Презентація "Чи існують чисті речовини". 6 клас

Про матеріал
Презентація до уроку: "Чи існують чисті речовини". ( За підручником 6 клас Т. Гільберг)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи існують чисті речовини Як багато ми знаємо і як мало розуміємо. Альберт Ейнштейн, один з найвизначніших фізиків 20 ст.

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчитися відрізняти чисті речовини та суміші, наводити приклади. Пояснювати відмінності чистих речовин від сумішей. Визначати склад сумішей. Ознайомитися з способами розділення сумішей та їх використанням в житті людини.

Номер слайду 3

Пригадаємо: Що таке речовина? Як класифікують речовини? Які речовини називають розчинними й нерозчинними?

Номер слайду 4

Тіло – все те що нас оточує та має форму

Номер слайду 5

Речовина- те, з чого складається тіло

Номер слайду 6

Більшість речовин складається з молекул. Молекули однієї речовини однакові, але відрізняються від молекул іншої речовини.

Номер слайду 7

Речовину, яка містить частинки (молекули, атоми та інші) однієї речовини і не містить частинок іншої речовини, називають чистою речовиною. Склад чистих речовин є постійним. Властивості чистої речовини завжди однакові незалежно від того, у який спосіб її було отримано. Прикладом чистої речовини може бути дистильована вода, самородок золота (але навіть у ньому міститься певна кількість домішок). Тільки чиста вода закипає при 100 °C і замерзає при 0 °C. Якщо в такій воді розчинити сіль, температура кипіння стане вищою, а температура замерзання знизиться.

Номер слайду 8

Суміш - це дві та більше речовин, змішаних між собою, які можна розділити. У природі й повсякденному житті чисті речовини майже не трапляються. Більшість речовин, які нас оточують, є сумішами Приклади сумішей. 1. Нафта. 2. Молоко. 3. Природний газ. 4. Ґрунт. 5. Газована вода. 6. Кров. 7. Оцет. 8. Рідина для миття посуду Головною особливістю сумішей є те, що речовини, які входять до складу сумішей, зберігають свої властивості. Властивість суміші визначається властивостями речовин, які утворюють цю суміш. Так, жири, що входять до складу молока, роблять його поживним і білим.

Номер слайду 9

Суміші Повітря Грунт Граніт Морська вода Чай Борщ Йогурт Шампунь

Номер слайду 10

Суміші Тверді Рідкі Газуваті Грунт Цемент Будівельні матеріали Молоко Майонез Йогурт Фруктовий сік Повітря

Номер слайду 11

Суміші Суміші, компоненти яких не можна побачити навіть за допомогою мікроскопа, називають однорідними Суміші, в яких компоненти можна побачити неозброєним оком або за допомогою мікроскопа, називають неоднорідними.

Номер слайду 12

Розділити суміш – означає виділити окремо її компоненти Розділення суміші під час виготовлення сиру

Номер слайду 13

Відстоювання - один з найпростіших способів розділення сумішей, який ґрунтується на різниці в густині речовин, що входять до складу суміші.

Номер слайду 14

Фільтрування - це розділення сумішей способом пропускання їх через фільтри, які можуть затримувати один з компонентів, що входить до складу суміші. Засоби захисту органів дихання від забрудненого повітря. Респіратор. 2. Ватно-марлева пов’язка. 3. Протигаз

Номер слайду 15

Випарювання - це видалення під час нагрівання рідкої складової суміші.

Номер слайду 16

Коротко про головне Більшість речовин, що нас оточують, є сумішами. Суміші бувають однорідними і неоднорідними. Відстоювання, фільтрування і випарювання - способи розділення сумішей, які ґрунтуються на різних властивостях компонентів суміші.

Номер слайду 17

Використання сумішей Для ремонту використовують суміш із води, цементу і піску. Для виробництва скла використовують суміш піску, соди і крейди. Пігулки - суміш речовини з лікувальними властивостями й речовини- наповнювача. Напій чай – це суміш із води, цукру й речовини, що надійшли у воду з листочків чаю в результаті його заварювання. Компот – суміш води і зварених фруктів з цукром.   Борщ - суміш із води і зварених м’яса, овочів, зелені та сметани.

Номер слайду 18

Закріплення матеріалу Запиши ряд речовин, підкресли зайву, поясни відповідь: МІНЕРАЛЬНА ВОДА, КИСЕНЬ, ЦУКОР, СІЛЬ ЕКСТРА. КОМПОТ, ЙОГУРТ, ПОВІТРЯ, ЗУБНА ПАСТА. ВОДА, СУП, СІЛЬ, НАФТА.

Номер слайду 19

Назвіть чисті речовини та суміші Залізо Золото Граніт Чай Нафта

Номер слайду 20

Заповни таблицю за зразком Назва суміші Вид суміші Склад суміші (основні компоненти) Граніт Природна Кварц, польовий шпат, слюда Повітря Молоко Компот *Шампунь * Дивись інформацію про склад на етикетці

Номер слайду 21

Перевіряємо себе 1. Чому, на твою думку, чистих речовин у природі так мало? 2. Який спосіб розділення сумішей використовують, коли частинки суміші настільки дрібні, що фільтруванням їх не розділити? 3. На якій властивості речовин ґрунтується відстоювання? 4. Поділися враженнями від уроку, продовж речення: Сьогодні я навчився/-лась...; Я зміг/змогла...; Я спробую...; Мені захотілось ...

Номер слайду 22

Домашнє завдання вивчити параграф 20 Розпитайте старших людей із сільської місцевості, як вони отримували сметану з домашнього коров’ячого молока. Запишіть почуте. Який спосіб розділення сумішей вони при цьому використовували?

ppt
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку