Презентація «Будова та різноманітність плодів» 6 клас

Про матеріал

Презентація допоможе провести урок на тему «Будова та різноманітність плодів» Будова плодів. Прості однонасінні та складні багатонасінні соковиті плоди. Супліддя. Прості однонасінні та складні багатонасінні сухі плоди. Поширення плодів. Значення плодів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова і різноманітність плодів

Номер слайду 2

Плід ─ орган розмноження квіткових рослин, що розвивається з квітки, усередині якого розташоване насіння

Номер слайду 3

Плід захищає насіння рослини від висихання, дощу та інших несприятливих умов і приваблює тварин, які, поїдаючи їх, сприяють поширенню насіння.

Номер слайду 4

Маточка складається із приймочки, стовпчика і зав'язі). Усередині зав'язі містяться насінні зачатки Повторіть будову маточкиприймочка стовпчикзав׳язь

Номер слайду 5

Після запилення і запліднення з насінних зачатків розвивається насінина. Покриви насінного зачатка перетворюються на шкірку насінини. Що відбувається після запилення і запліднення ?

Номер слайду 6

Маточка завязь. Цклцентральна клітина. Якляйцеклітина Пліднасінний зачаток завязь оплодень насінний зачаток насіннинаяцйцеклітина зародок центральна клітина запас поживних речовин

Номер слайду 7

Утворення плодів Плоди здебільшого утворюються із зав'язі маточки, яка розростається, утворюючи оплодень. До неї надходять поживні речовини, і зав'язь перетворюється на стиглий плід.

Номер слайду 8

Будова плода. Плід складається з насінини та оплодня. Зовнішній шар представлений шкірочкою Середній шар Внутрішній шар

Номер слайду 9

Будова плода. Зовнішній шар Середній шар Внутрішній шар

Номер слайду 10

Оплодень складається з трьох шарів: зовнішнього (екзокарпій), середнього (мезокарпій) і внутрішнього (ендокарпій)Зовнішній шар представлений шкірочкою Середній шар Середній шар може бути сухим або соковитим(залежно від цьго виділяють сухі і соковиті плоди)Внутрішній шар може бути здерев׳янілим, шкірястим або плівчастим Внутрішній шар

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Соковиті плоди

Номер слайду 13

Прості однонасінні Кістянка. Ягода. Яблуко. Складні багатонасінніБагатокістянка. Суничка. Багатогорішок. Соковиті Плоди

Номер слайду 14

Плід вишні ─ кістянка Кістянка — плід із тоненькою шкіркою, соковитою м'якоттю та однією насіниною всередині твердої кісточки. Соковиті плоди кістянки - у вишні, сливи, абрикоса, черемхи.

Номер слайду 15

Плід кістянка. Плід кизила. Плід черешні кістянка утворюється з одного чи кількох плодолистків. Оплодень поділений на три складові частини: внутрішню тверду, дерев'янисту — кісточку, яка оточує насінину, і соковиту (а іноді й суху, як у мигдалю) середню, а також зовнішню — шкірочку (вишня, слива, персик);

Номер слайду 16

Плід кістянка

Номер слайду 17

Плід яблуко має 5 однонасінних гнізда яблуко — соковитий багатонасінний плід, м'якуш якого утворений розрослим квітколожем (яблуня, груша, айва, горобина);

Номер слайду 18

грушагорбиначорноплідна горбинаірга. Плід яблуко

Номер слайду 19

Плід малини, ожини ─ багатокістянки. Плід у цих рослин складається з дрібних кістянок, які розміщуються на спільному квітколожі. За наявності у квітки кількох маточок виникає і відповідна кількість дрібних плодів

Номер слайду 20

У малини та ожини збірний багатонасінний соковитий плід - складна кістянка, утворена з окремих плодиків. Під час дозрівання ці плодики можуть відокремлюватись один від одного.

Номер слайду 21

Плід кави ─ кістянка з однією насіниною Плід бузини ─ багатонасіннева кістянка

Номер слайду 22

Плід суниці ─ багатогорішок У суниць численні сім'янки вкраплені у поверхню розрослого м'ясистого квітколожа, Плололистки під час цвітіння. Горішки на поверхні плода

Номер слайду 23

Плід шипшини ─ багатогорішок. У плоді шипшини, замісь випуклоїосі квітколожа, розміщений схожий на бакальчик гіпантій в нижній частині якого прикріплюються горішки

Номер слайду 24

Ягода. Багатонасінний плід із соковитими середнім та внутрішніми шарами оплодня, а його зовнішній шар утворює захисну шкірку

Номер слайду 25

Ягода

Номер слайду 26

Ягода

Номер слайду 27

Плоди помідорів, картоплі ─ багатонасінні ягоди

Номер слайду 28

У лимона та апельсина плід називається помаранча

Номер слайду 29

Плід граната ─ гранатина з сухим шкірястим оплоднем, який розкривається при дозріванні нерівними тріщинами. Гнізда заповнені великим насінням з яскраво-червоними соковитими шкірками

Номер слайду 30

Середній та внутрішній шари соковиті гарбузина

Номер слайду 31

Супліддя В дуже щільних суцвіттях поди, кожен з яких виникає з окремої квітки, зростаються між собою

Номер слайду 32

Супліддя ─ сукупність плодів одного суцвіття, що зрослися в один плід, які виникли із окремих квіток одного суцвіття. (ананас, шовковиця, інжир). Крім плодів в утворенні супліддя можуть приймати участь інші частини пагона Тутова ягода шовковиці являє собою супліддя, яке утворене плодами, що зрослися.

Номер слайду 33

В ананасів вісь суцвіття зростається з численими завязями та основами покривних листків в мясисту соковиту тканину. Супліддя. В інжиру плоди-сімянки залишаючись вільними, знаходяться у мішечку, мясисті стінки якого утворені вісями суцвіть

Номер слайду 34

Плоди можуть утворюватися і без запліднення, але тоді вони не мають насіння. Людина широко використовує рослини, які мають здатність давати плоди без насіння. Вчені-селекціонери виводять нові сорти плодових рослин, що дають безнасінні плоди. Наприклад, безнасінні сорти винограду, банана, мандарина. Розмножують такі сорти вегетативним способом.

Номер слайду 35

Плід банана ─ ягода з шкірястим зовнвшнім шаром. Внутрішні мають мучнисту мякоть Відомі всім банани мають безнасінневі форми плодів

Номер слайду 36

Сухі плоди. У стиглих сухих плодів немає соковитої м'якоті. Вони бувають розкривні (боби гороху, квасолі) і нерозкривні (жолуді дуба, горіхи ліщини).

Номер слайду 37

БагатонасінніТакі, що розкриваються Біб. Стручок. Коробочка. Листівка ОднонасінніТакі, що не розкриваються. Зернівка. Сім’янка. Крилатка. Горіх. Горішок. Сухі Типи плодів

Номер слайду 38

Сухі. Багатонасінні. Такі, що розкриваються стручок — двогніздовий багатонасінний плід, утворений двома зрослими плодолистками. Насінини розташовані на плівчастій перетинці всередині плоду (капуста, гірчиця, редька);біб — одногніздовий багатонасінний плід, утворений одним плодолистком, розкривається двома стулками по нижньому й верхньому швах. Насінини прикріплені до обох половин оплодня (горох, квасоля, конюшина, люцерна); стручечок — у грициків, рижію

Номер слайду 39

Такий сухий багатонасінний плід називається коробочка Плід коробочка у маку, льону, бавовнику, фіалки. Усередині коробочки багато насіння, яке висипається через отвори в ній або після розкривання плоду

Номер слайду 40

коробочка утворюється з двох чи багатьох зрослих докупи плодолистків. Розкривається стулками (льон, бавовник, дурман), кришечкою (блекота), зубцями (гвоздика) або має дірочки на верхівці плода (мак, дзвоники) чи щілини по краях плодолистків (тютюн).

Номер слайду 41

Плід дурману коробочка розкривається стулками.

Номер слайду 42

Сухі. Однонасінні. Такі, що не розкриваютьсясім’янка кульбаба сім'янка — однонасінний плід із шкірястим оплоднем, у якому насінина лежить вільно (кульбаба, соняшник, айстра);шкірястий оплодень лише прилягає до насінини, проте не зростається з нею соняшник

Номер слайду 43

Сухі. Однонасінні. Такі, що не розкриваютьсязернівка — шкірястий оплодень міцно зростається зі шкіркою єдиної насінини зернівказлаки

Номер слайду 44

Сухі. Однонасінні. Такі, що не розкриваються зернівка. Зернівка - сухий плід, у якого є плівчастий оплодень та одна насінина, що з ним зрослася. Насінину відокремити від шкірки неможливо.

Номер слайду 45

Крилатка (в’яз, ясен)

Номер слайду 46

Горіхи Ліщина. Грецький горіх горіх — нерозкривний плід з однією вільною насіниною в твердому дерев'янистому оплодні (ліщина, дуб);

Номер слайду 47

У лісового горіха ліщини плід горіх. Він має здеревянілий оплодень, який не зростається з насінниною, що лежить вільно. Горіх

Номер слайду 48

Горіхи бука мають твердий здерев’янілий плід усередині якого лежить одна насінина. Горіхи бука

Номер слайду 49

Жолудь У дуба — нерозкривний плід жолудь з однією вільною насіниною в твердому дерев'янистому оплодні.

Номер слайду 50

Сухий плід біб у квасолі, гороху, бобу, білої акації, конюшини. Він розкривається двома стулками, на внутрішньому боці яких міститься насіння. Коли біб достигає, стулки його підсихають і, скручуючись, саморозкриваються, а насіння висипається. Біб

Номер слайду 51

Стручок. Стручок, як і біб, має дві стулки, але насіння міститься не на самих стулках, а на перегородці всередині плода. Плід-стручок у хрону, гірчиці, свиріпи, капусти, редиски, ріпи, брукви, редьки тощо

Номер слайду 52

Типи плодів. Застосуйте свої знання

Номер слайду 53

Назвіть типи плодів. Складна кістянка багатонасінні ягоди багатогорішок

Номер слайду 54

Назвіть типи плодів. Бібяблуко гарбузина Супліддя

Номер слайду 55

коробочка сімянка коробочка Горіх

Номер слайду 56

назвіть плоди стручокбібстручечокстручечок горіхкоробочка

Номер слайду 57

назвіть плоди стручокбіб зернівка сімянкакоробочка

Номер слайду 58

Поширення плодів

Номер слайду 59

Як поширюється насіння ваточника?

Номер слайду 60

Значення плодів та насіння

Номер слайду 61

Їжа для людини

Номер слайду 62

корма для твариновес

Номер слайду 63

Терасові поля в Індонезії де вирощують рис

Номер слайду 64

рис

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Хлібні злакиячміньпшениця жито

Номер слайду 67

Льон та бавовна є сировиною для виготовлення тканин,олії, масел бавовник

Номер слайду 68

Плоди какао ─ боби, що оточені оплоднем

Номер слайду 69

Плоди фінікової пальми

Номер слайду 70

Плоди хлібного дерева

Номер слайду 71

Сировина для харчової промисловості

Номер слайду 72

Номер слайду 73

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Естетичне значення Естетичне значення

Номер слайду 76

Номер слайду 77

Номер слайду 78

Індіанці Америки вважали, що кукурудза (маїс) їм послана Богом, так як насіння саме не може розповсюдитись без участі людини

Номер слайду 79

Естетичне значення

Номер слайду 80

Номер слайду 81

Підсумки. Плід складається з однієї чи кількох насіннин та оплодня. Оплодень розвивається після запліденння із завязі що оточує насіння. Він складається із трьох шарів: зовнішнього, середнього, та внутрішнього. Плоди захищають зародок від несприятливих впливів та сприяють розповсюдженню рослин. Плоди бувають однонасінні та багатонасінні, прості та збірні, соковиті та сухі, розкривні та нерозкривні.

Номер слайду 82

Укажіть рослину, яка має сухі розкривні плоди, до стулок оплодня яких кріпляться нани: А пшениця; Б квасоля; В вишня; Г соняшник. Назвіть рослину із сухими розкривними плодами: А квасоля; Б пшениця; В дуб; Г слива. БАВГ

Номер слайду 83

дайте характеристику плодам. Біб ─ плід сухий багатонасінний, розкривний. Бібстручечоккоробочкакоробочка сімянка зернівка горіхкоробочкастручечок

Номер слайду 84

Домашнє завдання §36

Номер слайду 85

Джерела І. Ю. Костіков та інші Біологія: Підручник для 6-го класу загально освіт. навч. закл. — К.: Видавничий дім “Освіта”, 2014. Біологія: Практичний довідник. 2-ге вид. зі змінами. — Харків: ФОП Співак В. Л., 2010. Волкова Т.І. Біологія: Схеми і таблиці. ― Харків. ФОП Співак В. Л. 2010. Анатомия и морфология растений Учеб. пособие для студентов биол. спец. пединтов М., «Просвещение», 1978. Рейн П. Шверт Р. Айхорн С. Современная ботаника: В 2-х т. Т.1 Пер. С англ..— М.: Мир,1990.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 16
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пікож Альона Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мартинюк Зоряна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бурлака Альона Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Паюк Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Савош Тетяна Іванівна
    Дякую. Скористалася під час підготовки до уроки. Гарна робота.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Гомончук Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Макаревич Галина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Мішина Юлія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Михайленко Тетяна Петрівна
    дякую за цікаво викладений матеріал,надхнення Вам.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Сапєльнікова Людмила Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Кобець Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. пуденко оксана
    дякую за цікавий та змістовний матеріал
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Патинська Ірина Василівна
    Дякую, допоміг матераіл у підготовці до уроку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 13 відгуків
pptx
Додано
6 квітня 2018
Переглядів
62920
Оцінка розробки
4.9 (16 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку