Презентація "Цікаві факти про яблуко"

Про матеріал
Матеріал може стати в нагоді класним керівникам початкової школи, вчителям біології та керівникам гуртків природничого напрямку. Презентацію можна використовувати під час проведення класних часів та тематичних заходів, на заняттях гуртка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія яблука в символах та цікавих фактах

Номер слайду 2

свято День яблука у Великобританії 21 жовтня і США 20 лютого День яблука - це веселе святкування і демонстрація різноманіття і багатства природи, а також - нагадування того, що ми самі здатні впливати на зміни, що відбуваються навколо

Номер слайду 3

Вважається, що «батьківщиною» яблуні є передгір'я Алатау Казахстану. Найбільше розповсюдження отримала яблуня домашня. 

Номер слайду 4

Яблуко як символ. Яблуко символізує здоров'я і життєву силу, молодість, любов, шлюб і весну У слов'янській міфології яблуко виступало символом родючості, здоров'я, любові, краси; було емблемою шлюбного союзу, здорового потомства. Плоди яблук, пагони і цвіт яблуні відігравали важливу роль у весільних обрядах. Обмін яблуками між хлопцем і дівчиною символізував взаємну симпатію. Приймаючи від сватається хлопця яблуко, дівчина як би давала згоду на шлюб. У південних слов'ян яблука виступали в ролі весільного запрошення.

Номер слайду 5

Яблуко як символЄвропейська традиція (але не оригінальний текст Біблії) вважає яблуко плодом з дерева пізнання Добра і Зла.

Номер слайду 6

Яблуко у мистецтвіЗображення яблук є вкрай поширеним в картинах на біблійні теми, як символ  Гріхопадіння, який є одним з найпопулярніших сюжетів середньовічної живопису.

Номер слайду 7

Яблуко у мистецтві В епоху Відродження, стали популярні живописні сюжети на античні мотиви — суд Паріса  Згідно з легендою, Паріс повинен був вирішити суперечку між Герой, Афіною і Афродітою, вручивши однієї з них яблуко з написом «Чудової». Гера обіцяла Парісу влада, Афіна - військову славу, Афродіта - прекрасну з жінок - Олену, дружину Менелая, царя Спарти. Паріс вручив яблуко Афродіті, викрадення Парісом Олени було причиною Троянської війни. Так з'явилося крилатий вираз «Яблуко розбрату».

Номер слайду 8

Яблуко у мистецтві Геракл задля спокути вбивства дітей мусив звершити 12 подвигів (їх визначив Еврістей), після чого Зевс мав подарувати Гераклу безсмертя. Одинадцятий подвиг Геракла — «яблука Гесперид» а саме - викрадення золотих яблук із саду Гесперид: яблука дістав титан Атлант, поки Геракл підтримував замість нього небо

Номер слайду 9

Яблуко в науціЗа відомою легендою, закон всесвітнього тяжіння був відкритий Ньютоном, який начебто спостерігав, як в саду падають яблукаІсаак Ньютон

Номер слайду 10

Яблуко в науціАлхіміки, зауваживши, що серцевина розрізаного впоперек яблука нагадує п'ятикутну зірку, використовували яблуко як символ знання

Номер слайду 11

Яблуко в науціКарл Вільгельм Шеєле1785 року з незрілих яблук виділив нову органічну кислоту, яку назвав яблучною

Номер слайду 12

Яблуко в науціВипуклість на передній поверхні шиї у чоловіків називається адамовим яблуком. Це передньо-верхня частина щитоподібного хряща.

Номер слайду 13

Яблуко в географічних назвах. Казахська назва колишньої столиці Казахстану — Алмати — перекладається як «Яблуневий». Місто розташоване біля гір Заілійський Алатау на південному сході Казахстану. В Україні використовується варіант Алма-Ата, що можна перекласти з казахської мови як «яблуко» («алма») і «дідусь» («ата»).

Номер слайду 14

Яблуко в географічних назвах «Велике яблуко»  (англ. The Big Apple) — прізвисько Нью-Йорка. Виникло у 1920-х роках. Нью-Йоркські екскурсоводи з Брайтон Біч кажуть, що зв'язок «яблука» з Нью-Йорком з'явилася через те, що перше дерево, посаджене першими переселенцями, яке дало плоди, було яблунею. Тому «яблуко» стало символом Нью-Йорку.

Номер слайду 15

Яблуко в географічних назвах. Кара-Алма (Чорне яблуко) — киргизьке село. Село розташоване в дуже мальовничому місці

Номер слайду 16

Образи яблука в бізнесіApple — американська корпорація, виробник персональних і планшетних комп'ютерів, аудіоплеєрів, телефонів і програмного забезпечення

Номер слайду 17

Образи яблука в бізнесіApple Records — звукозаписний лейбл, заснований The Beatles в 1968 году как подразделение компании Apple Corps. Название лейбла переводится как «яблоко», в качестве логотипа используется фотография зелёного яблока сорта «Грэнни-Смит»

Номер слайду 18

Яблучний Спас - православне свято. У цей день прийнято святити яблука у храмах, пригощати ними друзів та близьких, а також вітати один одного. Вважається що у цей день літо переходить в осінь, настає Преображення не тільки Господа нашого, але й природи. Приходить час для того, щоб їсти яблука і пекти пироги з ними. Сьогодні Богородиця в Раю роздає діткам гостинці й яблука з райського саду. 

Номер слайду 19

Цікаві факти про яблука1. За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому.2. До Європи яблука потрапили завдяки римським солдатам і в давнину вважались розкішшю і були ознакою багатства. Яблука були обов'язковими фруктами на столах заможних греків та римлян.

Номер слайду 20

Цікаві факти про яблука3. В місті Кролевці Сумської області росте яблуня, яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам'ятника природи понад 200 років. Яблуня-сад або яблуня-колонія росте у вигляді величезного куща на території понад 100 кв. м, вона вже давно втратила основний материнський стовбур, проте налічується близько п'ятнадцяти врослих в землю стовбурів-гілок. Це єдина в світі яблуня, яка росте таким чином і природа даного феномену досі не вивчена. Винятковий також є те, що з її насіння виростають абсолютно звичайні яблуні.

Номер слайду 21

Яблуня, яка належить до числа природних чудес України.

Номер слайду 22

Цікаві факти про яблука4. Пальму першості по виробництві яблук без сумнівів отримує Китай, срібло отримує США. У Європі найбільшу кількість яблук вирощує Польща.5. Для виготовлення одного літру яблучного сидру, використовують близько десяти яблук.

Номер слайду 23

Цікаві факти про яблука

Номер слайду 24

Цікаві факти про яблука7. Через специфіку клімату в Африці, яблука вирощують тільки в середземноморських регіонах.8. У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.9. Американським селекціонером Альбертом Еттером в 1940 році було виведено незвичний сорт яблук з м'якоттю червонувато-рожевого кольору. Сортотримав назву Рожеві перли і був запатентований в 1944 році, а на наступний рік його предста-вили в каталогах для садівників.

Номер слайду 25

Цікаві факти про яблука10. Відома актриса і співачка Гвінет Пелтроу назвала свою першу дочку Apple, що з англійської перекладається як яблуко.11. Ви коли-небудь задавались питанням, чому яблука плавають і не тонуть? Відповідь доволі проста — вони на 25% складаються з повітря, м'якоть доволі пориста і в середині яблука є пустоти, які виконують роль поплавка. Свіжі яблука мають меншу щільність, ніж вода.

Номер слайду 26

Цікаві факти про яблука12. Всі, хто коли-небудь варив компот з яблук, помічали, що яблука спочатку спливають, а потім тонуть. При цьому самі яблука не втрачають своєї форми, а лише трохи розварюються в киплячій воді. Це відбувається тому, що коли вода починає нагріватися і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність. Коли компот вже майже готовий, внутрішня структура яблук руйнується, хоч їхня форма залишається практично незмінена. Повітря, яке містилось всередині, заміщується молекулами води і яблука тонуть на дно посудини.

Номер слайду 27

Цікаві факти про яблука13. В насінні яблук міститься ціанід — дуже небезпечна та отруйна речовина, проте наше тіло може переробити невеликі дози цієї природної отрути. Щоб отримати отруєння необхідно з'їсти величезну кількість насіння.14. Сумарний об'єм води, яку використовують для вирощення одного яблука вагою 150 грамів близько 125 літрів, а для виготовлення одного літра яблучного соку потрібно понад 1100 літрів води.15. Сік в яблуку не має кольору і прозорий як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям шляхом окислення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Савченко Оксана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 вересня 2021
Переглядів
5930
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку