Презентація "Цікаві факти про ґрака"

Про матеріал
Презентацію можна використати на уроках біології, природознавства, в гуртковій роботі. Зібрані факти про ґрака допоможуть ознайомитися з способом життя цього птаха, прикметами , пов'язаними з його поведінкою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про ґрака. Робота гуртка «Екосвіт» Капулівської ЗОШ І – ІІІ ст. Керівник гуртка: О.І. Копаниця

Номер слайду 2

ґрак – птах року 2019 Цікаві факти про птахів, що мешкають поряд.

Номер слайду 3

Знайомство з граком

Номер слайду 4

Загальні даніРяд: ГоробцеподібніРодина: ВороновіРозміри: довжина – 49 см, довжина хвоста – 19 см, розмах крил – 97 см, маса – 400 – 700 г. Оперення дорослого птаха одноманітно синьо-фіолетово-чорного кольору; у молодих воно тьмяно-чорне. Тривалість життя: 22 роки. Усього відомо 39 видів граків.

Номер слайду 5

Місце проживання. Поширені в Європі та частині Азії. Взимку ґраки тримаються в містах. У північних районах ґрак – перелітний птах. Граки першими повертаються на місця гніздування

Номер слайду 6

Їжа ґраків. Дорослі ґраки – практично всеїдні птахи. Вони харчуються комахами, фруктами, черв′яками, насінням, мишоподібними гризунами та зернами злаків. Птахи відшукують корм на полях, луках, біля тваринницьких господарств та в містах. Граки віддають перевагу рослинній їжі, тому завдають значної шкоди посівам.

Номер слайду 7

Гніздування ґраків. Граки гніздуються досить великими колоніями, які налічують декілька сотень пар. В Шотландії була зафіксована колонія, де гніздилося 900 пар ґраків. Справжній мегаполіс. Період гніздування триває з березня по червень. Зазвичай птахи щорічно повертаються в одне й те саме місце.

Номер слайду 8

Суспільне життя ґраків. У колонії ґраків існує певний порядок, відповідно до якого старі та досвідченіші птахи гніздуються в центрі, а по краях знаходяться гнізда молодих. Завдяки цьому гнізда в центрі краще захищені від нападу хижаків і розорення.

Номер слайду 9

Розмноження ґраків. Граки утворюють пари на довгий час. Під час сватання самець приносить самці частування і уклонами закликає її покуштувати ласощі, при цьому він стрибає з гілки на гілку і голосно кричить. Наприкінці березня самка відкладає чотири-п′ять яєць. Пташенята вилуплюються голими, тому самка довго зігріває їх.

Номер слайду 10

Народні спостереження за ґраками

Номер слайду 11

Граки - синоптики. Якщо ґраки граються – буде гарна погода. Граки літають високо зграями і опускаються стрімко на землю - на дощ. Граки зграями і з криком в′ються над гніздами, то сядуть, то знову злетять – погода зміниться. Якщо птахи сидять щільно один до одного, а дзьоби вказують у бік вітру, слід очікувати грози.

Номер слайду 12

Передбачення погоди. За місцем розташування гнізда цих птахів можна визначити, яким буде найближче літо. Якщо гніздо ґраки звили дуже високо, то літо буде по-особливому спекотним. Якщо ґраки після зимівлі відразу починають вити гнізда, це означає, що весна настане зовсім скоро і буде дуже теплою і сонячною. Сільські жителі кажуть, що якщо ґраки сіли на гнізда, рівно через три тижні можна починати посівні роботи.

Номер слайду 13

Прикмети про ґраків. Якщо ви помітили, що ґраки раптово покинули своє гніздо, це загрожує якимись неприємними обставинами. Якщо гґраки перелетіли без видимих причин з одного дерева на інше, це означає, що дереву загрожує якась небезпека. Якщо ціла зграя цих птахів одночасно сяде на прилеглу до будинку територію, то це віщує всій родині небувалу удачу

Номер слайду 14

День ґрака17 березня – день Герасима Грачевника. В цей день було прийнято виганяти з дому потвор – злих духів. Незаміжні дівчата в цей день гадали: вони вибігали на двір і дивилися, хто зустрінеться на їхньому шляху. Якщо це буде жінка – швидше за все, вдасться вийти заміж цього року.

Номер слайду 15

Розумові здібності ґраків

Номер слайду 16

Грак – дуже розумний. Ці птахи за розумовими здібностями прирівнюються до мавп. Вони широко застосовують різноманітні доступні засоби. Наприклад, якщо птах не може дістати їжу дзьобом, він може загнути дріт і підчепити ласий шматочок нею.

Номер слайду 17

Інтелект ґраків. Ці птахи здатні використовувати декілька інструментів одночасно – здатність, яку раніше помічали тільки у приматів

Номер слайду 18

Контактування з людьми. У Франції ґраків планують залучити до прибирання парків. Граків планують навчити збирати дрібне сміття у парках. За виконану роботу вони отримуватимуть їжу, як нагороду.

Номер слайду 19

Дякуємо за увагу!

Номер слайду 20

Джерела інформаціїhttps://xn----7sbnbacaxoeehuadkjsh3b6fzj4f.xn--j1amh/animals/grak-corvus-frugilequs.htmlhttp://www.zoolog.com.ua/ptici45.htmlhttps://nbu4kids.wordpress.com/2011/03/23/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8-%E2%80%93-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8/

pptx
Додано
25 грудня 2019
Переглядів
2220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку