Презентація " День чаю"

Про матеріал

У цій презентації подано матеріал до Дня чаю. Діти дізнаються, звідки прийшов чай, як його вирощують, які церемонії чаювання є в різних країнах світу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

День чаю15 грудня. Напій поетів та філософів ЧАЙ – це напій, який ми отримуємо, заварюючи листочки чайного куща. Перші згадки про нього знайдені в документах, яким близько 5 000 років.

Номер слайду 2

Легенда про чайІсторія чаю розпочалася ще у 2700 році до н. е. Імператор Шен Нун, освідчена людина з чудовим багажем знань про трави, відпочивав під кущем дикого чаю, в гілках якого грався легкий вітерець. Кілька чайних листочків упало у воду, що кипіла в посудині. Напій, який після деяких роздумів імператор спробував, видався йому на диво смачним. Так з його легкої руки людство довідалося про чай. Мабуть, не знайдеться людини, яка хоча б раз у житті не спробувала цей запашний напій

Номер слайду 3

Асоціативний кущ. Чай

Номер слайду 4

Звідки прийшов до нас чай?Запиши числа в порядку зростання і дізнаєшся з якої країни прийшов до нас чай?Й - 968тис.132од. А – 732од.ІІ класу і 459од. І класу. И – 24од. ІІ класу і 115од. І класу. Т – 53тис.209од. К – 16од. ІІ класу і 674од. І класу. КИТАЙ

Номер слайду 5

Обчислити вирази і дізнайся, який шлях подолав чай від України до Китаю 9725км – 2045км=7680км. Від Японії до України 6346км+1862км= 8208км Від Японії до Китаю 3199км -1103км=2096км. Назви числа у порядку зростання

Номер слайду 6

Як п’ють чай в Китаї?Китай – батьківщина листового чаю: звідси напій поширився по всьому світу. Однак спочатку в Піднебесній чай вживали як ліки, і тільки через століття китайці оцінили незвичайний смак «ча» і навіть розробили добірку правил «Гунфу Ча», або «Вища майстерність чаювання». Чай у Китаї заварюють у традиційних глиняних або фарфорових чайничках і п'ють із маленьких чашок на 30–50 мл. Готують напій методом проливу: заварку заливають водою, настоюють 10–30 секунд і розливають у чашки, потім знову заливають чай водою і настоюють. Так заварюють чай до 15 разів (кількість проливів залежить від типу чаю). Залишки води зливають у чабань – спеціальну дошку для чаювання. Щоб максимально спростити процес приготування, але при цьому дотриматися технології заварювання проливами, китайці навіть чайник спеціальний придумали – ізіпот.

Номер слайду 7

Як пють чай в Японії?У Японії, куди чай потрапив із Китаю, сформувалася своя культура чаювання. Ключова фігура японської чайної церемонії – матча, чай-порошок. Готують його так: висушене молоде листя зеленого чаю перетирають у фарфоровій ступці. Виходить дрібний порошок яскраво-зеленого кольору, який заварюють водою, нагрітою до 60°С. Матча підходить і для шести видів японських чайних церемоній, і для вдумливого чаювання на самоті. До чаю в Японії подають традиційні солодощі – вагасі.

Номер слайду 8

Історія чаювання в Україні?До східних слов'ян чай потрапив у XVII столітті, коли почалися прямі поставки цього продукту з Китаю. Традиції чаювання пов'язані з особливим предметом – самоваром. Це величезний чайник-термос, у якому вода постійно підігрівається, а зверху встановлюється заварник. Чаювати із самоваром можна кілька годин поспіль. Сьогодні цей предмет виглядає екзотично, складно повірити, що років 30–40 тому електричні самовари були в будинках багатьох українців. Якщо в Китаї або Японії всю увагу зосереджено на напої, то українські і традиції чаювання мають на увазі всілякі смачні доповнення: пироги, бублики, мед, варення тощо.

Номер слайду 9

Збір чаю. Обробка чаю Процес заготівлі зелених чайних листків називається збором. Цю роботу традиційно виконують жінки. Вони проходять між рядами чайних кущів і ласкаво та ніжно обривають флеші – верхівки молодих пагонів із кількома верхніми листочками і брунькою. Збір листочків здійснюється кожні 7–10 днів. На фабриці листя обережно розкладають на решітки так, щоб повітря вільно циркулювало між листям. Цей процес називається зав’ялюванням і триває 8–10 годин. Після цього листя подають у машини для скручування. Під впливом ферментів складні речовини клітин розщеплюються на простіші, і листки набувають особливого смаку й аромату. Ферментація закінчується на стадії, коли чайні листки повільно просушують гарячим повітрям. Цей процес називається сушінням. Чаї найкращих ґатунків збирають у певну пору, а деякі – навіть у певний день року.

Номер слайду 10

Задача. П’ять китаянок за 2 дні зібрали 200кг чаю. Скільки кілограмів чаю зберуть 8 жінок за 3 дні?1) 200:2:5= 20(кг) – 1жінка за 1день2) 20* 8=160(кг) – 8 жінок за 1день3) 160* 3= 480(кг)Відповідь: 480кг чаю зберуть 8 жінок за 3 дні

Номер слайду 11

Намалювати чашку і написати свій улюблений рецепт чаю

Номер слайду 12

Номер слайду 13

pptx
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
1669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку