Презентація "Бурий ведмідь. Характеристика виду за видовими критеріями"

Про матеріал
Презентація "Бурий ведмідь. Характеристика виду за видовими критеріями" - матеріал до уроку біології в 10 класі "Складання характеристики виду за видовими критеріями"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУ за видовими критеріями

Номер слайду 2

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУБурий ведмідь є найбільшим наземним хижаком в світі.

Номер слайду 3

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Самці більші за самок і важать на 30% більше. Більшість бурих ведмедів мають висоту в холці в межах від 75 до 160 сантиметрів. Довжина тіла в основному коливається в межах від 1, 6 до 2, 9 метрів. Їх вага складає від 350 до 500 кілограмів

Номер слайду 4

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Бурий ведмідь має яскраво виражений бочкоподібний і потужний тулуб з високою холкою. Тримають цей тулуб масивні і високі лапи з плоскою пазуристої підошвою. Довжина кігтів цього волохатого гіганта коливається в межах від 8 до 12 сантиметрів.

Номер слайду 5

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Форма голови бурого ведмедя - кругла. На ній розташовуються маленькі підсліпуваті очі і невеликі вуха. Морда - витягнута, а лоб - високий. Ведмідь покритий густою і рівномірно пофарбованою шерстю. 

Номер слайду 6

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Забарвлення бурих ведмедів, як і їх розміри, має мінливий характер. Все залежить від тих чи інших місць проживання цих тварин. Наприклад, відомі ведмеді грізлі можуть мати буру з срібним відтінком шерсть. За це їх, до речі, і прозвали сивими.

Номер слайду 7

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУГеографічний критерій. Бурі ведмеді населяють Європу, Камчатку і Аляску. Проживають в Монголії ,в Італі, в центральній частині гір Апеннін, в горах Закавказзя і Близького Сходу, в більшій частині Сибіру, в Китаї і на сході кордону Казахстану, в горах Гімалаїв, Паміру і Тянь-Шаню. Грізлі мешкає в основному на Алясці і заході Канади.

Номер слайду 8

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУГеографічний критерій. Найтиповішими місцями життя бурого ведмедя є глухі ліси з буреломом, що перемежовуються з болотами, галявинами, водоймами. Під пологом лісу бурий ведмідь знаходить притулок, відкриті ділянки слугують йому місцями пошуку їжі.

Номер слайду 9

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУФізіологічний критерій. Як відомо, фізіологічний критерій бурого ведмедя такий, що ці тварини на зиму залягають в сплячку. Роблять вони це в жовтні-грудні. З сплячки вони виходять навесні - в березні. Взагалі, зимовий сон цих волохатих важкоатлетів може тривати від 2 до 6 місяців. Все залежить від підвиду ведмедя і від зовнішніх факторів. Цікаво, що в найбільш теплих регіонах нашої планети за умови рясного врожаю плодів, ягід і горіхів ведмеді взагалі не залягають в барліг.

Номер слайду 10

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУФізіологічний критерій. Бурі ведмеді їдять усе. Їх раціон майже на 80 відсотків складається з кори дерев, листя, коріння, грибів, горіхів, фруктів та ягід. Крім рослинної їжі, вони не проти поласувати і м'ясом (наприклад, дрібних гризунів, птахів, жаб або змій), рибкою та падаллю.

Номер слайду 11

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУПоведінковий критерій. Буває і таке, що деякі ведмеді через недоїдання в осінньо-зимовий період не можуть набрати потрібну вагу, знайти і облаштувати своє житло. В цьому випадку в барліг вони взагалі не залягають. Не встигнувши накопичити необхідні для комфортної зимівлі запасів підшкірного жиру, звір просто вештається по засніженому лісі, немов неприкаяний. У народі таких бідолах прозвали «шатунами». Ведмідь-шатун - це дуже небезпечний і вкрай агресивний звір! В цей час з ним краще взагалі не зв'язуватися, оскільки звір дуже голодний, неймовірно злий і нападає майже на все, що рухається.

Номер слайду 12

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУГенетичний критерій. Диплоїдний набір хромосом бурого ведмедя - 74

Номер слайду 13

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУЕкологічний критерій. Бурий ведмідь всеїдний, але раціон у нього на 3/4 рослинний: ягоди, жолуді, горіхи, коріння, бульби та стебла трав. У його раціон також входять комахи (мурахи, метелики), черв'яки, ящірки, жаби, гризуни (миші, бабаки, ховрахи, бурундуки), риби та хижаки. Хоча хижацтво не є зразковою стратегією бурих ведмедів, вони видобувають і копитних - косуль, ланей, оленів, карибу, лань. У бідні корми роки ведмеді часом нападають на худобу, руйнують пасіки.

Номер слайду 14

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. Статевої зрілості ведмеді досягають в 4—6 років, але рости продовжують до віку 10—11 років. Самки приносять потомство раз на 2—4 роки. Всього вагітність триває 6—8 місяців, пологи відбуваються з січня до березня, коли самиця ще перебуває в зимовій сплячці. Ведмедиця народжує 2—3, зрідка 4 або навіть 5 ведмежат вагою 340—680 грамів та довжиною до 25 см, вкритих короткою рідкою шерстю, сліпих та глухих. 

Номер слайду 15

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. Через два тижні ведмежата починають чути, а через місяць - бачити. Вже через 90 днів після народження у них виростають всі молочні зубки, і вони починають харчуватися ягодами, рослинами і комахами. В цьому віці вони важать близько 15 кг, і величиною приблизно як собака; до шостого місяця життя ведмежата важать 20—25 кг. Лактація та годування ведмежат молоком можуть продовжуватись до 18 місяців.

Номер слайду 16

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. Батько своїм потомством не займається, ведмежат виховує одна самиця. Часто з ведмежатами, що народились цього року, біля самки перебувають торішні ведмежата (зазвичай також самиці), так звані «пестуни». Такі «пестуни» остаточно відділяються від матері на 3—4 році життя.

Номер слайду 17

Бурий ведмідь. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. Тривалість життя бурого ведмедя в природі — 20—30 років, в неволі — 47—50 років.

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
23547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку