Презентація "ЧУДЕСА НА ЗЕМЛІ"

Про матеріал
Цікавий матеріал,можна використати під час вивчення рослинного світу чи водних ресурсів на уроках ,щоб зацікавити учнів до вивчення природи материків,чи певних регіонів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧУДЕСА НА ЗЕМЛІ

Номер слайду 2

ДИВОВИЖНІ ОЗЕРА

Номер слайду 3

   Озеро-чорнило. Жителям алжирського міста Сидибель-Аббас не треба купувати чорнило. Поряд з ними знаходиться ціле озеро з чорнила. Тут немає риби, а вода придатна для письма. Чому?

Номер слайду 4

    В озеро впадають дві річки. Одна з них наповнена водою, у якій багато солей заліза, а інша – речовинами, що є в сокові чорнильних горішків. Змішуючись, вони утворюють чорнило.

Номер слайду 5

   Озеро-«каструля». Озеро Ківу, що в Східній Африці часом перетворюється на велетенську каструлю для «юшки». Чому?   Поряд знаходиться вулкан Кітуро. При його виверженні лава стікає в озеро, від чого вода в ньому закипає, а риба й водорості варяться.

Номер слайду 6

   Озеро смерті.  Наймертвішим буде не Мертве море, а озеро «стерті» в Сицилії. На його берегах відсутня рослинність, тому що з дна б’є фонтан концентрованої кислоти.

Номер слайду 7

   Озеро з асфальту.  На острові Тринідад є озеро Пич-Лейк, чаша якого заповнена асфальтом. Коли пригріває сонце, поверхня стає м’якою і в’язкою. Кратери, які залишаються після добування, зразу заповнюються водою.

Номер слайду 8

   Солодке озеро.  На Уралі є озеро зі смачною назвою – Солодке. У воді розчинена сода, тобто хлористий натрій. Вода лікувальна і дуже добре пере навіть масляні плями.

Номер слайду 9

Дива серед рослин

Номер слайду 10

«Найкрутіші горіхи». Довго жителі прибережних районів Азії і Африки не знали, звідки океан приносить їм величезні горіхи (від 5 до 25 кг), думали, що це чудо природи чи дари океану. Цю загадку розгадали тоді, коли відвідали Сейшельські острови. Тут росте дерево – сейшельська пальма, на якій за 10 років виростають такі горіхи.

Номер слайду 11

   «Ковбасне» дерево.  На ринках сіл Екваторіальної Африки привертають увагу оригінальні плоди, що нагадують ліверну ковбасу (завдовжки 60 см). Місцеві жителі виробляють із них чашки, кубки, різні прикраси. Ростуть вони на високих деревах із широкою тінистою кроною.

Номер слайду 12

Дерево – «корова».  Убасейні Амазонки росте дерево, яке місцеві жителі називають «сорвейра» - соска. Варто тільки надрізати дерево ножем, як з нього потече цівка чистого білуватого соку. Кожне таке дерево може давати 2- 4 л молока за одне «доїння».

Номер слайду 13

   «Мило», що росте на деревах. На півострові Флорида росте так зване «мильне дерево». Якщо розтерти його дозрілі плоди, вони піняться. Місцеві жителі в побуті іншим милом не користуються.

Номер слайду 14

Дерево, яке «крокує».  Це кактус анданте з перуанських пустель. Замість коріння в нього відростки, вкриті гострими голками. Під дією вітру кактус рухається на великі відстані, а поживні речовини отримує з повітря.

Номер слайду 15

ДЕРЕВО ГАРМАТА Дерево гарматних ядер росте в Південній Азії та Південній Америці. Ідеально округлі плоди дійсно нагадують ядра гармати і мають смак горіхів. Квіти вражають тонким ароматом, тому їх використовують в парфумерній промисловості.   

Номер слайду 16

Цукеркове дерево. Дерево, плоди якого і за зовнішнім виглядом, і за смаковими якостями нагадують...карамельки!Незрілі плоди чудо-рослини мають яскраво-жовте забарвлення, рубіново-червоний колір говорить про те, що «льодяники» дозріли. Крім химерної довгастої форми і солодкого смаку плоди вельми ароматні. Ті, хто пробував незвичайні «цукерки», кажуть, що найбільше вони нагадують барбариски.

Номер слайду 17

Дерево-криниця - равенала – дерево мандрівників і росте воно на Мадагаскарі. Зовнішньо схоже на банан, але бананові листки ростуть прямо від грунту, а в цього дерева є справжній стовбур, від верхівки якого відходять, неначе спиці в колесі, величезні листки, розірвані по краях. Це дерево цікаве ще й тим, що основи листків скручені в трубочку і мають довжину до 7 м. Всередині трубочки знаходиться чиста та прохолодна вода, яку рослина отримує з грунту. Води може бути до 25 л води, тому зустрівши равеналу, втомлений путівник завжди може утолити спрагу.

pptx
Додано
22 січня 2020
Переглядів
1630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку