Презентація "Чим уславилися князі Руси-України".

Про матеріал
Презентація уроку історії в 5 класі до теми "Чим уславилися князі Руси-України".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чим уславилися князі Русі-України. Підготувала вчителька історії Горопацька Надія Миколаївна

Номер слайду 2

ВІТАННЯУчні торкаються однойменних по черзі пальців рук свого сусіда,починаючи з великих пальці і кажуть:-БАЖАЮ/стикаються великими пальцями/-УСПІХУ/стикаються вказівними пальцями/-ВЕЛИКОГО/стикаються середніми пальцями/-У ВСЬОМУ /стикаються безіменними пальцями/- І ВСЮДИ/ стикаються мізицями/ВІТАЮ! ДОТИК ВСІЄЮ ДОЛОНЕЮ.

Номер слайду 3

Критерії оцінювання роботи на уроці За кожним пунктом від 0 до 2 балів. Ви брали активну участь в обговоренні нового матеріалу________ Ви відповідали на поставлені запитання________Ви доповнювали відповіді однокласників_________Ви правильно позначили дати на лінії часу_________ Ви аналізували та порівнювали діяльність князя Данила та княгині Ольги_________Ви працювали з історичною картою і правильно виконали завдання__________

Номер слайду 4

Русьполянисіверянидеревлянидулібиуличітиверціхорвативолиняни

Номер слайду 5

Поміркуйте, які справи уславлюють правителів. Кого із видатних історичних діячів ви пам’ятаєте і чому?

Номер слайду 6

-Діти, хто знає легенду про заснування Києва? Першу згадку про заснування Києва (482 р.) залишив нам на сторінках «Повісті минулих літ» Нестор літописець.

Номер слайду 7

Назва «Україна» вперше зустрічається у Київському літописі про події 1187 року.-А що означає назва «Україна» та звідки вона походить?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Робота на лінії часу На лінії часу в зошиті позначте час заснування Києва (482 р.) і першу згадку назви «Україна» (1187 р.).

Номер слайду 10

Слово «князь» ( воїн на коні) означало воєначальник, правитель земель-князівств.

Номер слайду 11

Княгиня ольга (944 – 964 )

Номер слайду 12

Княгиня Ольга увійшла в історію як єдина жінка-правителька Русі-України. Вона почала володарювати 945 р. після загибелі свого чоловіка князя Ігоря. Захищаючи князівську владу і тогочасний порядок, Ольга жорстоко помстилася древлянам, від рук яких загинув Ігор. Під час військового походу вона спалила їхню столицю Іскоростень. Проте надалі повсякчас дбала про мир у власній державі. У своїй політиці вона зосередилася на внутрішніх справах. Правителька об’їжджала країну: була, приміром, у Чернігові, у Новгороді і Пскові, закладала нові міста і оборонні споруди. Ольга упорядкувала збір данини (вид державних податків) з усіх, навіть віддалених земель. Це сприяло розвитку господарства і зміцненню держави. Ольга однією з перших на Русі стала християнкою. Вона здійснила поїздку до Константинополя — столиці Візантії, і ́ там прийняла християнство. За писемними джерелами, руську княгиню приймали з пошаною, а її хрещеним батьком став імператор Візантії. Для утвердження християнства Ольга наказала зводити у руських містах храми. Автори давніх хронік зауважували, що Ольга рішучістю та мудрістю стоїть вище інших жінок. Донині її пам’ять увічнюють у монументах та іконах православної церкви.

Номер слайду 13

Поміркуємо. Серед державних нагород України є Орден княгині Ольги, яким відзначають видатні заслуги жінок у державній, освітній, культурній, доброчинній, інших видах суспільної діяльності. Чому, на вашу думку, цю нагороду названо на честь княгині Ольги?

Номер слайду 14

Данило Галицький (1201-1264)

Номер слайду 15

У ХІІІ ст. за правління князя Данила Галицько-Волинська держава, що об’єднувала Галичину і Волинь, досягла найвищого піднесення. Життєпис князя Данила, якого прозвали Галицьким, — це літопис боротьби та захисту українських земель. Князь-воїн створив регулярне військо — важко озброєну піхоту з селян і значно розширив територію держави. Йому була властива небачена особиста відвага. Так, під час облоги польського містечка Каліш Данило переодягнувся городянином та проник у місто, а потім розкрив себе представникам польської влади й запропонував підписати мирний договір. Здивовані сміливістю князя, польські правителі погодилися. Літопис відзначає видатні дипломатичні здібності князя. Данило будував нові міста і розвивав старі. У містах зводили церкви та могутні укріплення. За нього Галицько-Волинська держава стала однією з найбагатших в Європі. Розташована на перехресті торгових шляхів, вона торгувала з сусідніми державами. До того ж Галичина мала великі запаси солі, на яку завжди був чималий попит. Під час навали монголів Данило відстояв владу і державу. Водночас він наполегливо домагався союзу з європейськими країнами в боротьбі проти монголів. На знак підтримки Данила папа Римський 1253 р. коронував його. Данило Галицький став першим українським королем. В історію Галицько-Волинська держава увійшла як Королівство Руське.

Номер слайду 16

Робота з картою Роздивіться карту на ст.82, назвіть держави, що були сусідами Королівства Руського; знайдіть на карті найбільші міста Галицько-Волинської держави.

Номер слайду 17

Закінчи речення: «Король Данило був…, тому…».

Номер слайду 18

Нічого не зрозумів, потрібна допомога. Майже все зрозумів,маю додатково повторити. Все зрозумів, зможу пояснити іншим

Номер слайду 19

Домашнє завдання Опрацювати § 14. Складіть розповідь про Ярослава Мудрого або Володимира Великого, використавши додаткові джерела.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
486
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку