Кавун — це солодкий родич огірка та гарбуза. Він народився в Африці, але дуже популярний в Україні. Традиційним центром вирощування баштанних культур є Херсонська область, де щорічно збирають понад 50% урожаю кавунів в країні.
Номер слайду 2
Існує поширена думка, що кавун — це найбільша ягода з усіх відомих науці. Насправді плід кавуна — це багатосім'яна соковита гарбузина. Тому з точки зору ботаніки називати плід кавуна ягодою не зовсім правильно. Кавун звичайний (лат. Citrúllus lanátus) — це однорічна трав'яниста рослина, баштанних культур сімейства Гарбузові (Cucurbitaceae).
Номер слайду 3
Факт №2 Українське слово “кавун” походить від турецького kavun, тобто диня. А от з англійської назва watermelon дослівно перекладається як «водна диня». І це досить логічно, тому що кавуни на 92% складаються з води. Тільки уявіть: у 6 кг м’якоті міститься близько 5,5 літрів рідини!Факт №3 Кавун на 92% складається з води. Для порівняння, тіло медузи складається з води приблизно на 95%, організм новонародженої дитини — на 80%, а організм дорослої людини — на 65-70%.
Номер слайду 4
М'якоть кавуна містить 5,5-13% легкозасвоюваних природних цукрів. До моменту дозрівання в ній переважають фруктоза і глюкоза, а сахароза накопичується в процесі зберігання кавуна. Зрілий плід насичений фруктозою, яка не викликає інсулінової напруги в підшлунковій залозі. Тому невеликі дози кавуна можна вживати і при цукровому діабеті. Факт №4
Номер слайду 5
Батьківщиною кавуна є Південна Африка (ПАР, Ботсвана, Лесото, Намібія), де кавуни і нині ростуть у дикому вигляді. Цю культуру вирощували ще у Стародавньому Єгипті, що підтверджено розкопками і міфами. У Європі кавуни з'явилися тільки в ХІ – ХІІ ст., а на територію Київської Русі їх було завезено з Хозарського каганату на століття пізніше. І лише в ХVІ ст. їх доставили в Америку європейські колоністи. Нині найбільше кавунів культивують у Китаї, далі (вже значно менше) — в Єгипті, США, Мексиці. Факт №5
Номер слайду 6
В Україні традиційним центром вирощування баштанних культур є Херсонська область, де щорічно збирають понад 50 % урожаю кавунів у країні. Там кавуни вільно дозрівають на богарних землях частково на зрошенні, набуваючи чудових смакових якостей. Ранні сорти дозрівають у другій половині червня, пізні — до жовтня. Факт №6
Номер слайду 7
На Херсонщині встановлено 2 пам’ятника кавуну — в місті Гола Пристань та на трасі, що веде з Дніпропетровської області (від Кривого Рогу і Нікополя) на південь, вздовж річки Дніпро, на повороті з траси на захід, біля села Осокорівка Нововоронцовського району
Номер слайду 8
Середня вага кавуна коливається від 5 до 10 кг, хоча буває менше і більше. А найбільший кавун в світі було вирощено в США. Американський фермер Ллойд Брайт з Арканзасу в 2005 році виростив кавун сорту Кароліна-Кросс (Carolina Cross) вагою 122 кілограми (а це середня вага двох дорослих людей)! Навесні 2006 року цей кавун був занесений в Книгу рекордів Гіннеса. Факт №7
Номер слайду 9
Рекордсмен по кількості найдивніших сортів кавунів — Японія. Тут вивели кавуни різної форми — кубічні, у вигляді піраміди і навіть у формі серця; кавуни з жовтою м’якоттю і кавуни-малятка — діаметром до 10 см!
Номер слайду 10
Номер слайду 11
Кавун — джерело вітамінів А, В6, С. У складі присутні ще й цитрулін і аргінін, вони корисні для серцевого м’яза. Холін має протизапальну дію. Також є кальцій, магній, натрій, калій. Цей овоч буде корисний при гіпертонії — він сприяє зниженню артеріального тиску. Факт №10