Презентація "Чому і як живляться організми".

Про матеріал
Презентація до уроку у 6 класі з курсу "Пізнаємо природу" до теми "Чому і як живляться організми". Розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи (інтегрований курс) (авт. Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Що таке органічні та неорганічні речовини. • Що таке автотрофне та гетеротрофне живлення. • Які особливості живлення рослин. • Що таке фотосинтез. • Як рослини поєднують фотосинтез з іншими типами живлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧОМУ І ЯК ЖИВЛЯТЬСЯ ОРГАНІЗМИ.

Номер слайду 2

Які явища називають біологічними явищами?

Номер слайду 3

Усі речовини поділяють на дві групи — органічні та неорганічні. Органічні речовини обов’язково містять атоми Карбону, а також атоми Гідрогену, Оксигену й Нітрогену. У природі є понад 10 млн органічних речовин. Жири, вуглеводи, білки — це приклади органічних речовин. Вода, кисень, метали, вуглекислий газ — неорганічні речовини. ЩО ТАКЕ ОРГАНІЧНІ ТА НЕОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ.

Номер слайду 4

Які елементи є спільними для всіх живих організмів? Який елемент найпоширеніший у природі?ЩО ТАКЕ ОРГАНІЧНІ ТА НЕОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ.

Номер слайду 5

Неорганічні та органічні речовини, які слугують для живих істот джерелом енергії і будівельним матеріалом, називають поживними. Енергію і речовини організми використовують для утворення в клітинах власних органічних речовин, для росту, руху, розвитку, розмноження тощо. ЯКА РОЛЬ ЖИВЛЕННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗМІВ.

Номер слайду 6

Живлення — це сукупність процесів, що забезпечують надходження із зовнішнього середовища речовин, необхідних для життєдіяльності організмів. ЯКА РОЛЬ ЖИВЛЕННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗМІВ.

Номер слайду 7

{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Геторотрофне живленняпроцес надходження в організм готових органічних речовин, які використовуються для життєдіяльності{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}РослиноїдніМ’ясоїдніВсеїдніспоживають тільки рослиниживляться тільки іншими тваринамивживають рослинну та тваринну їжуолень, заєцьвовк, лисицяворони, ведмеді буріОлень. Лисиця. Ворона

Номер слайду 8

Автотрофне живлення пов’язане з використанням неорганічних речовин, що містяться у воді, ґрунті, повітрі, для створення органічних речовин, необхідних для життєдіяльності. Джерелом енергії для автотрофів (рослин та окремих груп бактерій) є Сонце. ЯК ЖИВЛЯТЬСЯ РОСЛИНИ?

Номер слайду 9

Особливістю рослин є те, що основу їхнього живлення складають такі неорганічні речовини, як вуглекислий газ, вода, кисень, розчинені у воді солі. Більшість рослин поглинають поживні речовини з водою за допомогою кореневої системи в процесі мінерального живлення. Мінеральні речовини, зокрема вуглекислий газ, надходять до організму через листки під час повітряного живлення. ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН.

Номер слайду 10

Далі ці речовини транспортуються в організмі до клітин, де використовуються для процесів життєдіяльності. Вода й вуглекислий газ у процесі фотосинтезуперетворюються на глюкозу, а в подальшому — на крохмаль. Зелені листочки — справжні маленькі лабораторії, у яких рослина виробляє ці речовини з води, повітря й сонячного світла. ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН.

Номер слайду 11

Фотосинтез відбувається в хлоропластах клітини. Вони містять зелений пігмент — хлорофіл. Молекули хлорофілупоглинають сонячну енергію та перетворюють її на хімічну енергію складних органічних речовин. Науковці записують процес фотосинтезу за допомогою хімічного рівняння: ФОТОСИНТЕЗ.

Номер слайду 12

ДЛЯ ЧОГО РОСЛИНИ ПОЄДНУЮТЬ ФОТОСИНТЕЗ З ІНШИМИ СПОСОБАМИ ЖИВЛЕННЯ. Серед зелених рослин є такі види, що поєднують фотосинтез з іншими способами живлення. До них належать рослини напівпаразити, мікотрофні та комахоїдні рослини. Наприклад, рослина-напівпаразит омела здатна до фотосинтезу, але воду та мінеральні сполуки одержує від інших рослин через коренеподібні вирости.

Номер слайду 13

ДЛЯ ЧОГО РОСЛИНИ ПОЄДНУЮТЬ ФОТОСИНТЕЗ З ІНШИМИ СПОСОБАМИ ЖИВЛЕННЯ. Мінеральне живлення у багатьох рослин забезпечує грибниця грибів, що контактує з їхніми коренями. Такі рослини називають мікотрофними. Наприклад, під березами можна побачити гриби підберезовики, у соснових лісах ростуть маслята.

Номер слайду 14

ДЛЯ ЧОГО РОСЛИНИ ПОЄДНУЮТЬ ФОТОСИНТЕЗ З ІНШИМИ СПОСОБАМИ ЖИВЛЕННЯ. Чи чули ви, що є комахоїдні рослини, наприклад, венерина мухоловка та росичка круглолиста? Вони ловлять і перетравлюють комах. Комахоїдні рослини або рослини-хижаки мешкають у прісних водоймах, на заболочених лугах і болотах, у торфі й піску, які бідні на сполуки Нітрогену. Споживаючи тваринну їжу, вони отримують готові органічні речовини, що містять Нітроген.

Номер слайду 15

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ У процесі живлення організми отримують поживні речовиниджерело енергії та будівельного матеріалу для забезпечення життєдіяльності. Основними типами живлення організмів є автойгетеротрофне живлення. Зелені рослини часто поєднують фотосинтез з іншимиспособами живлення, щоб компенсувати нестачу необхідних речовин. Особливими процесами живлення зелених рослин є повітряне й мінеральне живлення та фотосинтез.

Номер слайду 16

Опрацювати &18, виконати завдання «Короткі відповіді». Домашнє завдання.

Номер слайду 17

Домашнє завдання «Короткі відповіді». На які дві групи поділяють речовини?Наведіть приклади органічних речовин. При якому типі живлення організми самі виготовляють органічні речовини з неорганічних?У разі якого живлення організми споживають готові органічні речовини?Наведіть приклади автотрофних організмів. Наведіть приклади гетеротрофних організмів. Як називається процес утворення глюкози з вуглекислого газу і води, що відбувається в листках на світлі? Назвіть комахоїдних рослин. Поясніть вислови «мінеральне живлення» та «повітряне живлення» рослин.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тлучкевич Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
1298
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку