Презентація "Будова землі - Біосфера"

Про матеріал
Презентаційна робота з теми "Будова землі - Біосфера" яскраво та стисло розповість тему учням 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОСФЕРАГлазков Владислав Володимирович

Номер слайду 2

Біосфера – оболонка Землі, яка об'єднує в собі всіх живих організмів. Численність і різноманітність природних біологічних форм добре відомі. В даний час на підставі морфологічних і біохімічних відмінностей надійно ідентифіковано понад 1,7 млн ​​видів організмів: близько 55 тис. Видів бактерій, майже 100 тис. Грибів, 310 тис. Рослин, 1300 тис. Тварин, в тому числі понад 1 млн комах і 50 тис. Видів хребетних тварин. Щорічно фіксується ще близько 10 тисяч нових видів.

Номер слайду 3

Жива природа: 1. Бактерії 2. Рослини 3. Тварини 4. Гриби

Номер слайду 4

Поширення живих організмів обумовлене кліматичними умовами, будовою ґрунту та іншими факторами. З іншого боку, самі організми можуть змінювати місце свого існування і впливати на клімат. Найбільша концентрація живих організмів характерна для поверхні суші, в мілководній частині океану.

Номер слайду 5

Живі організми тісно взаємодіють між собою і з іншими оболонками Землі і таким чином існують. Живі організми мешкають навіть в стратосфері і в глибоких частинах земної кори. Найбільш багатий рослинний і тваринний світ вологих екваторіальних лісів. У цих лісах велика кількість тепла, вологи і їжі.

Номер слайду 6

Рослини здатні створювати органічні речовини з неорганічних. Рослини поїдають деякі види тварин (травоїдні), їх, в свою чергу, поїдають хижаки.

Номер слайду 7

У холодних і жарких сухих територіях планети живих організмів набагато менше, ніж в лісах. Пустиня Сахара на знімку

Номер слайду 8

Умови існування живих організмів в океані: 1. Кількість сонячного світла 2. Глибина 3. Властивості води (солоність, склад, кількість поживних речовин) 4. Течії 5. Наявність їжі 6. Температура Серед рослин в океані переважають водорості. Найбільші мешканці океану вільно плавають (тюлені, пінгвіни, кити, моржі, дельфіни та ін.). Ракоподібні, молюски, черви живуть на дні океанів і морів. Дрібні організми, яких переносить товща води, називаються планктон. Планктон – основна їжа для риб і ссавців, тому води, багаті планктоном, багаті і рибою. На великій глибині живих організмів набагато менше.

Номер слайду 9

Багато живі організми мешкають поблизу гідротермальних джерел. Тут багато бактерій, які, як і рослини, виробляють органічну речовину. Також поруч з цими джерелами мешкають великі черв'яки, ракоподібні, які в інших місцях не зустрічаються.

Номер слайду 10

Живі організми всіляко впливають на оболонки нашої планети. Той вигляд, який має Земля, пов’язаний, в першу чергу, з життєдіяльністю живих істот. Головне вплив організмів на атмосферу пов’язано з фотосинтезом. Майже весь кисень на планеті створений рослинами та іншими живими організмами (водоростями, бактеріями). Рослини поглинають вуглекислий газ, який виділяють при диханні живі організми, і воду, а виділяють кисень і створюють органічні речовини.

Номер слайду 11

Живі організми впливають на склад океанічної води, в першу чергу, на її солоність. Живі істоти здатні забирати з води розчинені в ній речовини для своєї життєдіяльності, харчування, побудови скелетів і панцирів. Відмираючи, живі організми утворюють на дні водойм осадові гірські породи.

Номер слайду 12

Істотний вплив живі організми надають на літосферу, особливо її верхню частину. Вони утворюють гірські породи, беруть участь у формуванні багатьох мінералів. Крім того, організми беруть участь в руйнуванні гірських порід і мінералів, змінюючи, тим самим, образ земної кори і створюючи різні форми рельєфу. Важливим є і те, що біологічні істоти спільно з літосферою беруть участь в утворенні грунтів. Родючість (здатність виробляти урожай) грунту визначається товщиною гумусового горизонту. Гумус – продукт розкладання живих організмів, органічних остатков.І в самому грунті живе безліч живих істот.

Номер слайду 13

Самим родючим грунтом є чорнозем. Чорноземних грунтів багато в Росії, Україні, Казахстані та ін. Чорноземи утворюються під степами і лесостепями. Грунт утворюється дуже довгий період часу, тому до неї треба ставитися з особливою дбайливістю. Звичайно ж, живі організми впливають і на саму біосферу, створюючи неповторний вигляд нашої «живий» планети.

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
10 вересня 2021
Переглядів
1085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку