Презентація "День Святого Миколая"

Про матеріал
Презентація про святкування та традиції українського народу в день Святого Миколая Чудотворця
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День Святого Миколая

Номер слайду 2

Цей святий вночі прийде, подарунки покладе. В грудні зустрічі чекай. Звуть святого…

Номер слайду 3

День Святого Миколая (також Свя́то свято́го Микола́я, у народі — День Миколи, Зимовий Миколай) — день святкування та вшанування пам'яті християнського святого Миколая Мирлікійського (Чудотворця). Ті церкви, що дотримуються григоріанського та новоюліанського календарів, відзначають це свято 6 грудня, а ті, що юліанського — 19 грудня (у XX—XXI століттях).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В УкраїніТрадиційно, український Святий Миколай одягнений в ризу з золотим оздобленням та корону, відтворюючи вбрання священника. В руках тримає посох. Святого Миколая супроводжують ангели і чортики, які вказують йому де слухняні діти, а де бешкетники. У сьогочасній Україні образ святкового чарівника еволюціонує — наприклад, елементом вбрання часто стає вишиванка або вишита риза, а компанію йому можуть складати ельфи, як і у його західного відповідника. Також зовнішній вигляд Миколая може осучаснюватись — до прикладу, у фільмі «Пригоди S Миколая» він вбраний в кожух із зірками та шапочку з помпоном у синьо-жовтих тонах, подарунки носить не у мішку, а у наплічнику, та мандрує на санях з GPS-навігатором.

Номер слайду 6

В масовій культуріСучасний образ Святого Миколая (відомий у США як Санта-Клаус) був придуманий у 1823 році американським письменником Клементом Кларком Муром. Власне Мур у поемі «Візит Святого Миколая», більше відомій як «Ніч перед Різдвом» (англ. The Night Before Christmas), першим зобразив чарівника як життєрадісного немолодого ельфа. Письменник також першим запряг у сани Святого Миколая північних оленів. Комерційний образ Святого Миколая — це веселий дідусь з білою бородою та в червоному тулупі з червоним капелюхом. Він літає у повітрі на казкових оленях та влазить через димарі до будинків, щоб дарувати дітям і дорослим подарунки на Різдво. Теперішнім образом для персонажа послужив рекламний персонаж компанії Кока-Кола, який так сподобався дітям своїм виглядом, що саме цей персонаж став основою для створення всесвітньовідомого Санта-Клауса.

Номер слайду 7

Резиденція Святого Миколая. В Україні резиденції Святого Миколая щороку відкриваються у різних містах: у Львові, Києві, Дніпрі, Буковелі тощо. У світі заведено вважати, що Святий Миколай мешкає в Лапландії, де навіть є офіційне село фінського святкового діда, що перейняв на себе риси Миколая — Йоулупуккі. Це місце є одним з найвідвідуваніших туристичних місць Фінляндії.

Номер слайду 8

У Радянському Союзі на заміну Святому Миколаю було створено образ Діда Мороза, який приносив подарунки під новорічну ялинку. Відповідно до радянської антирелігійної політики, образом Діда Мороза керівники компартії намагались стерти образ християнського Миколая. Зі здобуттям Україною незалежності, Святий Миколай повернувся у масову культуру як головний чарівник періоду зимових свят.

Номер слайду 9

Є свято гарне в Україні.Є свято казки чарівне. Що Миколай в святій рядниніСлухняним ласощі несе. Це свято раз буває в році. Воно нікого не мине. Бо Миколай святий із неба. В оселю кожну зазирне. Отець святий про всіх все знаєХоч любить нас, та бачить все. Він чемних, лагідних вітаєІ радість їм за це несе. Прекрасне свято це у грудніПриносить віру в чудеса.І знають всі, що в тяжкі будніВіра у святість все спасе,У кожній країні є своє свято. Там — Санта Клаус, в інших — Дід Мороз. Ми любим Миколая. Нас багато. Бо з нами — Матір Божа та Ісус Христос!Ірина Цельняк

Номер слайду 10

Легенда про Святого Миколая

Номер слайду 11

Напевно, не знайдеться жодної дитини, яка б не знала й не любила щедрого дідуся Миколая. Це він у ніч на 19 грудня обходить кожну домівку й під подушками залишає свої дари. Слухняним діткам – ласощі, а неслухняним – тоненьку різочку. Легенда про Святого Миколая виникла ще в сиву давнину. Вона оповідає, що ще будучи маленьким хлопчиком Миколайчик славився доброю та спокійною вдачею. Чи не щодня він звертався до Бога й молив про мир і спокій на землі, просив благословення та прощення для людей. А коли Миколай подорослішав і батьків у нього не стало, то продав свій маєток, роздав гроші нужденним й став священиком. Ставши «батьком» сиріт і бідних його почали називати Святим.

Номер слайду 12

Сьогодні дуже часто проводять паралелі між Святим Миколаєм і Дідом Морозом та Санта Клаусом. Але це абсолютно різні персонажі. Дід Мороз – постать ще язичництва, а Санта Клаус взагалі прийшов із Заходу. Наш же Святий Миколай виключно християнський персонаж. Добрий дідусь Миколай – це образ із вірою у Всевишнього, високими моральними цінностями, людяністю. Саме ці якості завжди будуть керувати світом. І щоб там не було, та хоча б раз на рік, у цей день, ми повинні висловити своє добре ставлення один до одного, до свої дітей. Особливу увагу варто приділити діткам, які обділені батьківською увагою. Цього дня ніхто не повинен почуватися самотнім. Дарувати любов один одному – ось, що заповів нам Господь. А Святий Миколай, своїми благими справами, навчив нас це правильно висловлювати. Тож, не забуваймо про те, що ми людяні! Не забуваймо хорошої науки!

Номер слайду 13

Українські звичаїЗа давньою українською традицією, старші господарі села на свято збиралися, щоб зварити пшеничного пива. Влаштовувалася гостина, після якої всі весело з піснями їздили на санях довкола села. Дітям цього дня дарувалося особливе печиво — миколайчики.

Номер слайду 14

На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди. На всій території України влаштовували заздоровні обіди на честь Миколая Угодника з приготуванням ритуального пива й медів. На Поділлі цього дня чекали «полазника» — чоловіка, який першим зайде до хати, що віщувало багатство й щастя протягом року. Також, через подвір'я мав пройти хазяїн, дати худобині їсти й привітати її словами: «Дай, Боже, добрий день, щобись худібонька здорова була та й я з тобою ще й зі своєю дружиною!»

Номер слайду 15

На Київщині ґазда, прийшовши цього дня з церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля, ішов кропити господу, худобу та збіжжя, примовляючи: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!»До дня Миколая заведено віддавати борги. Українська приказка говорить: «Якщо ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи». Також заведено миритися та прощати, існує приказка: «На Миколу клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі». Серед прикмет, що пов'язані з цим днем: великий іній — на врожай хліба. Якщо ж 19 грудня йде дощ — гарно вродить озимина. Мороз цього дня означав великий врожай хліба й городини. Якщо ж у цей день дороги засипле снігом, зима буде холодною і затяжною. Також за погодою в цей день визначають, яким буде літній Миколай: скільки випало снігу на 19 грудня, стільки ж трави буде 22 травня.

Номер слайду 16

Від святого Миколая. Я даруночка чекаю,Не стулю всю нічку очі,Бо який він знати хочу.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Мій святенький Миколаю,Приходи скоріш, благаю. Я до тебе помолюсяІ тихенько пригорнуся. Щастя дай моїй родиніІ коханій Україні!

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дмитренко Таміла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 грудня 2022
Переглядів
6172
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку