Презентація. Чемерис Валентин

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку української літератури у 8 класі. У ній вміщено біографічні відомості, фото життєвого та творчого шляху Чемериса Валентина.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВАЛЕНТИН ЧЕМЕРИС

Номер слайду 2

Валентин Лукич Чемерис народився 8 липня 1936 року у селі Заїчинці Семенівському районі Полтавської області. Сучасний український письменник, Закінчив літературний інститут ім. О. М. Горького (Москва), працював на підприємствах Придніпров’я, в редакціях обласних газет, Дніпропетровському видавництві «Промінь». В 1989-1993 рр. – голова Дніпропетровської організації Спілки письменників України, працював в Адміністрації Президента України головним консультантом Президента з питань літератури (1993-1994).

Номер слайду 3

В 1996-2000 рр. – секретар Національної Спілки письменників України, член її Президії і Вищої Ради. Багато років працював у редакції газети «Літературна Україна» заступником головного редактора й завідуючим відділом сатири «Вишняк». Нагороджений орденами рівноапостольного князя Володимира Великого (І, ІІ, ІІІ ступенів), святого архистратига Михаїла, Св. Кирила й Мефодія, Андрія Первозванного ІІ ступеня, Почесною грамотою і медаллю Кабміну України та іншими відзнаками. Заслужений працівник культури України. Медаль Кабміну України. Державна нагорода Заслужений працівник культури України

Номер слайду 4

Свій творчий шлях Валентин Чемерис розпочав як сатирик-гуморист. Видав 18 веселих збірок – гуморески, пародії, веселі повісті. Серед них: «Вибори таємного агента», «Як стати щасливим», «Коли спокушає диявол», «Операція «Земфіра»», «Царська охота», «Де хазяйнує Валя Чемерис» та ін.

Номер слайду 5

Лауреат республіканської премії в галузі сатири та гумору імені Остапа Вишні, літературної премії імені Ф. Маківчука, С. Олійника, гумористичної премії Одарки і Карася, за кращі оповідання присуджена премія імені Ю. Яновського. За романи з історії України «Фортеця на Бористені» та «Ордер на любов» автору присуджена Міжнародна премія Українського козацтва «Лицарське перо», 2008 рік. У 2009 році присуджена літературна премія імені Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка «Без права повернення».

Номер слайду 6

В. Чемерис – автор багатьох романів, серед них історичних: «Ольвія», «Скандал в імператорському сімействі», «Смерть Атея» (літературна премія імені Д. Яворницького), «Епірська відьма, або Олімпіада – цариця македонська”, «Фортеця на Бористені», «Генерали імпері» повістей: «Її звали янголом смерті», «Я любила Шевченка», «Кохання в Україні», «Життя і смерть Володимира Глібовича, князя переяславського», «Убивство на хуторі біля Диканьки» (літературно-мистецька премія ім. І. Нечуя-Левицького), «Три шаблі над скарбом», «Державна коханка», «День Ворона» та ін..

Номер слайду 7

Його перу належать і фантастичні твори: «Білий король детективу», «Приречені на щастя», «В Сузір’ї Дракона»; збірок оповідань і повістей: «Три секунди на вибір», «Маруся Чурай», «Тайна Агати Крісті»; романів-есе: «Президент», «Голгофа українського православ’я», «Бомба для Патріарха», «Веселий смуток мій»; романів: «Сини змієногої богині», «Ордер на любов», «Таємнича пригода на Орілі», «Золотий саркофаг», «Феномен Фенікса», «Марина – цариця Московська» та багато інших.

Номер слайду 8

У серії «Історія України в романах» відоме видавництво «ФОЛІО» перевидало в 4-х томах найвідоміші твори письменника: «Ольвія», «Смерть Атея», «Фортеця на Бористені», «Генерали імперії».

Номер слайду 9

В. Чемерис – автор ряду творів для дітей. повісті «Славко» (1987), «Аравійська пустеля», оповідання «Три секунди на вибір», «Вітька+Галя, або Повість про перше кохання». Також виступає як публіцист та упорядник. У 1995 видана упорядкована Валентином Чемерисом збірка «Українські анекдоти: від козацьких часів і по наші дні». У 2007 році вийшла автобіографічна трилогія «Веселий смуток мій».

pptx
Додано
27 березня 2021
Переглядів
1500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку