Презентація "Їдемо до лісу"

Про матеріал

Наша планета Земля вкрита великим зеленим килимом, який складається з мільярдів рослин. Ліс – один з основних типів рослинності, який складається з сукупності деревних, чагарникових, трав'янистих та ін. рослин (мохи, лишайники, а також гриби). В ньому живуть тварини і міститься безліч мікроорганізмів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їдемо до лісу. Шумить верхами буйний ліс –Дуби, берези, буки. Співає сойка, свище дріздІ воркотять голубки. М. Підгірянка

Номер слайду 2

Прекрасна країна – ліс!Наша планета Земля вкрита великим зеленим килимом, який складається з мільярдів рослин. Ліс – один з основних типів рослинності, який складається з сукупності деревних, чагарникових, трав’янистих та ін. рослин (мохи, лишайники, а також гриби). В ньому живуть тварини і міститься безліч мікроорганізмів.

Номер слайду 3

Збережемо ліс!Людина своєю діяльністю знищує ліси та їх мешканців. Наше завдання знати, поважати і берегти рослини лісу!

Номер слайду 4

Познайомимось із рідкісними видами рослин лісу!Ялівець високий

Номер слайду 5

Підсніжник білосніжний. Це багаторічна трав’яниста рослина заввишки 8-15 см. Цибулина яйцеподібна(1-2см, в діаметрі). Два сизих лінійних листки, пласкі, одна повисла квітка. Має 3 коротших і 3 довших пелюстків. Цвіте в квітні-травні, у травні плодоносить, а потім зникає і більшу частину життя проводить під землею у вигляді цибулини. Поширення. Полісся, Лісостеп, Степ, Українські Карпати. Місце зростання. Листяні ліси, Галявини і чагарники.

Номер слайду 6

Він з під снігу виглядає, весну першим зустрічаєПробитися крізь сніг підсніжнику досить не просто! Для цього він має цікаве пристосування. Молоді листочки, між якими заховано квіточку, згортаються в трубочку так,що на верхівці в їх утворюється неначе гостроверхий список. Цей список проходить скрізь грунт, торішнє листя і сніг. Тільки-но рослина пробилася на поверхню, квітка здіймається над листочками. А відквітне квітка, листочки почнуться над листочками. Цих прекрасних рослин стало омбаль у лісах. Адже бездумно нищать їх люди. Рвуть квіти, несуть з лісу оберемками, продають букети, які згодом викидають. Надія лише на тебе!!!

Номер слайду 7

Сон-трава велика. Це багаторічна трав’яниста рослина заввишки 10-40см. Листки в неї дуже розсічені. Крупна, келихоподібна квітка(діам. 7 см.) має світло-фіолетові тоненькі шовковисті пелюстки. Уся вкрита м’якими жовтуватими волосками. Цвіте в квітні-травні, плодоносить у червні-липні. Розмножується переважно насінням. Кількість та чисельність сону в природі швидко скорочується через яскраво виражені декоративні властивості. Поширення. Лісостепова зона. Місце зростання. Галявини дубових лісів, сонячні узлісся.

Номер слайду 8

На ніч та негоду ці квіти закривають і схиляють головки, ніби засинають. Наші предки вірили: якщо покласти сон-траву під голову на ніч, то уві сні дізнаєшся про своє майбутнє. Ще у давнину помітили, що сон-зілля – лікарська рослина. Щоправда отруйна. Через красу та лікувальні властивості сон нещадно винищують. А ЯК ХОЧЕТЬСЯ, ЩОБ ЗБЕРЕГЛИСЬ НАЗАВЖДИ ЧУДОВІ КИЛИМКИ СОНУ У НАШХ ЛІСХ!

Номер слайду 9

Зозулині черевички спражніЦе багаторічна трав’яниста рослина заввишки 25-30см. Кореневище товсте. Стебло прямостояче. Листки великі, овальні, рівномірно розміщуються на стеблі. Цвіте в травні-червні. Плодоносить у серпні вересні. Розмножуються насінням і кореневищем.Є реліктовою рослиною.

Номер слайду 10

Які гарні в зозулі черевички!Про назву рослини розповідає старовинна легенда. Дуже давно дошкуляла зозуля всім пташкам у лісі. То в одне гніздо підкине своє яйце, то в інше. Зібралося все птаство разм і вигнало її з лісу. Полетіла зозуля в поле, а саму в ліс так і тягне. Вирішила вона тоді всіх перехитрити: так до лісу дістатися, щоб ніхто не побачив її слідів. А для цього надумала птаха знайти собі черевички. Довго шукала. Нарешті на узліссі натрапила на рослину, що їй черевички подарувала. Так у зозулі з’явилися черевички, а у рослини назва/

Номер слайду 11

Зозулині черевички належать до орхідей. Це отруйна рослина. Геологи давно помітили, що зозулині черевички можуть підказати місце знаходження корисних копалин . На жаль, люди бездумно зривають цю вишану рослину для букетів.

Номер слайду 12

Лілія лісова Це багаторічна трав’яниста рослина заввишки 50-150см. Її велика цибулина міститься у грунті. Прямостояче стебло зелене, іноді з червонуватими цяточами. Листки видовжені. Ароматні квітки повислі, на довгих квітконіжках, зібрані в негусту китицю. Вони ясно пурпурові з фіолетовими цяточками. Цвіте рослина у червні-липні. Плодоносить у серпні. Розмножуеться насінням і цибулиною. Цінний для науки вид, бо є єдиним представником роду, що трапляються в дикому стані у природі. Має багато декоративних форм.

Номер слайду 13

Легенда розповідає, щ лілія виросла із серця воїна, який поліг в бою за батьківщину. З того часу квітка є символом хоробрості та стійкості. Лілія лісова рослина, в давні часи її цибулини їли в печеному та вареному вигляді. Росте вона надзвичайно повільно. Якщо вона розвивалася з насінини, то вперше зацвітає аж на 17 році.

Номер слайду 14

Ось ще декілька рослин лісу, що занесені до Червоної книги.

Номер слайду 15

Булатка червона. Поширення. Полісся, Лісостеп,Розточчя, Українські Карпати. Місце зростання. Листяні, мішані й соснові ліси, узлісся і чагарники. Причини зменшення чисельності. Зривають для букетів, лікарських цілей,

Номер слайду 16

Цибуля ведмежа, черемша. Поширення. Пд. Полісся, Лісостеп,Передкарпаття Українські Карпати. Місце зростання. Тінисті і широколисті мішані ліси. Причини зменшення чисельності. Зривають для лікарських цілей,викорисоавують у харчування.

Номер слайду 17

Насправді це лише деякі з рослин, яким загрожує знищення. КОРУЧКАЧЕМЕРНИКОПОДІБНАЗОЗУЛЬКИ ТРАВНЕВІПАЛЬЧАТОКОРІННИКРИМСЬ КИЙ(ЗОЗУЛЬКИ РИМСЬ КІ)

Номер слайду 18

Насправді їх дуже велика кількісь видів!Наше завдання їх оберігати, а головне самому не нищити прекрасні витвори природи!НАДБОРОДНИК БЕЗЛИСТИЙ

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Воскобойнікова Тетяна Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 березня 2018
Переглядів
3208
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку