Презентація "Давньогрецький театр"

Про матеріал
Матеріал знайомить з особливостями виникнення, облаштування та функціонування давньогрецького театру. Розказує про еволюцію театру протягом століть.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давньогрецький театр

Номер слайду 2

Коли заходиш у храм театру, навряд чи думаєш про те, що продовжуєш традицію, яка нараховує не менше двох з половиною тисячоліть. Дійсно, крім житлового будинку і храму, театр – найдавніша архітектурна будова людини.

Номер слайду 3

А з’явився театр у прекрасній країні Греції

Номер слайду 4

Він виник із сільських святкувань на честь бога Діоніса — Діонісій. На цих святах виконувалися дифі-рамби і пісні, що містили елементи діалогу та театральної дії. Свята на честь бога супроводжувались виставами, що розповідали про страж-дання, загибель та воскресіння Діоніса.

Номер слайду 5

Діоніс -бог виноградарства

Номер слайду 6

З План театру в Мілеті, Давня Греція Актори виступали в козячих шкурах і тому цей жанр дістав назву «трагедія», тобто «пісня козлів». З часом для вистав в Афінах, а пізніше і в інших містах Греції, були споруджені відкриті амфітеатри зі сценами — театри.

Номер слайду 7

Власне у Греції перший кам'яний Театр був побудований в Афінах — Театр Діоніса, він став зразком для усіх наступних театрів як стосовно побудови взагалі, так і розташування окремих частин.

Номер слайду 8

Схема давньогрецького театру В архітектурному відношенні будівля типового грецького театру складалася з трьох головних частин: місця для глядачів, власне θέατρον — театрон; сценічного будівлі — скена; простору між цими двома частинами, коністра (грец. κόνιστρα) або орхестра (грец. ὀρχήστρα).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Трагедія — драматичний жанр, в основу якого покладений дуже гострий та непримиренний суспільний конфлікт, який часто завершується смертю героя або героїв. Комедія — драматичний жанр, що висміює негативні суспільні явища, людські вади. Драма — це один із видів драматичних жанрів, що зображує складний і серйозний конфлікт, напружену боротьбу між дійовими особами.

Номер слайду 11

Музи. Талія – муза комедії Мельпомена - муза трагедії

Номер слайду 12

Звичайно вибиралися схили пагорбів, де сидіння часто можна було висікати зі скелі. Кількість місць була різною, залежно від потреби і чисельності населення. Афінський театр Діоніса міг вмістити до 30 000 глядачів, а мегалопольський театр вміщував до 40 000 глядачів.

Номер слайду 13

Комічний актор в жіночій роліIV ст. до р.х. Аттіка

Номер слайду 14

Софокл(Σοφοκλης) Близько 496-406 до н.е. Давньогрецький трагік, драматург, один із трьох найбільших трагічних поетів класичної античності, який займає за часом життя і характером творчості місце між Есхілом та Евріпідом. Есхіл(Αισχύλου, Aeschylus) 525-456 до н.е. Давньогрецький трагік, автор класичної трагедії, перший із трьох великих афінських трагіків V ст. до н.е. Евріпід(485 або 480–406 до н.е.) Грецький поет, автор трагедій, вважається (разом з Есхілом та Софоклом) одним із стовпів грецької драми.

Номер слайду 15

Театральні маски. Грецькі актори надягали на обличчя маски, що змінювались у різних ролях і навіть під час виконання однієї ролі.

Номер слайду 16

Визначити, що відображає дана маска. Де її могли використовувати?

Номер слайду 17

1. Скена – це місце, де…А) зберігали реквізит і костюми;Б) відбувалося театральне дійство;В) відпочивали актори. А) зберігали реквізит і костюми;2. Театрон – це місце: А) для хору;Б) для глядачів;В) для реквізиту. Б) для глядачів;3. Назвіть Музу, яка завжди весела, висміює негативні суспільні явища та людські вади. Муза комедії Талія.

Номер слайду 18

4. Акторами в античному театрі були: А) чоловіки;Б) жінки;В) чоловіки і жінки. А) чоловіки5. Античний театр мав форму зрізаного конуса, щоб: А) полегшити будівництво;Б) посилити звук;В) покращити перегляд п’єси. Б) посилити звук;6. Перші вистави у Давній Греції влаштовували на честь: А) Зевса;Б) Аполлона;В) Діоніса. В) Діоніса.

Номер слайду 19

Еволюція театру

Номер слайду 20

Театр в Ефесі, Давня Греція

Номер слайду 21

Інтер’єр театру в Давньому Римі

Номер слайду 22

Так виглядала театральна вистава у середні віки

Номер слайду 23

Інтер’єр ярусного театру

Номер слайду 24

Театральні будівлі різних країн

Номер слайду 25

Оперний театр у ПарижіАрхітектор Ш. Гарньє

Номер слайду 26

Берлінський театр. Архітектор Шинкель ь

Номер слайду 27

Оперный театр у Дрездені. Архітектор Г. Земієр

Номер слайду 28

Сучасні театри. Одеса. Відень

Номер слайду 29

Види театру

pptx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку