Презентація "Частини мови. Загальні ознаки"

Про матеріал
Опис методичного матеріалу: Даний матеріал допоможе вчителю у підготовці та проведенні уроку по темі "Частини мови. Загальні ознаки" в шостому класі. Дібрані завдання допоможуть повторити й поглибити знання учнів про частини мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення вивченого про самостійні частини мови впопередніх класах. Загальна характеристика частин мови. Граматична помилка, умовне позначення її (практично)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

СЕРГІЙ ЖАДАН ВІРШ «ПРО КОТА»І ось прийшла старість до старого кота,оскільки в кота були доволі серйозні літа,і втратив кіт апетит, почав боятися висоти,і взагалі – ви ж знаєте, які печальні бувають старі коти.І тоді прийшли до кота янголи божі, прямо зрання,знайшли час прийти до кота суботнього дня,постукали чемно в двері, поскидали взуття,і говорять йому: давай, коте, розповідай про своє життя.

Номер слайду 4

ІМЕННИККітстарість літаапетитвисотаянголи взуттяжиття

Номер слайду 5

ДІЄСЛОВОприйти втратити боятися знатизнайшли постукати поскидати говоритирозповідати

Номер слайду 6

ПРИКМЕТНИКстарий серйозний печальний старий божий суботній

Номер слайду 7

У НАСТУПНОМУ УРИВКУ ВІРША ЗНАЙДІТЬ ТА ПІДКРЕСЛІТЬ ІМЕННИКИ, ДІЄСЛОВА, ПРИКМЕТНИКИ

Номер слайду 8

СЕРГІЙ ЖАДАН ВІРШ «ПРО КОТА»Розповідай, чим за життя займався ти,що про тебе потім розкажуть друзі-коти,що згадають про тебе сусіди, знайомі, сім’я,чим їм запам’ятається котяча доля твоя?Ну що? - Говорить кіт. - Переважно я спав. У мене, звісно, було трішки справ,але переважно я все ж таки спав,якщо говорити на чистоту. Чесно спав, як і належить коту.

Номер слайду 9

СЕРГІЙ ЖАДАН ВІРШ «ПРО КОТА»Не посадив дерево, не збудував дім. Не сильно за цим і шкодував, утім. Знав, що все марнота марнот, що все мине.Є, щоправда, діти – але це діло таке, наживне. А так, дорогі мої янголи, я переважно відпочивав,дрімав, куняв, клював носом, просто десь ночував,перевертався з боку на бік, зі спини на живіт. Мабуть, доки я спав, устиг змінитися світ.

Номер слайду 10

ПРИСЛІВНИКзранняпереважносильно

Номер слайду 11

ЧИСЛІВНИКодиндватроєдесять

Номер слайду 12

ЗАЙМЕННИКтисвоємійявони

Номер слайду 13

У ОСТАНЬОМУ УРИВКУ ВІРША ДАВАЙТЕ ЗНАЙДЕМО СЛУЖБОВІ ЧАСТИНИ МОВИ

Номер слайду 14

СЕРГІЙ ЖАДАН ВІРШ «ПРО КОТА»Та ні, - відповіли янголи, - якщо чесно – то ні,світ особливо і не змінився: новини так само сумні,діти так само веселі, дерева продовжують рости. Головне, що не змінилися ви – коти. Спите собі, дрімаєте, вилежуєтесь, мурчите. Все вже давно минуло, а що не минуло – мине і те. Будь здоров, коте, спи собі, накрившись хвостом. Все життя, - сказав янгол, взуваючись, -все життя мріяв бути котом.

Номер слайду 15

ВПРАВА 185І. Спишіть прислів’я і підкресліть члени речення. Над кожним словом надпишіть частину мови. Які слова є службовими? Добрий горщик, та поганий борщик. 2. Сила без голови шаліє, а розум без сили мліє. 3. Праця чоловіка годує, а лінь марнує. II. Опишіть мовленнєву ситуацію, в якій може бути використане одне з поданих прислів’їв (на вибір).

Номер слайду 16

ВПРАВА 188 Відредагуйте речення і запишіть. Слова яких частин мови вжито неправильно? Не мішайте мені виконувати домашнє завдання.2. Слідуючого тижня розпочнеться виставка картин. 3. Учень зробив замітку на полях. 4. Дівчина поводила себе тактично.

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПАРАГРАФ 22 (ОПРАЦЮВАТИ)ВПРАВА 182

pptx
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
754
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку