Ознайомими учнів з різноманітністю рослинного світу; розвивати взаємозв'язок між рослиною та людиною; розвивати творче мислення, аналізувати, робити висновки; набуті знання використовувати в житті.
Багато хто з нас досі не знаї, у чому різниця між червоною, жовтою, білою цибулею . Жовта ріпчаста цибуля – гостра або солодка. Цибуля біла - хрустка і гостра. Цибуля червона – смакує для вживання в сирому вигляді Сама ніжна цибуля – шалот. РІЗНОМАНІТТЯ ЦИБУЛІ
Номер слайду 3
БУДОВА ЦИБУЛІ
Номер слайду 4
КВІТКА, НАСІННЯ
Номер слайду 5
Ви НЕ любите цибулю і намагаєтеся НЕ використовувати її в їжу? Але ж цибуля дуже корисна! Найбільше в ній міститься цинку. Тому якщо ви хочете, щоб у вас НЕ випадало волосся, були здоровими зуби та нігті, тоді кожен день з’їдайте 20-30 г сирої цибулі. Крім цього, корисні мікроелементи, які є в цибулі вони допомагають підвищувати захисні сили організму і протистояти вірусним захворюванням. У цибулі є практично всі вітаміни і мікрелементи потрібні людиніВІТАМІНИ ТА МІНЕРАЛИ ЦИБУЛІ
Номер слайду 6
Для багатьох представників родини Цибулинних характерний різкий специфічний запах, який пов'язаний із вмістом великої кількості летких ароматичних речовин — фітонцидів, які пригнічують життєдіяльність бактерій Професор Б. П. Токін і його співробітники встановили, що від летких, пахучих речовин (ефірних олій), що виділяються цибулею, часником, хріном та іншими рослинами, гинуть гнильні і хвороботворні бактерії, найпростіші тварини — амеби й інфузорії — і навіть жаби і щури.
Номер слайду 7
Сира цибуля містить 40 ккал на 100 г Варена цибуля 35 ккал на 100 г продукту Печена цибуля 30 ккал на 100 г продукту Смаженацибуля 200 ккал на 100 г продукту Цікаво відзначити силу дії часнику на мікробів. Туберкульозна паличка з висохлої мокроті залишається життєздатною до восьми місяців; карболова кислота і сулема вбивають її через 1-2 години; сірчана кислота вбиває мікроб туберкульозу протягом 30 хвилин, а фітонциди часнику — за 5 хвилин У холодну пору року для зміцнення імунітету рекомендується з’їдати по половині ріпчастої цибулі в день. Цибулю можна використовувати як знеболювальний засіб при укусах ос, джмелів і бджіл. Для цього необхідно втерти цибульний сік в місце укусу.
Номер слайду 8
В цибулі міститься більше цукру, ніж в яблуках і грушах. Але не варто виключати її з меню, якщо ви сидите на дієті, так як цибуля – прекрасний спалювач жирів. Існують навіть окремі цибульні дієти. При смаженні цибуля стає солодкою. Цибуля містить безліч корисних речовин: залізо, ефірні масла, вітаміни, кальцій, калій, марганець, магній, фосфор, сірку і фтор. Цибуля також багата на глюкінін, який знижує рівень цукру в крові природним чином.
Номер слайду 9
Цибулю і часник знаходили в саркофагах із муміями в єгипетських пірамідах, побудованих шість тисяч років тому, що свідчить про широке їх поширення ще в ті далекі часи. Цибуля була присвячена єгипетській богині Ізіді, і простому людові забороняли вживати її в їжу.ІСТОРІЯ ВИКОРИСТАННЯ ЦИБУЛІ
Номер слайду 10
Цибуля – найпоширеніший харчовий продукт у світі. За даними ООН, її вирощують не менш ніж у 175 країнах світу. Це більш ніж удвічі перевищує кількість країн, які вирощують пшеницю, яка є світовим рекордсменом за обсягом врожаїв.
Номер слайду 11
Цибуля ведмежа, черемша. У цибулі ведмежій міститься аскорбінова кислота. Алліум - це багаторічна цибулинна рослина, яка квітне навесні. Цибуля Моля, Цибуля золотиста. Багаторічна декоративна рослина. ДЕКОРАТИВНА ЦИБУЛЯ
Номер слайду 12
КОСА З ЦИБУЛІ
Номер слайду 13
СТРАВИ З ЦИБУЛІ
Номер слайду 14
Номер слайду 15
Цибуле, у твоїх обіймах минає всяка хвороба. Не варт і печеної цибулі Не їж цибулі — смердіти не буде Цибуля ся дивувала, що петрушка танцювала Цибуля від семи недуг лічить ПРИСЛІВ’Я ПРО ЦИБУЛЮ