Презентація "Цікавинки про книги"

Про матеріал
"Розгорнута книга нагадує птаха в польоті, є в цьому щось хвилююче і значуще. Розгорнута книга – як розпростерті крила. Я заглиблююсь у неї і відчуваю, що крилатію сам. Крила книги – мої крила". (В.Базилевський). Що тут ще додаси?! Запропонована презентація допоможе колегам урізноманітнити вступний урок з української літератури у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щодня люди користуються книгами. Сьогодні все частіше електронними. Однак серед друкованих видань зустрічаються такі поліграфічні шедеври, повз які важко пройти. Їх читають, збирають для колекції, дарують, адже гарна книга - найкращий подарунок. Кажуть, що не можна судити про книгу за її обкладинкою, і це правильна думка. Та ми розглянемо найдивніші дизайнерські проекти у видавничій справі, які змінять ваше уявлення не тільки про обкладинки, та й про книги взагалі. Книга 360 ° Тривимірна казка про Білосніжку від японського художника Yusuke Oono. Оформлені подібним чином казки залучать читачів не тільки змістом, а й формою.

Номер слайду 2

Мода на так звані мініатюрні книжки виникла наприкінці XVIII століття через примхи Марії-Антуанетти, яка забажала носити улюблені книжки... в рукавичці. Однак ще задовго до цього робилися спроби виготовлення таких оригінальних видань. Прародителькою їх можна вважати старовинну рукописну мініатюрну книгу, яка зберігається в Єреванському книгосховищі Матенадаран. Її вага лише 19 грамів.

Номер слайду 3

Довгий час найменшою вважалася книга, видана в Італії у 1505 році, у якій було надруковано маловідомий лист Галілео Галілея до своєї коханої. Розміри цієї книги – 6х10,5 мм.

Номер слайду 4

Микола Сядристий Найменша книга у світі – «Кобзар» – має площу 0.6 кв. мм. Умільці багатьох країн створили цілу низку мініатюрних книжок, але мікромініатюрна книжка «Кобзар», створена українським майстром Миколою Сядристим, ­– найменша у світі: її площа – 0.6 кв. мм. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Її прикрашає портрет Тараса Шевченка, а також зображена хата, в якій він народився. На малесеньких листках через мікроскоп можна прочитати 75 рядків невмирущих поезій великого Кобзаря.

Номер слайду 5

Якою ви собі уявляєте найбільшу книгу? Не намагайтеся навіть пробувати уявити таку, все одно не відгадаєте. Найбільша книга побачила світ у 1832 році в Лондоні і мала назву «Пантеон англійських героїв». Її висота 5,7 метра, ширина — 3,7 метра, розмір літер — 15 см! У ній декоративними буквами були надруковані імена та роки життя національних героїв Великої Британії. Щоб перегортати її сторінки, потрібна була спеціальна драбина і зусилля кількох людей.

Номер слайду 6

Величезний Атлас Кленке (1,78 м на 1,05 м) зберігається в Британській бібліотеці. Цьому атласу 350 років, і він століттями вважався найбільшою книгою у світі. Атлас створено 1660 року в подарунок англійському королю Карлу ІІ. Підняти цю книгу можуть лише шестеро дужих осіб.

Номер слайду 7

Із виданням «Історії Південної півкулі», що було видруковано у США, можливо знайомитися лише за допомогою... спеціального двигуна, адже важить вона 225 кілограмів, в розгорнутому вигляді її ширина дорівнює 2 метри 70 сантиметрів, а висота – 2 метри.

Номер слайду 8

Прізвище Брайана Деттмера – «книжковий потрошитель». Він займається «бук-карвінгом», різьбленням по книгах. Йому потрібні скальпель, пінцет, ножиці і книги, а в результаті виходять твори сучасного мистецтва.

Номер слайду 9

Книга-годинник Вона складається з трьох книг, які зовні виконують функцію годинника. Цифри 3 і 9 допомагають орієнтуватися в часі.

Номер слайду 10

Тунельна книга Унікальна книга являє собою тунель, що сполучає Нью-Джерсі та Нью-Йорк, що описує історію і сучасність.

Номер слайду 11

Відомий художник-ілюстратор Франції Бенжамін Лакомб робить справжні тривимірні книги. Він створив дизайн для таких творів як «Аліса в Країні Чудес», «Піноккіо», «Мадам Батерфляй». Тривимірні книги Бенжаміна Лакомба

Номер слайду 12

Найтовстішою друкованою книгою у світі є WIKIPEDIA. Вона являє собою збірник статей із мережі Інтернет, що її любитель книг Роб Метьюс вирішив надрукувати у вигляді одного тому. Таким чином, паперова версія цієї книжечки склала 5000 сторінок.

Номер слайду 13

В основі книг лежать квіти з власного саду художниці, а також перероблені сторінки журналів із садівництва.

Номер слайду 14

Підручники теж мають свої рекорди. Перевіреним століттями підручником вважають книгу вчителя V ст. н. е. Марциана Капелли, який жив у римській Африці. Цей посібник включав 7 дисциплін: граматику, діалектику, арифметику, геометрію, музику, риторику, астрономію. За ним училися більше 1000 років до того часу, поки латинь вважалася «шкільною» мовою. Підручник цей був обов’язковим, як буквар у наших школах.

Номер слайду 15

У Лондоні створені лавки у вигляді розгорнутих дитячих книг. Основою для вуличного арт-проекту стали головним чином твори класичної літератури для дітей, але не тільки. Наприклад, разом з і люстраціями з «Пітера Пена» на лавах красуються персонажі книг британської письменниці Крессиди Коуелл «Як приручити дракона». В оформленні незвичайних лавок брав участь б ританський карикатурист Ральф Стедман, який ілюстрував книгу Льюїса Керролла «Аліса в Задзеркаллі» в 1973 році. Деякі картинки з цієї книги жителі Лондона теж зможуть побачити на вулицях міста.

Номер слайду 16

Якщо ж говорити про найбільш популярні книги у світі, то пальма першості, безперечно, належить Біблії. Її загальний тираж – шість мільярдів примірників.

ppt
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
1089
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку