Яблуко як символ. Яблуко символізує здоров'я і життєву силу, молодість, любов, шлюб і весну У слов'янській міфології яблуко виступало символом родючості, здоров'я, любові, краси; було емблемою шлюбного союзу, здорового потомства. Плоди яблук, пагони і цвіт яблуні відігравали важливу роль у весільних обрядах. Обмін яблуками між хлопцем і дівчиною символізував взаємну симпатію. Приймаючи від сватається хлопця яблуко, дівчина як би давала згоду на шлюб. У південних слов'ян яблука виступали в ролі весільного запрошення.
Яблуко у мистецтві В епоху Відродження, стали популярні живописні сюжети на античні мотиви — суд Паріса Згідно з легендою, Паріс повинен був вирішити суперечку між Герой, Афіною і Афродітою, вручивши однієї з них яблуко з написом «Чудової». Гера обіцяла Парісу влада, Афіна - військову славу, Афродіта - прекрасну з жінок - Олену, дружину Менелая, царя Спарти. Паріс вручив яблуко Афродіті, викрадення Парісом Олени було причиною Троянської війни. Так з'явилося крилатий вираз «Яблуко розбрату».
Яблуко у мистецтві Геракл задля спокути вбивства дітей мусив звершити 12 подвигів (їх визначив Еврістей), після чого Зевс мав подарувати Гераклу безсмертя. Одинадцятий подвиг Геракла — «яблука Гесперид» а саме - викрадення золотих яблук із саду Гесперид: яблука дістав титан Атлант, поки Геракл підтримував замість нього небо
Яблуко в географічних назвах. Казахська назва колишньої столиці Казахстану — Алмати — перекладається як «Яблуневий». Місто розташоване біля гір Заілійський Алатау на південному сході Казахстану. В Україні використовується варіант Алма-Ата, що можна перекласти з казахської мови як «яблуко» («алма») і «дідусь» («ата»).
Яблуко в географічних назвах «Велике яблуко» (англ. The Big Apple) — прізвисько Нью-Йорка. Виникло у 1920-х роках. Нью-Йоркські екскурсоводи з Брайтон Біч кажуть, що зв'язок «яблука» з Нью-Йорком з'явилася через те, що перше дерево, посаджене першими переселенцями, яке дало плоди, було яблунею. Тому «яблуко» стало символом Нью-Йорку.
Яблучний Спас - православне свято. У цей день прийнято святити яблука у храмах, пригощати ними друзів та близьких, а також вітати один одного. Вважається що у цей день літо переходить в осінь, настає Преображення не тільки Господа нашого, але й природи. Приходить час для того, щоб їсти яблука і пекти пироги з ними. Сьогодні Богородиця в Раю роздає діткам гостинці й яблука з райського саду.
Цікаві факти про яблука1. За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому.2. До Європи яблука потрапили завдяки римським солдатам і в давнину вважались розкішшю і були ознакою багатства. Яблука були обов'язковими фруктами на столах заможних греків та римлян.
Цікаві факти про яблука3. В місті Кролевці Сумської області росте яблуня, яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам'ятника природи понад 200 років. Яблуня-сад або яблуня-колонія росте у вигляді величезного куща на території понад 100 кв. м, вона вже давно втратила основний материнський стовбур, проте налічується близько п'ятнадцяти врослих в землю стовбурів-гілок. Це єдина в світі яблуня, яка росте таким чином і природа даного феномену досі не вивчена. Винятковий також є те, що з її насіння виростають абсолютно звичайні яблуні.
Цікаві факти про яблука7. Через специфіку клімату в Африці, яблука вирощують тільки в середземноморських регіонах.8. У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.9. Американським селекціонером Альбертом Еттером в 1940 році було виведено незвичний сорт яблук з м'якоттю червонувато-рожевого кольору. Сортотримав назву Рожеві перли і був запатентований в 1944 році, а на наступний рік його предста-вили в каталогах для садівників.
Цікаві факти про яблука10. Відома актриса і співачка Гвінет Пелтроу назвала свою першу дочку Apple, що з англійської перекладається як яблуко.11. Ви коли-небудь задавались питанням, чому яблука плавають і не тонуть? Відповідь доволі проста — вони на 25% складаються з повітря, м'якоть доволі пориста і в середині яблука є пустоти, які виконують роль поплавка. Свіжі яблука мають меншу щільність, ніж вода.
Цікаві факти про яблука12. Всі, хто коли-небудь варив компот з яблук, помічали, що яблука спочатку спливають, а потім тонуть. При цьому самі яблука не втрачають своєї форми, а лише трохи розварюються в киплячій воді. Це відбувається тому, що коли вода починає нагріватися і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність. Коли компот вже майже готовий, внутрішня структура яблук руйнується, хоч їхня форма залишається практично незмінена. Повітря, яке містилось всередині, заміщується молекулами води і яблука тонуть на дно посудини.
Цікаві факти про яблука13. В насінні яблук міститься ціанід — дуже небезпечна та отруйна речовина, проте наше тіло може переробити невеликі дози цієї природної отрути. Щоб отримати отруєння необхідно з'їсти величезну кількість насіння.14. Сумарний об'єм води, яку використовують для вирощення одного яблука вагою 150 грамів близько 125 літрів, а для виготовлення одного літра яблучного соку потрібно понад 1100 літрів води.15. Сік в яблуку не має кольору і прозорий як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям шляхом окислення.