінний плід, що розкривається дірочками, кришечкою, зубчиками, щілинами ( наприклад , у маку, блекоти, дзвоників). Усередині коробочки багато насіння, яке висипається через отвори в ній або після розкривання плоду
Плоди і насіння багаті на вуглеводи, білки, жири, мінеральні солі, вітаміни, ефірні олії. Зернові ( пшениця, рис), містять багато крохмалю, бобові (горох, квасоля, соя) - з підвищеним вмістом білка, з олійних культур ( соняшник, кунжут, ріпак, рижій, гірчиця, льон) добувають дуже цінні продовольчі та технічні олії. Понад 20 видів рослин людина використовує з метою одержання дуже цінних ефірних олій ( кмин, фенфель, аніс). Плоди і насіння – важлива кормова база для людей та тварин. Значення плодів і насіння в житті людини