Презентація "Чайні церемонії в країнах Європи"

Про матеріал
Коротко про чай, його види та чайні церемонії в країнах Європи. Чаювання в слов'янських країнах, Англії, Франції, Італії та Польщі. Німецьке та Голландське чаювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чайні церемонії

Номер слайду 2

Чай. Чай— напій, що отримується заварюванням, варінням або настоюванням підготовленого листа чайного куща. Чаєм також називається сухе листя чайного куща, призначене для заварювання цього напою. У розширеному сенсі — будь-який листяний або трав'яний настій. Найрозповсюдженішими та найвідомішими є чорний та зелений чаї.

Номер слайду 3

Вид чайного куща та регіон походження. Чайний кущ – вічнозелена Caméllia sinénsis , має деякі видові відмінності залежно від місця зростання. Існують китайський та асамський різновиди. Чай розрізняють також за країнами-виробниками: китайська, індійська, цейлонська (Шрі-Ланка), тайванська, японська, турецька, кенійська. Або ж у регіонах виробництва: індокитайський, африканський. Чай вирощують також в інших країнах світу, але в менших кількостях.

Номер слайду 4

Розрізняють 6 основних видів чаю, які виробляються з чайного листа: Білий. Зелений чай Жовтий. Улун (оолонг) Чорний (червоний) Пуер Всі ці види чаю виготовляються з одного і того ж чайного куща. Відрізняються вони лише способом обробки і ступенем ферментації.

Номер слайду 5

Люди п'ють чай уже кілька тисяч років. Не дивно, що за цей час у різних країнах і регіонах сформувалися свої правила чаювання: який чай пити, з чим, у якому посуді подавати тощо. Традиції чаювання формуються під впливом культури країни. А ще вибір виду і сорту чаю, а також добавок до нього залежить від рослин і продуктів, які є в конкретному географічному регіоні, і навіть клімату.

Номер слайду 6

Вважається, що батьківщиною чаю і відповідно чаювання є Стародавній Китай, хоча це і не так. Вчені історики наводять як приклад відомі японські традиції, пов’язані з урочистим чаюванням в колі гостей. Вважається, що при знаходженні в будинку гостя, обов’язково потрібно запросити його випробувати смачного чаю, причому сама церемонія повинна проходити за всіма правилами етикету. В чаюванні полягала майже вся культура цих двох країн.

Номер слайду 7

В Європу возити чай почали приблизно в середині XVII століття. Це були португальці, голландці і англійці, які займалися купецьким справою. Спочатку він став відомий як лікувальний напій, але після декількох десятиліть його стали пити просто для отримання задоволення. В кінці 18 століття почалася епоха культивування та активного розведення кущів роду Камелія в Індії, звідки вона поширилася і далі. У кожній країні історично складалися свої традиції чаювання, розвивалася культура чаю.

Номер слайду 8

Чайні традиції слов'янських народів. До східних слов'ян чай потрапив у XVII столітті, коли почалися прямі поставки цього продукту з Китаю. Традиції російського чаювання пов'язані з особливим предметом – самоваром. Це величезний чайник-термос, у якому вода постійно підігрівається, а зверху встановлюється заварник. Чаювати із самоваром можна кілька годин поспіль. Сьогодні цей предмет виглядає екзотично, складно повірити, що років 30–40 тому електричні самовари були в будинках багатьох українців. Якщо в Китаї або Японії всю увагу зосереджено на напої, то російські традиції чаювання мають на увазі всілякі смачні доповнення: пироги, бублики, мед, варення тощо.

Номер слайду 9

Англійські чайні традиціїАнглійське чаювання — це не просто перекус з чаєм. Протягом років ця традиція набула своїх правил і етикету, яку повинні обов'язково дотримуватися під час чаювання. Спочатку йде приготування до чаювання: Ставлять невеличкий столик, бажано, біля каміну у вітальні, вкривають його скатертиною якогось світлого кольору, на столик можна поставити вазу з квітами (квіти теж повинні мати світлий відтінок аби гармонійно поєднуватися з кольором скатертини). Також на столик виставляють чайні прибори і посуд (чашки, блюдечка, чайники, цукорниці, щипці для цукру, чайні ложечки, глечики з молоком і т. д.). Чайний посуд обов'язково повинен бути з одного сервізу. Коли усі гості зібралися, на стіл ставлять різні закуски до чаю. Це можуть бути різні тістечка, бутерброди, тости з різними джемами, печиво, бісквіти, торти і т. д.

Номер слайду 10

Особливості англійської церемоніїАнглійська чайна церемонія передбачає заварювання лише чорного чаю. Ознакою гарного тону вважається різноманіття частувань: бажано, щоб вони не повторювалися. Також висуваються суворі вимоги до оздоблення столу. На столі допускаються живі квіти не яскравого кольору, ваза з цукерками, медом, тістечками. Обов’язково світла скатертина: вона має звисати не менше ніж на 20 см зі столу. Чай наливають у невелику чашку, залишаючи приблизно 1 см без напою. Молоко або вершки наливають першими, а потім додають чай. Лимон англійці не кладуть у напій, а їдять уприкуску. Традиційний англійський сервіз складається з чашок, блюдець під них, молочника, цукорниці й самого заварника. Важливе правило — пити повільно, за приємною розмовою.

Номер слайду 11

Час для англійського чаювання. Традиційний час для англійського чаювання передбачає 6 проміжків:ранковий чай о 6 годині — часто подається просто у ліжко;чай під час першого легкого сніданку — десь о 8 годині, «англійський сніданок»;ланч о 12 годині — другий сніданок;«перерва на чай» — серед робочого дня;five o'clock — чай з молоком або вершками;«високий чай» — ароматний густий напій після вечері.

Номер слайду 12

Чаювання в Італії Чаювання в Італії не особливо популярні. Хоча любителів не бракує. Крім чаю італійці у випадку недуги п’ють трав’яні настої. А для покращення здоров’я або просто для смаку італійці п’ють трав’яні чаї.

Номер слайду 13

Чаювання в ПольщіУ Польщі панують дві традиції чаювання: англійська та російська. З одного боку, у них є чайні доми в колоніальному стилі, з білою порцеляною і маленькими чашками, з іншого – на російський манер – приготовлена чайна заварка, яку розбавляють окропом.

Номер слайду 14

Традиції чаювання у ФранціїДля чаювання у Франції є свої особливості, що перетворюють його у вишукане времяпровождение. Запрошені до чаю, гості збираються в чи вітальні найбільшій кімнаті і розташовуються на диванах і в кріслах. Коли усі зібралися, у вітальню вносять заздалегідь накритий чайний стіл. За традицією овальний чи круглий чайний стіл покривається кольоровою полотняною скатертиною м'яких пастельних тонів. Серветки - у тон скатертини. Якщо банкет-чай улаштовується на честь знайомства з батьками нареченої, то стіл покривають білою мереживною скатертиною і прикрашають квітами білого кольору. Чайник установлюється на великому мельхіоровому підношенні. Відразу поруч ставиться масельничка, ваза з варенням, цукорниця з цукром, лимон у спеціальній чи лимонниці на витонченому блюдці. Десертні тарілки укладають на столі стопками, прилади (чайні ложки, качани для тістечок, ножі для фруктів) - поруч на серветках. Фрукти подають у високих вазах у центрі столу. Найбільш популярним у Франції вважається так називаний "Паризький чай" - вишуканий напій, виготовлений на основі міцного чорного чаю. 

Номер слайду 15

Чаювання по-німецьки. За традицією, чай у Німеччині подають у порцелянових чайниках. Вони зберігають тепло завдяки маленькій свічці, яку підставляють під чайники. Для збереження температури, заварку спочатку розливають у маленькі порцелянові чашки із кубиком цукру-рафінаду на дні. Відтак у чашку додають густі вершки, які заборонено перемішувати. На поверхню сходить молоко і чай набуває свого традиційного вигляду.

Номер слайду 16

Традиції голландського чаювання. Голландці одними з перших європейців дізналися XVII ст., що таке чай. Їм привезли чай із Китаю португальські мореплавці. Через деякий час чай почали постачати до Європи на судах голландської Ост-Індійської компанії. До кінця століття чаювання стало дуже популярним: напій пили скрізь. Сім'ями, на галявинах перед тавернами... Навіть почали створювати етикет чаювання та використати спеціальний посуд для чаю, привезений із Китаю. Цікава традиція: швидше за все, саме в цей час у голландців з'явилася і закріпилася традиція наливати чаю у блюдця та пити його, тримаючи блюдечко кінчиками пальців.

Номер слайду 17

Джерела інформації https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%B9https://teahouse.ua/ru/vidy-chaya-sorta-chaya-dlya-chajnikov/https://ch.od.ua/blog/putevoditel_po_klassifikacii_chaya1https://newtea.ua/uk/blog/taki-rizni-chayni-tradyciyihttps://tureligious.com.ua/chajna-tseremoniya-osoblyvosti-chajnoji-tseremonijihttps://tea.ua/blog/article/yak-p-yut-chay-v-usomu-sviti-traditsii-retsepturi-rituali/https://newtea.ua/uk/blog/taki-rizni-chayni-tradyciyihttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B5_%D1%87%D0%B0%D1%8 E%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8 Fhttps://www.metro.ua/Blogs/vidpochynok/Istoriya-anhliyskoho-chayuhttps://www.facebook.com/243777612826375/posts/943980392806090/http://4ua.co.ua/cookery/yb2bc68a5d43b89521216d36_0.htmlhttps://beliyles.com/tpost/phpcg4pxr1-traditsii-gollandskogo-chaepitiya

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 січня
Переглядів
370
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку