Презентація "Цунамі"

Про матеріал
У даній презентації мова йде про причини виникнення цунамі, їх силу та наслідки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цунамі

Номер слайду 2

Цунамі виникають найчастіше в результаті підводних землетрусів. Вертикальний зсув ділянки морського дна передається водяному стовпу, і на поверхні океану утворюються хвилі. Чим сильніше землетрус, тим більше ймовірність виникнення цунамі.

Номер слайду 3

Іншим джерелом цунамі можуть служити вулканічні виверження. Крупні підводні виверження володіють таким же ефектом, що і землетруси. На поверхні океану виникає хвилювання, і хвилі розповсюджуються від центру в усіх напрямках. При сильних вулканічних вибухах утворюються кальдери, які вмить заповнюються водою, внаслідок чого може виникнути висока і довга хвиля.

Номер слайду 4

Виразним прикладом являються цунамі, що виникли у зв'язку з виверженням вулкана Кракатау в Індонезії в 1883 році. Хвиля заввишки 36-40м за декілька хвилин досягла берегів островів Яви і Суматри, підхопила голландський військовий катер і викинула його на відстані 3,5км від берега. Хвиля прокотилася по всіх океанах, її зафіксували навіть в Панамі, на відстані 18 350км. Було багато жертв - близько 36 000.

Номер слайду 5

Третьою причиною виникнення цунамі є зсуви. І на морському дні може відбутися зсув в рихлих осадових відкладеннях і викликати хвилювання водної маси.

Номер слайду 6

При землетрусі 1899 року на Алясці в затоку Літуя сповзла маса землі об'ємом 30 млн. м3. Зсув підняв воду в затоці, і утворилася хвиля заввишки 600м, яка на протилежному березі затоки знищила все до 600-метрового рівня. Ще і сьогодні на цій висоті видно сліди її катастрофічної дії.

Номер слайду 7

Яку використовують японці, вони знайомі з цим явищем краще за всіх!Шкала інтенсивності цунамі

Номер слайду 8

I - цунамі дуже слабке, хвиля відмічається лише мареографами (приладами, що вимірюють висоту рівня моря).

Номер слайду 9

II - слабке цунамі, може затопити плоске побережжя. Його помічають лише ті, хто знає море.

Номер слайду 10

III - цунамі середньої сили, відмічається всіма. Плоске побережжя затоплене, легкі судна можуть виявитися викинутими на берег. У воронкоподібних гирлах річок течія може тимчасово мінятися на зворотне. Портові споруди піддаються невеликому збитку.

Номер слайду 11

IV - сильне цунамі, побережжя затоплене, прибережні споруди і будинки пошкоджені. Крупні парусні судна і невеликі моторні викинуті на сушу, а потім знову змиті в морі. Береги засмічені уламками і сміттям.

Номер слайду 12

V - дуже сильне цунамі, приморські території затоплені. Хвилерізи і моли сильно пошкоджені. І крупніші судна викинуті на берег. Збиток великий і у внутрішніх частинах побережжя. Все довкола усіяно уламками. У гирлах річок високі штормові нагони. Сильний шум хвиль. Людські жертви.

Номер слайду 13

VI - катастрофічне цунамі, повне спустошення побережжя і приморських територій. Суша затоплена на значний простір в глиб від берега моря. Найкрупніші судна пошкоджені. Багато жертв. Хвиля цунамі може мати близьке і віддалене джерело

Номер слайду 14

Цунамі — це не просто одна велика хвиля, а серія хвиль, званих «хвильовий цуг». Проміжок часу між хвилями називається «період хвилі» і може затягуватися від п’яти хвилин до двох годин. Перша хвиля зазвичай не буває найпотужнішою, а більш пізні, наприклад п’ята чи шоста, можуть бути значно більше.

Номер слайду 15

Грецький історик Фукідід (460-395 до н.е) у своїй «Історії Пелопоннеської Війни» був першим, хто пов’язав цунамі з підземними землетрусами.

Номер слайду 16

Від півгодини до удару цунамі океан може (але не завжди) немов висохнути. Відступ води називають «відхід», воно є «жолобом» цунамі, доганяючого берег.

Номер слайду 17

Цунамі 2011 року в Японії стало найдорожчою катастрофою в світі за всю історію людства.

Номер слайду 18

Цунамі можуть отруїти прісну, грунтову воду, а також грунт, залишаючи за собою величезну кількість солі. В результаті тисячі людей можуть померти від голоду і хвороб через довгий час після минувшого цунамі.

Номер слайду 19

Дякую за увагу )Виконала:учениця 6 класу. Юхименко Софія

pptx
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
8352
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку