Товстий кишечник. Товстий кишечник - кінцева ділянка шлунково-кишкового тракту. Тут відбувається в основному всмоктування води і формування з харчової кашки (хімуса) оформленого калу. Довжина товстого кишечнику має 2 м, а діаметр 6 см. Складається зі: сліпої кишки із червоподібним відростком, ободової, сигмоподібної , прямої. ТОНКИЙ КИШЕЧНИКТОВСТИЙ КИШЕЧНИК1234
У товстому кишечнику: завершуються процеси травлення під дією підшлункового, кишкового соків, відбувається часткове розщеплення харчових волокон ферментами кишкових мікроорганізмів. Залози слизової оболонки товстої кишки виділяють небагато травного соку, який містить слиз і невелику кількість ферментів. Травні процеси в товстому кишечнику
Товстий кишечник не має ворсинок! У порожнині товстої кишки є велика кількість мікроорганізмів, зокрема бактерій – мікрофлора кишечника. Їх основне призначення полягає в :розщепленні клітковини, поліпшенні травлення та підсиленні засвоєння поживних речовин, утворенні деяких вітамінів, запобіганні утворенню хвороботворних організмів. Травні процеси в товстому кишечнику
Значення мікрофлори. Захисна функція –антагоністична дія до патогенних мікроорганізмів. Розщеплюють органічні сполуки хімуса з утворенням органічних кислот, амонійних солей органічних кислот, амінів та ін. Стимулюють всмоктування води і амінокислот. Ензими бактерій розщеплюють волокна клітковини, які не перетравились в тонкій кишці;Сприяють бродінню вуглеводів до кислих продуктів (молочної, оцтової кислоти), а також алкоголю. Кисле середовище запобігає процесам гниття;Мікрофлора сприяє утворенню вітамінів К, групи В.
Пребіотики. Пребіотики — це неперетравлювані компоненти їжі, які вибірково стимулюють ріст і/або активність захисної мікрофлори кишечника людини і поліпшують тим самим її здоров'я. До пребіотиків в основному відносять різновид харчових волокон, які не розщеплюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту через відсутність в ньому специфічних ферментів. Найкращі продукти з пребіотиками
В чому різниця між пребіотиками і пробіотиками. Пребіотики, на відміну від пробіоттків, не заселяють кишечник бактеріями ззовні, а стимулюють ріст власної мікрофлори. Це своєрідний харчовий субстрат для корисних бактерій. Багато пребіотиків здатні створювати p. H, сприятливий для «хороших» мікроорганізмів. Пробіотики це – живі мікроорганізми, які, потрапляючи в організм людини з зовні: з їжею, БАДами або лікарськими препаратами, покращують мікрофлору кишечника. Більшість з них не затримуються в організмі. Однак вони допомагають не допустити розмноження умовно -патогенної мікрофлори.
Пробіотики. Пробіо́тики — живі мікроорганізми, які можуть позитивно впливати на здоров'я людини, нормалізувати склад і функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це біфідобактерії і лактобктерії, здатні проявляти антагонізм проти патогенних й умовно-патогенних мікробів). Це також речовини мікробного або немікробного походження, які при природному способі введення сприяють гомеостазу за рахунок нормалізації мікрофлори у організмі. Найкращі продукти з пробіотиками
Висновок. У товстому кишечнику завершуються процеси травлення і всмоктування речовин. Велике значення має діяльність мікроорганізмів, які синтезують фізіологічно активні речовини. Пригнічення мікроорганізмів кишечника призводить до хворобливого стану — дизбактеріозу. Відновити порушений баланс можна вживанням пребіотиків або пробіотиків. Основні терміни і поняття: Товстий кишечник, його функціїМікрофлора кишечника. БіфідобактеріїЛактобактерії;Кишкова паличка. Травна система ї тип їжіПребіотики. Пробіотики