Презентація"Земноводні або амфібії"

Про матеріал

Презентацію можна використати на уроці навколишнього світу у 4 класі за науково- педагогічним проєктом "Росток"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Земноводні (амфібії). Навколишній світ 4 клас 2 частина

Номер слайду 2

Загадка. У болоті ця квакуха. Рот роззявила по вуха,Ловить мушок, комарів, –Ква – ква – ква, – лунає спів. Все зелене: спинка, лапки. У болотяної …ЖАБКИПідручник ст. 30

Номер слайду 3

Земноводними (жаби, жаби, тритони та саламандри) називають тварин, які частину життя живуть у воді, а частину на суші. Температура тіла залежить від температури навколишнього середовища. Земноводні живуть на суші, але обов'язково поряд із водоймою, тому що не можуть довго обходитися без води (їхня шкіра завжди повинна бути вологою).

Номер слайду 4

Земноводні або амфібії хребетні та чотирилапі тварини. Земноводні першими з хребетних навчилися дихати за допомогою легень і, «вдихнули на повні груди» живлюще повітря нашої планети (правда, в процесі дихання у амфібії бере участь і шкіра). Щоб краще чути в повітряному середовищі, у амфібій з'явився новий орган - середнє вухо, закрите барабанною перетинкою і забезпечене спеціальними кісточками для посилення і передачі коливань, що виникають.

Номер слайду 5

Підручник ст. 30

Номер слайду 6

Підручник ст. 30

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Жаби живуть у всіх частинах світу, крім Антарктиди. У жаб шкіра гладка та світла. Живуть вони біля води. У жаб зуби на верхній щелепі, але свою здобич вони ковтають цілком.

Номер слайду 9

Підручник ст. 31

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Найбільша жаба – голіаф.Її вага понад 3 кг, довжина до 90 см. Завдяки своїм міцним лапкам вони можуть робити великі стрибки 3 метри.

Номер слайду 14

Найбільша та отруйна жаба – АГА.

Номер слайду 15

Підручник ст. 31 Тритон Його довжина тіла від 7 до 11 см,шкіра гладка. Мешкає у воді, харчується комахами. Тритон має довгий хвіст і короткі ноги. Тіло тритону витягнуте, як у ящірки. Дихає не лише легкими та ротом, але всією шкірою і навіть хвостом. Чим більший хвіст у тритону, тим довше він може просидіти під водою. Тритони живуть у воді та на суші, але завжди в місцях багатих на рослинність. Ворогами є риби, жаби та деякі птахи.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тритони харчуються равликами, хробаками, слимаками, комахами. Наблизившись до жертви, тритон швидко вистачає її гострими зубами. Тритоны розмножуються у водоймах. Яйця вони відкладають у різних місцях, але найчастіше вони кріплять їх до листя водних рослин.

Номер слайду 18

Саламандра

Номер слайду 19

Саламандра – малорухлива тварина. Довжина 23-30 см. Пересувається землею дуже повільно. Харчується комахами. На зиму йде під коріння дерев, під товстий шар опалого листя і там зимує до березня місяця.

Номер слайду 20

Земноводні швидко пристосовуються до будь-яких змін у природі: холодно впадають у сплячку, жарко зариваються у пісок

Номер слайду 21

Значення земноводних у природі та в житті людини. Дорослі земноводні харчуються рухомою тваринною їжею. Їжею жабам, жабам і квакшам служать комахи, слимаки, павуки, багатоніжки, черв'яки.

Номер слайду 22

Самі земноводні служать здобиччю деяким птахам, ссавцям. Так, жаб та інших земноводних їдять лелеки, чаплі, борсуки, єнотовидні собаки, їжаки, змії.

Номер слайду 23

Земноводні мають практичне значення для людини: їх тонкі вологі покриви дуже чутливі до забруднення, тому якщо у водоймі є земноводні, отже, вода в ній чиста. Відсутність земноводних - це одна з ознак неблагополуччя у водоймі, його забруднення.

Номер слайду 24

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, Презентації
НУШ
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку