Конспект уроку для 7 класу з географії.

Про матеріал

Конспект містить матеріали про материк Австралія. За допомогою нього ви зможете дізнатись про географічне положення материка, ознайомитись з історією відкриття та заселенням його європейцями.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Конспект уроку

в 7 класі на тему:

 «Австралія – найменший материк

 Землі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку: Австралія – найменший материк Землі.

Мета уроку: визначити географічне положення Австралії. Ознайомити учнів з історією відкриття, заселення Австралії європейцями, особливостями рельєфу, корисними копалинами; розвивати географічне мислення, вміння аналізувати і встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, розвивати навички самостійної роботи з картою, підручником, додатковою літературою; формувати в учнів навички групової роботи, почуття відповідальності, взаємодії, підтримки, бажання відкривати нове, невідоме.

Обладнання: фізична карта світу, атласи, підручники, контурні карти, портрети мандрівників, ілюстрований матеріал, роздатковий матеріал.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І Організація класу до уроку

  Учитель перевіряє психологічний настрій учнів, з’ясовує, хто як себе почуває на початку уроку. На кожній парті – зображення різних видів емоційних станів людини. Учні показують свій психологічний стан, піднімають картки (смайлики).

 

Світ навколо мене сповнений таємниць.

І я їх відкриватиму все життя, тому, що

Це найбільш захоплива справа на світі.

                                    В.Біанкі

ІІ Актуалізація опорних знань

Фрагмент гри «Поле чудес»

  На дошці закрите слово Австралія. Учитель ставить запитання і, якщо учні правильно відповідають, по одній літері відкриває слово.

  • За яким планом складається характеристика материка?
  • Чому вивчення материка розпочинається з вивчення його географічного положення?
  • Який материк омивається двома океанами Тихим і Індійським?
  • Який материк найменший за розмірами?
  • Які материки розташовані в південній півкулі?
  • Які материки перетинаються південним тропіком?

ІІІ Мотивація навчальної діяльності

  Чи можна повірити в те, що на світі є земля, де Новий рік зустрічають в розпал літа, а Санта Клаус приходить з подарунками не в теплих валянках і в шубі, а босоніж і в легкій червоній накидці?  Чи чули ви про ссавців, які відкладають яйця, про тварин, які виношують своїх дитинчат у сумці, про риб, які дихають легенями? Чи можна навчатися по інтернету й отримувати домашні завдання по радіо або по телефону?

  Усе це можливо й насправді існує на дивному материку Австралія.

  Австралія – найвіддаленіший материк від інших з неповторною природою. Щонайменше 75% рослин і 95% тварин, які є в Австралії, більше ніде не зустрічаються на земній кулі. Тільки на цьому материку можна побачити в природніх умовах кенгуру – гігантських розмірів. Тільки на цьому материку поголів’я овець і корів у кілька разів перевищує кількість населення, а фермери оглядають свої володіння, використовуючи легкий моторний літак. Австралія – географічна рекордсменка. Адже це найсухіший материк, найменший за площею, найбільш малозаселений.

 

А я клянуся вам, що цей край – найцікавіший

На всій земній кулі. Найвигадливіша, найнелогічніша

Країна з усіх, що ми коли-небуть існувала

                                    Жуль Верн

Отже, ми сьогодні продовжимо розвивати вміння складати характеристику географічного положення материка; ознайомимось з історією відкриття, заселення Австралії європейцями, встановимо причинно-наслідкові зв’язки утворення форм рельєфу та розміщення корисних копалин, порівнюючи карти.

 

Робота з аркушем «Кошик очікування»

Очікуванні результати

На початку уроку

У кінці уроку

1

Закріпити вміння працювати з картою

 

 

2

Дізнатись про щось нове, невідоме

 

 

3

Можливість проявити себе

 

 

4

Працювати не самому а в групі

 

 

5

Грати в цікаві ігри

 

 

6

Отримати добру оцінку

 

 

7

Отримати гарний настрій

 

 

8

Побайдикувати

 

 

 

 

Цей материк як сиротина,

У самоті підставив спину

Тропічним променем рясним.

Тому й не зна холодних зим.

Бувають різні пустомелі,

А він, закутавшись в пустелі,

Дріма в полоні синіх хвиль,

Які пробігли сотні миль.

ІV вивчення нового матеріалу

Тема: Австралія – найменший материк Землі.

План.

1.Фізико-географічне положення материка

2.Відкриття материка

3.Рельєф і корисні копалини

 

1.Робота в групах

Клас ділиться на групи. Кожна група отримує завдання розкрити певний пункт.

Група1. Розташування материка відносно екватора, нульового меридіана, 180 –го меридіана.

Група2. В яких кліматичних поясах та природних зонах розташований материк?

Група3. Якими океанами омивається материк?

Група4. Розташування щодо інших материків. Крайні точки материка, координати.

Група5. Протяжність материка в градусах і кілометрах із заходу на схід та з півночі на південь.

Група 6. Площа материка і його місце за цим показником серед інших материків.

  На виконання завдання відводиться до 5хв. Після закінчення роботи представники груп ознайомлюють усіх учнів зі своїми результатами.

 

2. Відкриття материка.

  Європейцям Австралія стала відома найпізніше з усіх материків, хоч теоретичні передбачення про існування південного материка озвучували ще географи античної доби Гіпарх, Клавдій Птолемей. Це пояснюють віддаленістю материка стосовно важливих морських шляхів.

 

Цікаво знати.

  Назва материка Австралія походить від латинського Terra Australis Inkognita (невідома Південна земля). Так у давні часи географи називали таємничий південний материк, розміщення якого не було відоме, проте існували припущення про його існування.

Повідомлення учнів про відкриття материка.

  Першим європейцем, який пройшовши протокою між Новою Гвінеєю та Австралією, побачивши північне узбережжя континенту, був іспанець Луї Торрес (1560-1613). Це сталось 1606 року. У середині ΧVІІ ст. нідерландська експедиція Вілема Янца та Абеля Тасмана уперше обійшли материк з півдня і довела, що це окремий масив суходолу.

 

Розповідь вчителя.

  Проте ці відомості зберігалися в таємниці. Тому відкриття приписали англійському мореплавцю Джеймсу Кукові, який 1770р. відкрив східне узбережжя Австралії. Дослідження Дж. Кука спростували легенду про існування великого Антарктичного материка й довели, що Австралія – самостійний материк.

 

Повідомлення учнів.

Джеймс Кук

Британський першовідкривач. Народився в м. Йоркшир (Великобританія) у родині фермера. Не здобувши гідної освіти, 1756р. пішов служити на флот і завдяки своїм здібностям через 2 роки дістав назву штурмана. У 1763р. Дж. Кука призначено капітаном шхуни «Гренвіл». Цього ж року король Великобританії дає Дж. Куку корабель «Індевор», на якому Дж. Кук здійснив свою першу подорож до південних морів. Він першим довів, що Нова Зеландія – це 2 острови. Що розділені протокою, а не частина невідомого Південного континенту. У квітні 1770р. Дж. Кук підійшов до східного берега Австралії, дослідив і наніс на карту. Він відкрив затоку, названу згодом Ботнічною. Дж. Кук зустрів тут дивовижних тварин та аборигенів. У липні 1771р. «Індевор» повернувся до Великобританії.

Розповідь вчителя.

  Це відкриття поклало початок англійської колонізації. Англійці спочатку використовували Австралію як місце для відбуття покарань для злочинців, своєрідну тюрму.

 

Гра «Закодоване слово»

  За допомогою підручника, карти атласу виконайте завдання. Встановивши відповідність, розшифруйте слово. За допомогою гри ви дізнаєтесь, яке слово закодоване і які ще мандрівники досліджували Австралію.

1.Іспанський мореплавець Луїс Торрес 1606р.

А) відкрив східне узбережжя Австралії та оголосив відкриті землі володінням Великої Британії, відкрив Великий Бар’єрний риф.

И

2.Голандський мореплавець вілем Янсзон 1606р.

Б) Дістався південних берегів Австралії, відкрив острів на південь від Австралії. Довів, що материк дійсно існує, відкрив ділянку узбережжя Нової Зеландії.

Д

3.Голандський мореплавець Абель Тасман 1642-1644рр.

В) Проплив вузькою протокою вздовж південного берега Нової Гвінеї. Довів, що Нова Гвінея – це острів, а на південь від нього пролягає невідома земля.

Х

4.Англійський мореплавець Джеймс Кук 1770р.

Г) Висадився на західному узбережжі півострова Кейп-Йорк. Став першим європейцем, який дістався австралійських земель. Назвав відкриті землі Новою Голандією.

А

5.Англійські мореплавці 1788р.

Д) Обійшли навколо Австралії, відкрили протоку, запропонували сучасну назву.

Є

6.Англійські дослідники Метью Фліндерс і Джордж Басс 1797-1798рр.

Є) Заснували перше англійське поселення як колонію каторжників.

Н

 

Відповідь: ЄХИДНА

Значення цього слова ви дізнаєтесь на наступних уроках.

 

3.Рельєф і корисні копалини.

  У геологічному минулому Австралія, як і Африка , була частиною материка Гондвана, від якого вона відокремилась в кінці мезозойської ери. В основі материка Австралія лежить давня австралійська платформа, що є частиною Індо-австралійської літосферної плити. В Австралії немає активних сейсмічних зон і діючих вулканів, у зв’язку з чим її називають найспокійнішим материком. Уздовж усієї східної окраїни материка на 2330 км. Простягаються невисокі, сильно зруйновані Східно-Австралійські гори, які в Австралії називають Великий Вододільний Хребет. Серед них і найвища гора Австралії – гора Костюшко (2228м.)

 

Уявна подорож

  Уявіть себе мандрівниками, які подорожують материком австралія. Метою вашої подорожі є вивчення рельєфу материка. За допомогою підручника і карт атласу ви повинні визначити основні форми рельєфу і нанести їх на контурну карту.

Корисні копалини.

Розповідь-пояснення.

  Австралія багата на різноманітні корисні копалини, особливо руди чорних і кольорових металів. Їх родовища пов’язані з кристалічними породами фундаменту давньої платформи.

 

Робота з картою атласу.

  За допомогою карт атласу визначте, які саме корисні копалини поширені на материку.

 

V Закріплення нових знань, умінь і навичок

Географічний практикум

Позначте на контурній карті географічні об’єкти материка.

 

VІ Підсумок уроку

Учитель звертає увагу на емоційний стан учнів

Учні заповнюють кошик очікувань.

 

VІІ Домашнє завдання

Опрацювати матеріал в підручнику

Скласти кросворд з географічною номенклатурою материка

Підготувати повідомлення про внутрішні води материка

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 березня 2018
Переглядів
1021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку