Презентація. "Внутрішньоклітинне травлення"..

Про матеріал
Презентація містить матеріали по внутрішньоклітинному, позаклітинному та зовнішньому травленню. Рекомендоване для профільного рівня вивчення біології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішньоклітинне, позаклітинне та зовнішнє травлення. Учитель біології Драбівецького НВКШульга Надія Іванівна

Номер слайду 2

Типи травлення. Позаорганізмовевнутрішньоорганізмове. Внутрішньоклітинне. Позаклітинне. Приклітинне

Номер слайду 3

Способи травлення. Травлення — процес, за якого відбувається перетравлювання їжі та її засвоєння клітинами. У результаті харчові продукти перетворюються на компоненти, позбавлені видової специфічності й придатні до засвоєння.

Номер слайду 4

Внутрішньоклітинне травлення — субстрат — надходить у клітину, де розщеплюється ферментами цитоплазми або за участі лізосом, а також у травних вакуолях (піноцитоз, фагоцитоз) одноклітинних та нижчих багатоклітинних організмів.

Номер слайду 5

Захисна функція внутрішньоклітинного травленнявнутрішньоклітинне травлення виконує захисні функції. — його здійснюють лейкоцити крові й тканинні макрофаги під час фагоцитозу. Фагоцити — клітини, що здатні до захоплення і перетравлювання бактерій або вірусів; Лейкоцити Фагоцити Макрофаги

Номер слайду 6

Роль лізосом у внутрішньоклітинному травленніВнутрішньоклітинне травлення відбувається у спеціальних органелах — травних вакуолях, які можуть існувати постійно або утворюватися під час фагоцитозу чи піноцитозу. У перетравленні їжі беруть участь лізосоми. Ці органели містять понад 30 гідролітичних ферментів, що розщеплюють білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи й ліпіди. Лізосоми, що відбруньковуються від апарату Гольджі, містять ці ферменти в неактивному стані. Такі органели називають первинними лізосомами. Коли первинні лізосоми зливаються з травними вакуолями, гідролітичні ферменти активуються. Такі лізосоми називають вторинними лізосомами.

Номер слайду 7

Роль протеосом у внутрішньоклітинному травленніУ клітинах еукаріотів, архей та деяких бактерій у гідролізі білків беруть участь також протеосоми — великі білкові комплекси, що складаються з великого числа протеаз. Протеази — це ферменти, що руйнують білки. Протеосоми перетравлюють білки, які стають непотрібними клітині після виконання своїх функцій, а також пошкоджені й неправильно згорнуті білки . До того ж, протеази видаляють білки вірусів і надлишкові ферменти.

Номер слайду 8

Аутофагоцитоз і автоліз. Ферменти лізосом можуть перетравлювати не тільки речовини, що надійшли ззовні, а й структури клітини, здійснюючи аутофагоцитоз і автоліз. Аутофагоцитоз — розщеплення в лізосомах власних матеріалів клітини: запасних речовин, макромолекул або органел, які втратили функціональну активність. Автоліз — самоперетравлення клітин після руйнування мембран лізосом, спричиненого патологічними змінами або старінням. Автоліз призводить до загибелі клітини.

Номер слайду 9

Висновок. Внутрішньоклітинний тип травлення є еволюційно найдавнішим. Поживні речовини активно захоплюються з навколишнього середовища шляхом ендоцитозу й розщеплюються всередині клітини. У перетравленні їжі беруть участь ферменти лізосом і протеосоми. Можливе також перетравлення власних структур клітини у процесах аутофагоцитозу й автолізу.

Номер слайду 10

Позаклітинне травлення. Позаклітинне травлення характеризується тим, що травні ферменти секретуються у зовнішнє середовище, перетравлення їжі відбувається поза клітиною, утворені речовини потім усмоктуються в клітину. Археї Бактерії

Номер слайду 11

Позаклітинне травлення у хижих рослинІснує близько 630 видів комахоїдних рослин. Зазвичай вони живляться, як і всі рослини, поглинаючи речовини з ґрунту та фотосинтезуючи. Але багато з них ростуть на болотах — на ґрунтах, украй бідних на поживні елементи. Тому вони використовують у їжу дрібних тварин (переважно комах) як додаткове джерело Нітрогену, Калію, Фосфору та інших елементів.

Номер слайду 12

Зовнішнє травлення у членистоногих. Особливий вид живлення — зовнішнє травлення — характерне для деяких дрібних представників тварин: павуків, хижих личинок жуків, бабок і мух. Ці хижаки спочатку впорскують у тіло здобичі травні ферменти, які розм’якшують тверді тканини, а потім усмоктують частково перетравлену їжу. Павук Морська зірка може вивертати шлунок Личинки жука плавунця і бабки впорскують у тіло здобичі травні ферменти

Номер слайду 13

Висновок. Позаклітинне травлення використовується майже всіма живими організмами. Так вони перетравлюють великі органічні молекули, які не можуть проникнути безпосередньо крізь клітинну мембрану. Травні ферменти секретуються у зовнішнє середовище; утворені речовини потім усмоктуються в клітину.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
3576
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку