Презентація "Цікаві факти з життя Й. Гете"

Про матеріал
Здобувачам знань цікаво буде цікаво дізнатися цікаві факти з життя Гете. Презентація допоможе дітям ознайомитися з маловідомими фактами життя письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти з життя Йоганна Вольфганга фон Гете Йоганн Вольфганг фон Гете — німецький поет, драматург, і письменник. Завдяки своєму неповторному таланту він увійшов в історію світової літератури. Йоганн Гете залишив такий слід в історії, що він досі є кумиром для мільйонів людей. Майбутній письменник і поет Йоганн Гете народився 28 серпня 1749 року в торговому німецькому містечку Франкфурт-на-Майні.

Номер слайду 2

Спочатку освіту Гете здобував у громадській школі. Потім батько найняв синові 8 репетиторів. Йоганна вчили розуміти італійську, грецьку, ідиш, іврит, латинь. Також він навчався німецької, французької та англійської мов. Батько мріяв, що син отримає професію юриста, тому в 1765 році молодий Йоганн Гете відправився в Лейпцизький університет.

Номер слайду 3

Захоплення Гете Він займався дослідженнями у сфері сільського господарства, мінералогії, лісової промисловості. Гете дуже любив грати в Також він дуже любив фіалки. Він засівав насінням фіалок всі підходящі для цього вулиці рідного Веймара. Ці квіти німці досі називають “квітами Гете”. А німецькі садівники вивели величезну кількість сортів запашної фіалки, названих ними на честь героїв творів Гете.

Номер слайду 4

Творчість автора. Перші його вірші були досить веселими. Він присвятив їх дочці шинкаря, в яку був закоханий в юності. У 1774 році нерозділене кохання юнака, який покінчив життя самогубством, Йоганн описав у творі «Страждання юного Вертера». Найвідомішим, трудомістким і головним твором Гете стала поема “Фауст”. Перша публікація короткого уривка твору відбулася в 1808 році, а повна версія поеми вийшла в світ тільки через 24 роки. Його трагедія “Фауст” офіційно визнана шедевром не тільки німецької, а й світової літератури. Найвідоміший твір Йоганна Гете “Фауст”, заснований на наполовину справжньою легендою про доктора Фауста, бродячого лікаря і чорнокнижника.

Номер слайду 5

Особисте життя письменника. Кращі твори Гете були написані після 50 років. Постійно закохуючись в прекрасних дівчат, Гете присвячував їм поетичні рядки ліричних віршів. Відомо, що багатий дворянин часто закохувався і присвячував свої вірші простим дівчатам. Дружина поета не належала до знатного стану, тому його батьки забороняли йому на ній одружуватися або виводити її з собою у вищий світ. Не сміючи суперечити їх волі, Гете жив зі своєю коханою цілих 18 років до того, коли все-таки вступив з нею в офіційний шлюб. Найдовший його роман тривав майже 30 років, з модисткою Крістіаною Вульпіус, на якій письменник зміг одружитися через 18 років після їх знайомства. Вона народила письменнику 5 дітей, але вижив тільки старший хлопчик ‒ Август. Решта дітей померли в дитинстві.

Номер слайду 6

З Наполеоном Бонапартом він був знайомий особисто, вважаючи французького імператора дуже цікавою особистістю з точки зору культурно-історичного впливу. Поет був особисто знайомий зі знаменитим композитором Мендельсоном, тим самим, що подарував світові найпопулярніший "Весільний марш.»Довгий час він дружив з письменником Фрідріхом Шиллером.

Номер слайду 7

Проживши вісімдесят два роки, Гете помер від застуди. Він помер 22 березня 1832 року, рівно опівдні, тобто в годину його народження. Останні слова Гете — “будь ласка, закрийте вікно”. На честь Гете також названий кратер на Меркурії.

Номер слайду 8

Твори Гете перекладали Максим Рильський, Микола Терещенко, Дмитро Загул, Микола Улезко, Євген Дроб'язко, Василь Стус та ін. Перший повний переклад «Фауста» українською мовою зробив Микола Лукаш.

Номер слайду 9

pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
21 жовтня 2023
Переглядів
610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку