Презентація "Дерева - очевидці історичних подій"

Про матеріал
Дана презентація знайомить учнів із природними пам'ятками України, які знаходяться під охороною та були свідками життя відомих людей і історичних подій. Презентацію можна використати при вивченні теми "На гостині у Кобзаря" та "Ліс - природне угрупування". Також у 3 класі, мандруючи областями України, показати природні дива рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дерева-очевидці історичних подій. Федьо М. В.

Номер слайду 2

Дуб у ЗапоріжжіОдне з головних визначних пам'яток Запоріжжя - 700-річний дуб на Верхній Хортиці . За легендою, саме під цим деревом козаки писали листа листа турецькому султану. За часів ВВв Адольф Гітлер хотів   зрубати і забрати до Німеччини дерево, як сувенір, проте запорізький дуб уцілів дотепер.

Номер слайду 3

Дуб Максима Залізняка  Під цим деревом збирались гайдамаки, плануючи там свої напади на маєтки шляхти та магнатів. Згідно з повір’ям, цей дуб має чарівну силу – відпочивши під ним, кожен мандрівник отримає силу в досягненні бажаного.

Номер слайду 4

Липа Богдана Хмельницького. Дерево, яке було свідком народження Львова у 1256 році і розквіту Галицько-Волинського князівства (XIII ст.), посилення на європейській арені Польського королівства в XIV столітті і зникнення Давньоруської держави з лиця землі (1392р.), створення потужного союзу двох держав під назвою Річ Посполита в 1569 році і навал турецько-татарських армій (XV cт.), щоб стати свідком народження незламного українського духу.

Номер слайду 5

Дуб Тараса Шевченка в с. Будище Будище. Дуб Шевченка. Біля маєтку Павла Енгельгарда зберігся дуб. Його вік біля 1000 років. Росте він в яблуневому саду.  Дуб є живим свідком молодого Т. Шевченка, коли той служив козачком у пана Енгельгарда. За легендою, саме в цьому дубі Тарас Шевченко ховав свої малюнки. Тому в народі дуб отримав назву «Шевченків дуб».

Номер слайду 6

Дуб Тараса Шевченка в с. Прохорівка У червні 1859 року Шевченко більше як тиждень гостював у Михайла Максимовича(українського вченого-природознавця) на хуторі Михайлова Гора. Тоді ж він ходив у Прохорівку, малював, розмовляв з селянами. Коли в липні він знову вирушив на Михайлову Гору, біля саду Максимовичів поблизу Прохорівки його заарештували.

Номер слайду 7

 Дуб Тараса Шевченка в с. МоринціПриїздив Тарас Шевченко до Моринців уже відомим поетом і художником 1843 та 1845 року, а також після десятирічного заслання 1859 року. І кожного разу глибокий біль краяв ледь зраділе серце, адже він бачив безрадісне злиденне життя односельців.

Номер слайду 8

 Дуб Тараса Шевченка в парку «Березовий Гай» м. Київ З00-річний дуб знаходиться у парку«Березовий Гай». За переказами саме під ним полюбляв відпочивати великий кобзар.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Федьо Марія
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку