Презентація "Чорні діри та нейтронні зірки"

Про матеріал
Презентація - додатковий матеріал до уроків астрономії. Він дає можливість узагальнити матеріал теми, що пояснює вчитель, розширити кругозір учнів. ознайомити з новими фактами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорні діри та нейтронні зірки. Вчитель фізики КУ Сумська гімназія №1 Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Чорна діра - це місце в космосі, куди тяжіння тягне так сильно, що засмоктується навіть світло, а гравітація настільки сильна, що речовина стиснута у максимально крихітному просторі. Чорні діри з’являються коли помирають зірки. Вони настільки потужні що можуть бути центрами галактик, які разом з усіма сузір’ями обертаються навколо них. Чорні діри обертаються навколо себе, ця швидкість приблизно рівна 1000 обертів на секунду. Оскільки, все світло в них засмоктується, ми не можемо їх побачити. Знайти та полюбуватися ними нам допомогає спеціальне обладнення.

Номер слайду 3

Як відкриття чорних дір змінило точку зору на всесвіт?Довгий час чорні діри були лише теорією, до тих пір поки 10 квітня 2019 року вперше була «сфотографована» надмасивна чорна діра у центрі галактики Messier 87, на відстані 54 мільйонів світлових років від Землі. Фотографія чорної діри, її маса дорівнює 10-30 мільйонам сонячних мас

Номер слайду 4

Якщо чорні діри невидимі, як ми їх знаходимо?Як я раніше казав, чорні діри неможливо побачити, бо вони забирають все світло, але ми можемо бачити як їх гравітація впливає на зорі та гази. Коли діра знаходиться близько до зірки ми бачимо надпотужну енергію, що утворюється при дуже сильному тертю газів які притягуються до діри.

Номер слайду 5

Опис кожної із частин на наступному слайді;)Як читати зображення чорних дір?(1)(2)(3)(4)

Номер слайду 6

1. Аккрекаційний диск - диск, що складається з газів, зібраних в результаті аккрекції (падіння матерії на об’єкт під дією тяжіння), матерія в ньому обертається і поступово приближається до фотонної сфери2. Фотонна сфера - ділянка чорної діри, на якій фотони світла обертаються навколо центру її мас.3. Обрій подій (“точка неповернення”) - зовнішнє кільце зовнішньої діри, згідно з теорієї А. Ейнштейна, щоб вибратись звідти потрібна швидкість більше світової, що неможливо при ненульовій масі.4. Сингулярність - місце, де розташована маса чорної діри з нескінченною густиною.

Номер слайду 7

Утворення нейтронних зірок. Нейтронні зіркиберуть свій початок знаднових зірок. Коли зорі знаходяться на фінальній стадії свого існування, гази навколо ядра починають стискатися навколо нього.

Номер слайду 8

Найщільніші тіла у ВсесвітіОскільки нейтронні зірки на 90 відсотків складаються з нейтронів, вони мають граничну щільність, що робить їх одними з найщільніших тіл у Всесвіті. Це наче стиснути Бурдж Халіфа у пігулку.

Номер слайду 9

Зірки-карлики Хоча про нейтронні зірки нам відомо доволі мало, вчені вважають, що нейтронні зірки не більші ніж 32 км в діаметри, але при цьому вони щонайменше у 1.5 разів важщі за Сонце, а також саме нейтронні зірки вченні називають найбільш наближеними до форми ідеального шару.

Номер слайду 10

Зіткнення нейтронних зірок Нещодавно вченим вдалося зафіксувати зіткнення двох малих нейтронних зірок, завдяки гравітаційним хвилям. У результаті зіткнення сформувалася одна велика нейтронна зірка, проте зовсім ненадовго, але цього було досить для того, щоб вчені змогли зробити висновки про консистенцію нейтронних зірок, їх розміри та склад. На місці зіткнення сформувалася велика чорна діра.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
4368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку