презентація містить матеріали про травні процеси в товстому кишечнику, роль симбіотичних мікроорганізмів, поняття про пробіотики та пребіотики. Рекомендовано для профільного рівня.
Травлення в товстому кишечнику. Учитель біології Драбівецького НВКШульга Надія Іваннівна
Номер слайду 2
Товстий кишечник. Товстий кишечник - кінцева ділянка шлунково-кишкового тракту. Тут відбувається в основному всмоктування води і формування з харчової кашки (хімуса) оформленого калу. Довжина товстого кишечнику має 2 м, а діаметр 6 см. Складається зі: сліпої кишки із червоподібним відростком, ободової, сигмоподібної , прямої. ТОНКИЙ КИШЕЧНИКТОВСТИЙ КИШЕЧНИК1234
Номер слайду 3
У товстому кишечнику: завершуються процеси травлення під дією підшлункового, кишкового соків, відбувається часткове розщеплення харчових волокон ферментами кишкових мікроорганізмів. Залози слизової оболонки товстої кишки виділяють небагато травного соку, який містить слиз і невелику кількість ферментів. Травні процеси в товстому кишечнику
Номер слайду 4
Товстий кишечник не має ворсинок! У порожнині товстої кишки є велика кількість мікроорганізмів, зокрема бактерій – мікрофлора кишечника. Їх основне призначення полягає в :розщепленні клітковини, поліпшенні травлення та підсиленні засвоєння поживних речовин, утворенні деяких вітамінів, запобіганні утворенню хвороботворних організмів. Травні процеси в товстому кишечнику
Номер слайду 5
Мікрофлора товстого кишечника. Значна роль у процесах травлення належить мікроорганізмам — бактеріям, що живуть у товстому кишечнику. До 90 % із них становлять біфідобактерії,лактобактерії, стрептококи, кишкова паличка
Номер слайду 6
Значення мікрофлори. Захисна функція –антагоністична дія до патогенних мікроорганізмів. Розщеплюють органічні сполуки хімуса з утворенням органічних кислот, амонійних солей органічних кислот, амінів та ін. Стимулюють всмоктування води і амінокислот. Ензими бактерій розщеплюють волокна клітковини, які не перетравились в тонкій кишці;Сприяють бродінню вуглеводів до кислих продуктів (молочної, оцтової кислоти), а також алкоголю. Кисле середовище запобігає процесам гниття;Мікрофлора сприяє утворенню вітамінів К, групи В.
Номер слайду 7
Будова травної системи залежно від типу їжі
Номер слайду 8
Велику сліпу кишку мають гризуни. Будова травної системи залежно від типу їжі
Номер слайду 9
Велику сліпу кишку мають парнокопитніБудова травної системи залежно від типу їжі
Номер слайду 10
Велику сліпу кишку мають зайціБудова травної системи залежно від типу їжі
Номер слайду 11
Велику сліпу кишку мають кроліБудова травної системи залежно від типу їжі
Номер слайду 12
Велику сліпу кишку мають кроліБудова травної системи залежно від типу їжі
Номер слайду 13
Пребіотики. Пребіотики — це неперетравлювані компоненти їжі, які вибірково стимулюють ріст і/або активність захисної мікрофлори кишечника людини і поліпшують тим самим її здоров'я. До пребіотиків в основному відносять різновид харчових волокон, які не розщеплюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту через відсутність в ньому специфічних ферментів. Найкращі продукти з пребіотиками
Номер слайду 14
В чому різниця між пребіотиками і пробіотиками. Пребіотики, на відміну від пробіоттків, не заселяють кишечник бактеріями ззовні, а стимулюють ріст власної мікрофлори. Це своєрідний харчовий субстрат для корисних бактерій. Багато пребіотиків здатні створювати p. H, сприятливий для «хороших» мікроорганізмів. Пробіотики це – живі мікроорганізми, які, потрапляючи в організм людини з зовні: з їжею, БАДами або лікарськими препаратами, покращують мікрофлору кишечника. Більшість з них не затримуються в організмі. Однак вони допомагають не допустити розмноження умовно -патогенної мікрофлори.
Номер слайду 15
Пробіотики. Пробіо́тики — живі мікроорганізми, які можуть позитивно впливати на здоров'я людини, нормалізувати склад і функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це біфідобактерії і лактобктерії, здатні проявляти антагонізм проти патогенних й умовно-патогенних мікробів). Це також речовини мікробного або немікробного походження, які при природному способі введення сприяють гомеостазу за рахунок нормалізації мікрофлори у організмі. Найкращі продукти з пробіотиками
Номер слайду 16
Висновок. У товстому кишечнику завершуються процеси травлення і всмоктування речовин. Велике значення має діяльність мікроорганізмів, які синтезують фізіологічно активні речовини. Пригнічення мікроорганізмів кишечника призводить до хворобливого стану — дизбактеріозу. Відновити порушений баланс можна вживанням пребіотиків або пробіотиків. Основні терміни і поняття: Товстий кишечник, його функціїМікрофлора кишечника. БіфідобактеріїЛактобактерії;Кишкова паличка. Травна система ї тип їжіПребіотики. Пробіотики